Minu 14. õlu – Midas Touch Golden Ale

Viimati täiendatud: sept. 13, 2015 @ 19:06

Nii nagu eelminegi õlu, sai ka see Midas Touch Golden Ale, mis on siis Muntons Premium Gold srjast, valitud pigem kallimate nn premium õllede hulgast. Samas kallim hind väga palju tunda ei andnudki, sest suhkrut sellele õllele lisama ei pidanud ja see säästis mitu eurot.

Muntons Premium Gold Midas Touch Gold Ale

Protsess lihtne, nagu ikka: 2 purki pakis olnud kontsentraati nõusse, 3,5 liitrit keedetud vett peale, korralikult segada, jahe vesi peale, pärm peale ja käima ta lähebki.

Esmane mõõtmine andis üllatavalt kõrge tulemuse: 1050/6,5/125.
Mis tähendab, et kui kõik läheb plaanipäraselt, siis tõotab tulla päris kange Ale.

Ka see komplekt sai soetatud Pruulimine.ee laost. Ja nii nagu ka eelmistel, keldrisse käima pandud õlledel, sai sellele võetud eraldi spetsiaal pärm, mis madalal temperatuuril toimiks.

Pärm Safale S-04Pärm

Kasutasin Fermentis kuivpärmi – Safale S-04 (11,5g).

See on Inglise ale pärm. Kirjeldus: Kiire käärimise ja väga hea settimisega. Sobib just ideaalselt Ale tüüpi õllede jaoks (kus on oluline õlle selgus). Käärimise temperatuuri vahemik: 12C-25C, ideaalne 15C-20C.

Pruulimine.ee lehel öeldakse selle õlle kohta nii:

Värskendav Pale ale rikkaliku kuldse värvi ja iseloomuliku humalase maitsega.
Muntons Premium Gold suurus 3,6kg. Kahtlemata Muntonsi parima kvaliteediga õllekomplektide sari. Valmistatud kvaliteetseimast linnasest, tasakaalustatud parima saadaoleva humalaga, lisaks spetsiaalne pärm kristallselge õlle valmistamiseks. Hoolikas tootmisprotsessi kontroll ja Muntonsi know-how tagavad, et iga Muntons Premium Goldi õllkomplekt sisaldab kõiki märkimisväärse õlle pruulimiseks vajalikke koostisaineid. Kõik Muntons Premium Gold sarja komplektid annavad 23 liitrit õlut kangusega 5%. Pakis on ekstrakt, pärm ja kasutusjuhend.
Hind: 27.50 €

Vesi

Saaremaa vesi 5lSedakorda kasutasin esmakordselt keedetud kraanivee asemel Saaremaa vett.

Kolm 5 liitrist pudelt kulus ära ja selle tulemusena sain nõus näiduks ca 20 liitrit. Ja eks ma seda 23 liitrit väga ei punnitanud ka – las tulebki pisut kangem.

Ja Kui Saaremaa vesi parema maitse annab (veest sõltub ju peamiselt õlle maitse), siis jäängi selle vee peale.

Edasine protsess

Nii nagu ikka peaks käimine kestma 4-6 päeva. Siis villimine ja mõneks päevaks tuppa sooja (mina jätan küll min nädalaks) ja siis 2 nädalaks külma.

Villimise soovituslik erikaal on 1014. Loodame siis seda!

26.07 – Käib kenasti

Käisin keldris seda õllekest piilumas. Tiksub kenasti. Väga tihedalt. Loodame siis parimat. Paari päeva pärast piilun uuesti.

27.07 – Pesin pudelid ära

Kuna on karta, et lähipäevil läheb villimiseks, siis pesin 40 pudelit ära ja panin kuivama.

28.07 – Käisin keldris piilumas

Mulksumine oli lõppenud. Tassisin nõu tuppa. Ilmselt homme õhtul villin ära. Kuigi näit just mingi suurepärane ei olnud. Oodatud 1014 asemel pigem 1017-1018. Aga kui ta edasi ei käi, siis pole ka midagi teha. Samas, kuna esmane näit oli 1050, siis kõige lurrim ei pruugi tulla.

30.07 – Villitud

Pärast keldrist üles toomist käis mulksumine mõnda aega edasi ja seepärast ma ei kiirustanud. Tänaseks oli siiski väga vaikseks jäänud ja otsustasin ära villida.

Näidud olid nüüd nii nagu peab ehk siis 1014/2/35. Seega aeg oli täiesti õige. Kalkulaator ütleb kanguseks selle pealt 4,7-4,8%.

Lõhn oli hea, tugev. Värv mitte eriti ilus. Suht sogane oli ka. Aga maitse polnud paha. Seega usun, et siit tuleb hea asi.

Nüüd siis vähemalt nädalaks (kuni 06.08) toasooja ja siis paariks nädalaks külma. Lõplikult valmis peaks olema seega Püha-Edgari Päevaks ehk 20. augustiks.

05.08 – Panin pool laari külma

Selleks, et kiiremini aru saada, kuidas see õlu välja kukkus, panin pool laari ehk 20 pudelit külma. Mekin 2-3 päeva pärast ja kui on hea, siis panen ka ülejäänu külma. Kui ei, siis peab varem külma panduid “ravitsema” hakkama.

25.08 – Pole paha!

Olen seda õllekest nüüd ka juba üle nädala mekkinud ja pean kiitma. Ta on küll minu tavapärasest maitse-eelistusest erinev, aga siiski väga hea. Minu tavaeelistusest eristab seda õlut see, et ta on väga jõulise maitsega, aga mida päev edasi, siis hakkab see maitse mulle isegi meeldima. Pean ütlema, et selle õllega samal ajal tehtud St. Peter’s Golden Ale oli ka tugeva maitsega, aga see Midas Touch Golden Ale on veel tummisem.

Seda õlut tasub kindlasti veel tulevikus teha. Kasvõi sellepärast, et külakostiks kaasa võtta või ise aeg ajalt mõnd tõsisema maitsega õlut mekkida.

Miinusena tooksin välja, et päris läbipaistvaks ma teda ei saanudki. Eks järgmine kord peab proovima näiteks pudeleid toasoojas kauem hoida, sest külmas olemist veaks lugeda ei saa – seal on nad tänaseks juba piisavalt olnud.