Nüüd siis sai päris uue tootja õlut esmakordselt tehtud. Võtsin 2 erinevat Uus-Meremaa tootja Mangrove Jack’s pakki ette. Üks peaks tulema tüüpiline tšehhi pilsner ja teine spetsiaalselt isale porter.
Esimene neist siis Mangrove Jack’s Pils 2,2 kg
Kirjeldus: Traditsiooniline Tšehhi pilsner, karge ja humalane. Suurepärane värskendaja!
ABV u. 4,7%
Kibedus: IBU 28-36
Kibedus hinnangud 3/5
Värvus: kuldne
Hind: 18 EUR
Protsess
Mul oli eelmisel päeval (15.05) 40 liitrit vett läbi keedetud ja rõdule jahtuma pandud. Üks 20l vabasse käärimisnõusse ja ämma poolt saadud marli kaitseks peal, teine 20l panin kanistrisse. Seega sain laupäeval, 16.05, alustada kohe käima panemisega ja ei pidanud eriti millegi järel ootama.
3 liitrit kuuma vett alla, siis kontsentraat sisse. Segasin korralikult, et kogu siirup lahustunud oleks. Seejärel 1kg käärimissuhkur sisse. Segasin korralikult läbi. Valasin kopsikuga teises käärimisnõus olnud jaheda vee läbi sõela segule peale. Kuni 23 liitri märgini.
Mõõtsin ka hüdromeetriga ära ja sain sellised näidud: 5/100/1.040.
Pärmi lisamiseks viisin nõu siiski vahepeal rõdule jahtuma, kuna segu oli 25 kraadi peal. Lasin tal rõdul jahtuda kuni 22 krradini ja puistasin kuivpärmi peale. Segasin veel pisut ja panen kaane kinni ning õhuluku peale. Tõstsin köögi nurka radikate juurde käima.
17.05 hommikul podises õlu juba kenasti. Ilmselt 7 päevaga peaks ära käima ja siis tuleb ta ära villida. Seega 23.05 toimuvad järgmised tegevused.
Ja siis kui 23.05 saab villitud, tuleb pudelid 2-ks nädalaks sooja jätta ja siis nädalaks külma panna. Ehk siis sellise plaani järgi 06.06 viin külma ja 13.06 on õlu joomisküps.
22.05. Kuna mulksumine oli juba mitu päeva tagasi lõppenud, siis otsustasin ära mõõta ja ära villida. Mõõtmistulemus oli: 1/25/1.008.
Kalkulaator näitab kanguseks 4,2%. Ma tegelikult usun, et on rohkem.
Maitse suurem asi ei olnud. Aga oli tunda sellist tšehhipärast tugevat järelmaitset. Villisin ära. Isesuletavate korkidega (40 1/2 liitrist pudelit). 5 väikest 0,33 pudelit panin lisaks tiksuma. Nüüd siis 2 nädalat oodata, ehk siis kui Kreetalt tagasi oleme, siis viin külma. Seal tuleb veel nädal neid hoida. S.t. 12.-13.06 võib mekkima hakata.
07.06 viisin Anti juurde külma. Sildid ununesid küll peale kleepimata. Tuleb siis hiljem, külmast ära tuues, peale panna.
11.06 tõin Anti juurest kogu kraami ära ja panin uude külmkappi, rõdule.
Olen seda kraami nüüd juba mitu pudelit ära rüübanud ja maitse on suurepärane. See mark tuleb meelde jätta, kui head tugeva maitselist, tšehhipärast pilsnerit tahaks teha.