Minu viimasest õlleteost on tänaseks möödas ca 2 ja pool aastat ning viimasest kontsentraadist tehtud õllest üle 5 aasta. Lihtsalt vahepeal jäi see hobi mul muude tähtsamate tegevuste varju. Aga nüüd, paar päeva tagasi, juhtusin vaatama Ringvaadet, kus Bullet Brew kontsentraadidga pandi mõne minutiga käima Ringvaate jõuluõlu ning mul tärkas mõte, et miks mitte ka ise sama teha (linnastega mässamiseks pole praegu ka aega). Mina küll porterit eriti ei hinda, seepärast valisin Bullet Brew toodetest välja Premium Lager’i.
Viimati täiendatud:
Tuleb tunnistada, et kodumaist Bullet Brew kaubamärgi all toodetud kraami ma polegi kunagi teinud, sest see tuli turule siis, kui ma juba kontsentraadist õlle tegemise olin lõpetanud. Seega päris põnev, et kuidas see kraam ka maitsta võib.
Bullet Brew Premium Lager kirjeldus
Hele kuldne õlu, õhukese valge vahukihiga. Aroom on puhas ja karge, pehmete linnasenootide ja puuvilja varjundiga. Maitse on kerge ja värskendav, õrna humalanoodi ja kuivemapoolse lõpuga. Ideaalne kaaslane sauna!
Komplektist saab valmistada 23L õlut.
ABV : 4,4%
mõrudus: IBU 18-24
värv: kuldne
pärm: Ale pärm
sisaldab: linnaseekstrakt (oder), kuivpärm.
Hind Pruulmeistrite e-poes: 13,50 EUR
KOMPLEKTILE ON VAJA LISADA:
1,0 kg pruulimissuhkrut või 1,2 kg linnaseekstrakti
Karboniseerimiseks: 6 g suhkrut liitri kohta
Ostsin juurde selle toote: Bullet Brew 100% linnaseekstrakt Hele 1,5kg.
Hind Pruulmeistrite e-poes: 8,50 EUR.
Seega kogukulu selle õlle valmistamisel 22 EUR. Mis teeb liitri hinnaks ca 1 EUR. Oma tööaega, varasemat investeeringut, vett ja elektrit ma muidugi siia ei arvestanud.
Karboniseerimisel kasutan tavalist suhkrut.
Bullet Brew Premium Lager tegemise protsess
- Alustasin 05.11.2021 õhtul.
- Kontsentraadi ja linnaseekstrakti pakid korraks kuuma vette vedelduma. Lõikasin kontsentraadi paki enne lahti ja võtsin pärmi välja.
- 3 liitrit vett keema.
- Kontsentraat nõusse.
- Enamik keedetud vett nõusse, ülejäägiga loputasin pakendist viimsegi kübeme kontsentraati välja.
- Linnaseekstrakt nõusse. Ka seda pakki loputasin tulise veega, et kõik kätte saada.
- Segasin. Segasin.
- Kui kõik on korralikult lahustunud, lisasin jaheda vee, kuni 23 liitri märgini.
- Segasin veelkord korralikult läbi.
- Mõõtsin. Sain tulemuseks 1,042.
- Kui temperatuur oli alla 25 kraadi, siis riputasin pärmi peale.
- Segasin õrnalt, kuni lahustumiseni.
- Kaas peale.
- Õhulukk peale.
- Vesi õhulukku.
- Ca 23 kraadisesse toanurka seisma.
Käärimine võiks toimuda 7-8 päevaga. Oodatav lõppnäit: 1.007. Eks ole siis näha.
27.11 – Villisin lõpuks ära
Käima läks kohe esimesel ööl. Ca 1,5 päeva mulksus väga aktiivselt, siis rahunes ja tegi vast 6-7 mulksu minutis. Aga päris vaikseks ei jäänudki. 10. päeval tegin kaane lahti ja mõõtsin – vähe oli veel, ca 1.014. Panin uuesti kinni, mulksus samamoodi edasi.
Kui 22 päeva oli möödas, otsustasin, et saagu mis saab, ma villin ära. Näit oli nüüdseks loodetud 1.007-1.008, kuigi ilmselt ta oleks veel tiksunud nädala või isegi paar.
Kokku sain 46 pooleliitrist pudelit, mille jätan nüüd nädalaks toasooja ja siis külma.