Kuna isa käis mul külas ja mekkis mu esimesi õllesid, mis talle erilist muljet ei avaldanud, siis käis ta välja mõtte – “poiss, tee üks korralik porter!”.
Mõeldud, tehtud. Ise ma suurem asi porteri sõber ei ole, aga isale Jaanipäevaks võiks ju ühe käima panna.
ABV umbes: 5,2%
Humal: Target
Kibedus: IBU 28-34
Kibedus: 3/5
Värv: Rich Chocolate Brown
Komplekt sisaldab: Kontsentraati, pärm (Mangrove Jacki õllepärm Briti Ale 10 g), humal. Märkus: See variant eeldab täiendavat 650 g glükoosi.
Kogus: 23 L
NET Kaal: 3 kg
Hind: 24 EUR
Protsess
16.05. Kõik toimus taas ladusalt. Vesi oli varasemalt läbikeedetud ja jahutatud. Keetsin algatuseks veel 3 liitrit vett ja lisasin käärimisnõusse. Pakis oli 2 kotti kontsentraadiga. Lisasin need veele juurde. Segasin korralikult kuniks siirup oli kenasti lahustunud. Lisasin veel 650g käärimissuhkrut. Segasin korralikult läbi. Lisasin läbi sõela kanistris olnud jaheda vee kuni 23 liitri täitumiseni.
Mõõtsin hüdromeetriga ja sain järgmised näidud: 6/120/1.044.
Tegin siiski vea, kuna mõõtsin siis, kui olin just pärmi peale puistanud. Loodetavasti see siiski näite veel ei mõjutanud.
Niisiis puistasin kuivpärmi peale, kui olin saavutanud ca 22 kraadise temperatuuri.
5 päeva pärast tuleb kaas avada ja lisada kaasasolnud humalad spetsiaalse kotikesega õlle sisse. See protseduur tekitab mulle kõige rohkem hirmu, kuna ma ei leia kusagilt veebist selle kohta täpsemaid juhiseid. Kas tõesti viskan selle kotikese õlle sisse ja ei keeda seda enne vms. Äkki jõuan Pruulmeistritelt veel nõu küsida. Igatahes 21.05 teen selle protseduuri ära ja siis lasen veel 5 päeva tiksuda. 26.05 peaks siis ilmselt käimine peatuma ja saab ära villida.
Pean selleks nüüd kõvasti A. Le Coqi tarbima, sest taarat mul hetkel veel nii palju ei ole.
Siis tuleb pudelid veel 14-ks päevaks tuppa jätta (ehk siis 09.06) ja siis juba edasi külma viia vähemalt nädalaks, aga parem kui 2-ks nädalaks. Ehk siis täpselt jaaniks peaks valmis saama.
21.05. Täna tegin siis Porteri kaane lahti ja lisasin ekstra humalad. Võtsin enne kaasasolnud koti ja loputasin keeva veega üle. Lasin natuke tuule käes kuivada. Avasin humalate paki. Tegemist oli roheliste graanulitega, mis ausalt öelda lõhnasid üsna halvasti. Libistasin kogu paki kotikesse. Tõmbasin koti suu kõvasti kinni ja poetasin kotikese käärimisnõusse. Ta pidavat seal nüüd üsna kiirelt ära lahustuma. Aga kotti enne välja ei võeta, kui käimine lõppenud on.
Pulli pärast mõõtsin ka hüdromeetriga hetkeseisu ja see oli: 5/100/1.038.
Pildid: Käärimisnõu avamine ja ekstra humalate lisamine
26.05 villisin ära. 1 kast kroonkorkidega, teine traatkorkidega. Maitse oli nagu selline Guinessi-laadne, karamelline. Värv tumepruun. Näidud olid: 1,25/25/1.010. Külma tuleb viia 09.06. Ja valmis peaks saama 23.06.
Porteri villimise klipp:
Kalkulaator annab selle näiduga kanguseks ca 4,5%.
09.06 siiski külma ei viinud. Anti juures pole enam ruumi ja homme tuleb mulle Saaremaalt uus külmik. Panen siis paar päeva hiljem külma. Sellest ei juhtu vast midagi halba. Mõned 0,33-sed pudelid siiski kodusesse külmkappi juba pistsin.
10.06 panin kogu kraami uude külmkappi, rõdule.
Olen paar pudelit siiski enne tähtaega (14. ja 16.06) juba ära mekkinud. Ma küll ei tea, mis asi on õige porter, aga see Night Watchman Porter tundub täiega õige olevat. Mulle ses mõttes väga ei meeldi, et on liiga tugeva maitsega ja üle 1-2 pudeli korraga ära juua ei kannata, aga omapärane keelekaste on ta sellegi poolest. Nüüd tuleb loota ka tõeliste porteriaustajate positiivsele kriitikale. Värv on ilus, läbi küll eriti ei paista. Vaht tõesliselt isuäratava, šokolaadine.
19.06 tõstan selle laari kapist välja kastidesse ja homme algab Saaremaale, õlle tellija, poole sõit. Paar pudelit jätan siiski endale ka.
See õlu läks Saaremaal nagu “soe sai”. Kõik kes proovisid – kiitsid. Mõned pudelid sai ka mandril elavatele sõpradele-tuttavatele antud ja tagasiside oli ainult kiitev. Seda marki võiks siis mingi hetk uuesti teha. Miks mitte jõuluks. Ja teda saaks ka niisama külakostiks/kingituseks edukalt kasutada. Ise ma selle sõber eriti ei ole, seega jätkukski kinkimiseks rohkem.
24.12 – Avasin viimase pudeli
Olin jaanipäeva ajal ühe pudeli kõvale pannud, et see siis jõulude ajal avada. Jõululaupäeval saigi see tehtud. Õlleke oli selle poole aastaga veelgi paremaks muutunud. Kui ainult oleks tahtejõudu teisigi õllesid kauemaks seisma jätta, siis saaks ilmselt super head kraami.