Minu 22. õlu – Muntons Gold Continental Pilsner

Viimati täiendatud: nov. 23, 2015 @ 21:16

Kuna viimased korrad olen ainult laagreid teinud, siis oli aeg taas ühe pilsneri jaoks. Valisin sedakorda välja Muntons Gold Continental Pilsner’i. See on sarnase klassi toode, nagu minu poolt varasemalt tehtud Midas Touch Golden Ale ja St. Peter’s Golden Ale, kus pakend sisaldab 2 purki kontsentraati ja kuhu suhkrut või maitseparandajat pole vaja lisada, sest kõik vajalik on juba sees.

Muntons Gold Continental Pilsner

Kuna ma polnud end ei Saaremaa ega Värska veega varustanud, otsustasin minna katseeksituse teed, ehk kasutada jaheda veena otse kraanist (läbikeetmata) Harku valla kraanivett. Kuna mul on esimese kahe õlle tegemisest see kogemus olemas, siis julgen arvata, et midagi hullu ei tohiks juhtuda. Ja kui läheb hästi, siis tuleviku õlledelt hoian ca 4-5 eurot kokku.

Pruulmeistrid ütlevad selle õlle kohta nii:

Continental Pilsner on iseloomulik Euroopa laager tüüpi õlu – kerge ja õrn, kuid rikkalikku maitseelamust pakkuv. Õlles on säilitatud tasakaal humala mõrkuse ja linnaste magususe vahel. Parim serveerimistemperatuur on 5° C.

Muntons Gold sari on MUNTONi tippkvaliteediga sari, kus puudub vajadus suhkru lisamiseks. Muntons Gold komplektid on mõeldud tõelistele õllegurmaanidele maitseelamuste pakkumiseks. Komplekt on mõeldud 23l õlle valmistamiseks.

Värvus (EBC ühikut) 5-7
Kibedus (EBU ühikut) 27-33

Hind: 24,50 EUR

Protsess:

  • Keetsin 3,5 liitrit vett ja valasin nõusse
  • Lisasin mõlema kontsentraadi purgi sisu
  • Segasin korralikult
  • Lisasin jahedat vett kuni 22 liitri märgini
  • Segasin korralikult
  • Lasin jahtuda kuni 20 kraadini
  • Eemaldasin üleliigse vahu
  • Mõõtsin erikaalu
  • Lisasin pärmi
  • Segasin korralikult
  • Sulgesin kaane
  • Paigaldasin õhuluku
  • Panin ca 21-22 kraadi juurde käima

Nüüd siis tuleb loota, et kõik läheb kenasti ja vastavalt juhendile peaks õlu käima 7-8 päeva. Loodetav lõppnäit peaks olema 1,014. Algne näit enne pärmi lisamist oli mul 1,040. Loodetav kangus on Muntonsi väite kohaselt 4,5%.

Ainus ohukoht tundub olevat see, et soovituslik käärimise temperatuur on ainult 18-21. Ilmateade on hetkel küll soodne, aga pole välistatud, et mul korteris siiski mingi hetk see 22-23 kraadi peale läheb. Aga äkki see suurt mõju tulemusele ei avalda.

16.09 – Läks ilusti käima

Kuigi hommikul oli veel vaikus oli ta õhtuks kenasti käima läinud. Ja mulle meeldib see, et ei tulista nagu kuulipildujast, nagu viimased 2 õlut, vaid pigem laseb mulle ca sekundilise vahega. Äkki käib niiviisi kauem ja kvaliteetsemalt ning äkki saab nii parema lõpptulemuse.

19.09 – Tiksub veel ilusti

Loodetav käimise lõpp peaks olema 21.-22.09. Ega ta vist seda aega välja ei vea, aga praegu tiksub veel kenasti Loodan, et teeb seda veel päeva-paar.

20.09 – Vaikselt tiksub veel

Mulksub 30-50 sekundilise vahega. Seega asi väga hull ei ole ja veab ilmselt veel päevakese välja. Pudelid pesin ja desinfitseerisin juba ära – seega olen villimiseks valmis.

21.09 – Vaikus. Läks pudelisse.

Täna õhtuks oli mulksumine täielikult katkenud. Ja õhulukus oli ka näha, et veetase on taas võrdsustunud, mis annab mõista, et nõust enam survet ei tule. Otsustasin pudelisse panna.

Loodetav lõppnäit oli 1,014 ja täpselt nii ka mõõtmistulemus oli. Tavapärase õlle puhul pisut kõrge, aga selle puhul ilmselt siis OK.

Nõus oli palju klompe. Osa ka kraani lähedal. Nii et alguses ei tahtnud õlu pudelisse voolama hakata. Lasin mingi pool liitrit täiesti sogast sodi välja. Aga pärast seda hakkas üsna ilusat vedelikku tulema. Sain kokku 40 traatkorgiga pudelit + 6 x 0,33l pudelit nö prooviks.

Juhend ütleb taas, et nüüd tuleks 2 päeva toasoojas hoida. Aga mina hoian ikka vähemalt nädala. Ehk siis 28.09 panen nad külma. Ja sinna peaks nad jääma 3-ks nädalaks.

28.09 – Panin kogu laari külma

Nüüd siis nädal toasoojas hoitud ja kuna proovipudelite mekkimised andsid juba häid tulemusi, siis otsustasin kogu laari külma panna. Kas ma nüüd päris 3-nädalast (s.t kuni 19. oktoobrini) ooteaega vastu pean, aga püüan. Ilmselt hakkan ikka varem vaikselt proovima. Iseenesest olid soojast võetud pudelid täiesti kristallselge sisuga. Loodan, et külm neisse nüüd hägu ei tekita.

Henzi kommentaar

Värv: kuldpruun, mitte kõige selgem.
Vaht: ilus, keskmise tihedusega, küllaltki püsiv.
Aroom: vähearomaatne, kerge pilsnerilik nõrk humal, õrna hapuka noodiga, aga kuna lõhn on nii õrn, siis nime täpselt ei oska hapukusele anda.
Esimene maitse: väga kerge kehaga rüübe. Nõrk humal ja röstsai.
Keskpaik: ei arene eriti võrreldes esmamaitsega, sisse tuleb väike hapukus, koos humala mõrudusega.
Järelmaitse: humal jääb keelepärale õrnalt pakitsema koos kerge magususega. Humalamaitse kestab üsna pikalt.
Üldmulje: lihtne, kergelt vesine, tšehhilik pilsnerist janukustutaja. Natuke liiga lihtsakoelise, ilma nüanssideta ja arenguteta maitsega. Hea kerge saunaõlu, milleks seda sai ka eesmärgipäraselt kasutatud.