Viimati täiendatud:
Kuna külmkapp on hetkel häid paremaid lagereid ja pilsnereid täis, aga see külluse aeg võib ootamatult lõppeda, siis oli täna taas see päev, kui sai uued õlled käima pandud. Ja kuna nö mainstream värki oli viimasel ajal palju tehtud, siis otsustasin natuke uute maitsetega eksperimenteerida.
Kuigi eelmisel korral mul Gozdawa toodanguga hästi ei läinud (kaks proovitud marki läksid mõlemad hukka), otsustasin selle brändi toodangut siiski uuesti proovida. Valituks osutus Gozdawa Vienna Lager. Seda puhtalt Pruulmeistrite müüja soovitusel – et olevat kiiduväärt kraam.
Tegemist on tumeda lageriga. Ma pean tunnistama, et sedasorti õlut ma vist polegi kunagi proovinud. Pean silmas nö poest ostes. Seega ootan huviga, mis sellest tuleb.
Hind: 13,50 EUR
Protsess
Tegemine oli suhteliselt sarnane varasematele Gozdawa toodetele. Ehk siis alustasin taaskord pärmi lahustamisega.
- Keetsin 100ml vett ja jahutasin selle ca 30 kraadini;
- Lisasin vette komplektis olnud pärmi, segasin korralikult;
- Jätsin selle toatemperatuurile 30-40 minutiks seisma;
- Keetsin 2 liitrit vett ja valasin eelnevalt pestud ja desinfitseeritud nõusse;
- Lisasin kontsentraadi ja segasin korralikult (eelnevalt olin purgil lasknud tulises vees ca 15 minutit seista, et kontsentraat vedelamaks muutuks);
- Lisasin 1,2 kg Mangrove Jack’s õllekomplekti parandajat;
- Segasin taas korralikult;
- Lisasin jaheda vee (otse kraanist), kuni 23 liitri märgini;
- Segasin veelkord korralikult;
- Panin kaane peale ja jätsin rõdule (ca 4 kraadi juurde) ca pooleks tunniks jahtuma;
- Tuppa tagasi tuues näitas nõu peal olev termomeeter ca 20 kraadi (juhend ütles, et pärm tuleb lisada 16-22 kraadi juures – seega suht OK temperatuur oli vast);
- Mõõtsin ära – tulemuseks sain 1.038;
- Loksutasin klaasis olnud lahustunud pärmi korralikult läbi ja valasin nõusse;
- Segasin taas korralikult (ca 3 minutit);
- Panin kaane peale ja viisin jahedasse toanurka ning panin õhuluku peale;
- Valasin vee õhulukku ja mõõtsin selles toanurgas oleva temperatuuri – sain tulemuseks 21 kraadi – peaks sobima.
Edasi peaks nüüd käimine kestma 4-8 päeva. Sedakorda lasen siis vähemalt 6-7 päeva tiksuda, isegi kui mulksumine peaks varem lõppema. Loodetavasti kauem ei mulksu, sest mul on seda nõud vaja teise täna käima pandud õlle ümbervillimiseks.
Sealt edasi, kui pudelisse saab pandud, peaks ta 3-5 päeva toasoojas olema (mina lasen ilmselt 7) ja sealt edasi külmas 21 päeva.
12.10 – Tiksub ilusti
Kolmas päev käia ja mullitab ilusti. Nö katkematud automaadivalangud on lõppenud, aga ilusad tihedad laengud tulevad vähem kui 10 sekundilise vahega.
16.10 – Läks pudelisse
Kuigi mulks katkes juba mitu päeva tagasi, lasin tal siiski 7 päeva rahulikult olla. Täna võtsin kaane maha. Välja paiskus mõnus omapärane õlle lõhn. Maitse natuke leiva või kalja laadne. Aga ega ma oska seda tumeda lageri maitset väga millegagi võrrelda, kuna ma seda marki õlut enamasti ei joo. Värv punakas pruun.
Mõõtmistulemus oli siiski keskpärane – 1.014. Aga mis teha. Kalkulaator annab tulemuseks 3,2% ja kui lisada järelkäärimise pealt 0,5%, siis 3,7%. Tegelikult nii vähest kraadi ei tahaks uskuda. Aga eks näis.
Panin pudelisse. Sain 40 pooleliitrist pudelit ja 9 x 0,33 liitrist nö proovipudelit. Nüüd siis ca 5-ks päevaks toatemperatuurile ja seejärel 3-ks nädalaks külma.
20.10 – Proovipudelid külmas
Panin täna (4 päeva pärast villimist) 5 proovipudelit külma, et kiiremini veenduda, kuidas see õlleke välja kukkus.
21.10 – Avasin esimese proovipudeli
Eile külma pandud proovipudelitelt lõin esimeselt korgi maha. Ei ole kiite. Vurts puudub, vahtu ei teki ka hoogsal klaasi valamisel. Seega ma ülejäänud partii külma viimisega veel kannatan, ilmselt 3-4 päeva. Loodetavasti kogub sel moel vurtsu juurde.
Maitse oli täiesti olemas. Kuigi mulle pisut võõras. Ei oska isegi kirjeldada. Äkki sihuke porteri poolne natuke. Värv ilus punakas pruun, paistab ilusti läbi. Kangust eriti ei tundunud. Pole välistatud, et Gozdawa on minu jaoks üks õnnetu bränd ja selle tootja õlled mul välja ei kuku. Loodame parimat, aga hetkeseis väga head ei tõota ja pole väga ka minu maitse järele.
22.10 – Üks proovipudel läks veel külma
Võtsin 2-päevase vahega taas ühe proovipudeli ja panin külma. Homme avan selle ja siis peaks olema tunda, kas kõlbab kogu partii külma panna või ootan veel.
24.10 – Panin külma
Hea, et sain proovipudelitega katsetada ja kogu laari liiga vara külma ei pannud. Viimased katsed olidki edukad ja täna panin kõik külma. Kokku hoidsin neid siis toasoojas 8 päeva.
Mekkisin ka viimati külma läinud proovipudelit ja pean tunnistama, et vurts on kenasti sees, vahtu tekib. Paistab ilusti läbi, ilus punakas toon on. Lõhn ja maitse pisut kaljased. Aga täitsa huvitav maitse on, kuigi mulle harjumatu. Natuke isegi porterit meenutab.
Nüüd siis peaks õige olema neid 3 nädalat külmas hoida. Püüan nii talitada, kuigi ilmselt hakkan varem vaikselt mekkima.
Henzi kommentaar
Värv: Tume šokolaad, ilus selge.
Vaht: Cappuchinokarva, küllalt suure mulliga ja hõre. Väga vähepüsiv, kadus sisuliselt 30 sekundiga
Aroom: Esmalt väga pärmine, hapukas, isegi kerge maasikas. Teisel nuusutamisel tuleb kohv, tume šokolaad. Vienna linnaste karamell on selgelt tunda. Kui oleks vähem pärmi aroomis, oleks kohe väga meeldiv.
Esimene maitse: Pigem kerge kui keskmise kehaga. Pärm, kohv, linnase tumeda rösti mõrjkus. Vahu puudumine teeb maise pisut liiga üheplaaniliseks, kõik on korraga keelel ja elegantsi on vähevõitu.
Keskpaik: Eriti palju uusi noote ei arene, pärm jääb endiselt liiga palju välja lööma. Tume linnase röst hakkab rohkem kandma, selline 70% tumeda šokolaadi õrn maise lööb sisse. Tahaks intensiivsemat maitset, aga kokkuvõtteks on meeldiv, eriti just see kakaoseemne mõrkjas hapukus.
Järelmaitse: Keskmiselt pikk. Jätkuvalt hapukas, pärmine. Tume röst, isegi väike suitsusus jääb nõrgalt järelmaitsena koos pärmiga keelele.
Üldmulje: Kuivem porter Värska Originaaliga. Tõele au andes jõin seda õlut algul pisut liiga külmalt, sestap pääsesid hapukamad toonid liialt domineerima. Aga soojenedes siiski palju rikkalikumaks ei läinud. Ma ise armastan tumeda laagri puhul rohkem magusust, siis on tume šokolaad ja hapukus pisut paremini tasakaalustatud. Humala osas olen kahevahel, et kas peaks rohkem olema või mitte. Vist on nii, et kui õlu oleks pisut magusam, siis ei paneks, aga antud hetkel annaks natuke tugevam humalamekk huvitavama iseloomu. Kui oleks kreemikam püsivam vaht ja natuke magusust, saaks mekk elegantsi kõvasti juurde.
Martini kommentaar
Kuigi ma ise tumedama õlle ja porteri sõber väga ei ole ning mulle see Vienna Lager üsnagi maitses, siis võtan Henzu nõuannet kuulda ja kui kunagi seda õlut veel peaks tegema, siis proovin a) ka humalaga mõrudust/hapukust juurde tekitada või b) lisada pisut rohkem suhkrut. Püüan meelde jätta.
24.02.2016 – Avasin viimase pudeli
Võtsin tänase tähtpäeva puhul külmikust välja seal üle 4 kuu laagerdunud viimase pudeli Vienna Lagerit. Väga hea kraam! Mõnusalt kalja meenutav maitse ja imeilus punakas värv. Ei saanud pildistamata jätta.