Minu 18. õlu – Brewmaker Lager

Viimati täiendatud: sept. 20, 2015 @ 14:39

01.09 – Paar päeva tagasi sain lõpuks oma kauakäinud “poolakad” ära villitud ja oli aeg uue õlle käimapanekuks. Kuna Pruulmeistrite poes olid riiulid üsna tühjad ja minu poolt eelnevalt väljavalitud marke hetkel saada ei olnud, siis otsustasin, et valin välja ühe varem ära proovitud ja õnnestunud sordi. Selleks sai Brewmaker Lager (hind: 16,50 EUR), mille kirjeldus ütleb: “Klassikaline Lager, heleda värvusega, pehme ja värskendava maitsega ning humalase järelmaitsega.”. Sama laagrit tegin ka firma suvepäevadeks ja sellest sai tõesti hea kraam.

Brewmaker Original Lager

Kasutasin ka sedakorda jaheda vee asendajana 5-liitristes pudelites Saaremaa vett. 8 x 5 liitrise pudeli hinnaks sain Konsumi boonuse ärakasutamise järel 1,08 EUR. Seega vesi tuli kätte suht kraanivee hinnaga, aga ei pidanud kulutama aega ja elektrit keetmisele ning ootama jahtumist.

Uuendusena soovitati Pruulmeistrite poest aga pruulimissuhkru või maitseparandaja asemel vedelat maitseparandajat “Mangrove Jack’s õllekomplekti parandaja”. Selle kirjelduseks öeldakse nii:

100% linnaseekstrakt. Ideaalne kasutada 23l pruulimise juures maitse ja keha tugevdajana. Tõstab alkoholisisaldust 1,5% ABV. Sobib erinevatele õllestiilidele kuid parim lagritele, pilsnerile ja heledatele ale-dele. Kasutage dekstroosi või komplektiparandaja asemel.

Mangrove Jack's õllekomplekti parandaja 1,2kg

Eks siis selle õlleteo tulemusena ole näha, kas jäängi heleda õlle pruulimisel seda ekstrakti kasutama. Hind küll tavalisest pruulimissuhkrust ca 2 korda kõrgem ehk 7 EUR.

Protsess

  • Keetsin 3,5 liitrit vett ja lisasin nõusse
  • Lisasin õlleekstrakti
  • Segasin korralikult
  • Lisasin vedela õllekomplekti parandaja
  • Segasin korralikult
  • Lasin pisut õues jahedas jahtuda
  • Lisasin jaheda Saaremaa vee (valasin kõrgelt, et aereeruks korralikult)
  • Segasin korralikult
  • Lasin pisut õues jahedas jahtuda, kuniks temperatuur oli ca 24 kraadi
  • Puistasin pärmi peale
  • Segasin veel
  • Ja panin kaane kinni ning õhuluku peale

Kõik oleks justnagu ilus, aga tegin 2 olulist viga:

  1. Jaheda vee peale valamiseks tõstsin nõu köögitoolile (ei teagi miks), mis aga ei olnud päris tasapinnas ja jälgides 23 liitri märki valasain vett nõusse ligi 2 liitrit rohkem. Ma tõesti loodan, et see kontsentraat, maitseparandaja ja pärm suudavad selle suurema veekogusega imesid teha ja õlu tuksi ei lähe või liiga lahja ei tule.
  2. Unustasin enne pärmi lisamist mõõtmise läbi viia. Seega ei tea ma nüüd palju selle õlle algne erikaal oli. Ja seega ei saa ka ma õiget kangust kunagi teada.

Nõu paigutasin sedakorda korteris jahedamasse ja pimedamasse kohta, kus hetkel küll temperatuuri 23 kraadi, aga arvestades lähinädala ilmateadet, loodan, et see langeb sinna 21-22 kraadi peale ja õlu saab kenasti probleemideta käidud.

Käärimine peaks kestma nüüd 4-8 päeva. Seega parimal juhul saab sel nädalavahetusel (5.-6. septembril) juba villida, pikema käimise korral järgmise nädala keskel.

02.09 – Hirmus müdin käib ka selles nõus

Alates esimese käimise päeva õhtust on toimunud ka Brewmakeri nõus, nagu ka Coopersil, üks hirmus müdistamine. Õlu käib nagu kuulipilduja! Ei mäletagi, et ükski õlu varasemalt nii hirmsa tihedusega mulistanud oleks. Sisuliselt vahet ei olegi. 4-5 sekundit puhkust ja siis 20 sekundit lakkamatut mullivalangut jne. Loodetavasti tõotab see head?!

04.09 – On vaiksemaks jäänud

Suur müdistamine on möödas ja praegu laseb ca 30 sekundi järel väikese mulli. Mõõtsin ära. Näit veel sutsu kõrge ehk 1014. Maitse oli hea. Lasen tal paar päeva veel vaikselt podiseda. Ilmselt pühapäeval villin ära.

05.09 – Läks pudelisse

Vastupidiselt ootustele oli see laager tänaseks täiesti vaiki jäänud. Istusin 5 minutit ta kõrval ja mitte üks piuks enam ei teinud. Näit oli paremaks läinud (1012), aga ootus oli, et saan ta ca 1008 kanti. Avasin kaane – vastu paiskus väga hea õlle lõhn, maitsel polnud ka viga. Villisin pudelisse. Sain kokku 50 pooleliitrist pudelit.

Kuigi Brewmakeri juhend ütleb, et nüüd tuleks 4 päeva toas hoida ja siis 2-ks nädalaks külma, kavatsen toas hoida vähemalt nädala.

11.09 – Esimesed proovipudelid külmas

Kogu laari külmapanekuga kannatan veel pisut. Aga esimesed proovipudelid panin täna külmkappi, et neid vaikselt mekkima hakata ja veenduda, kas see laar õnnestus.

12.09 – Väga hea õlu!

Eile külma pandud proovipudelitest sai 2 avatud ja mõlemad olid väga hea maitsega. valamisel tekkis korralik ja püsiv vaht. Lõhn meeldiv. Päris läbi veel ei paista, aga eks see selginemine nüüd järgnevate nädalatega toimub. Kangust oli ka täitsa korralikult. Äkki ca 4,5% vms.

Sellest lähtuvalt panin kogu ülejäänud laari külma. Päris valmis peaks ta nüüd olema 26.09-ks, aga eks ma hakkan teda jooksvalt juba rüüpama.

20.09 – Väga hästi õnnestunud õlu!

Nagu karta oli, siis ega ma 26.09-ni ära oodata ei jõua ja olen teda vaikselt jooma hakanud. Iga päevaga aina paremaks läheb. Väga hästi õnnestunud õlu, taas!