Mangrove Jack’s Pils on saanud üheks mu lemmikõlleks ja nüüd olen teda ka oma uutes katsetustes alusena kasutamas. Sedakorda siis vürtsitan teda tšehhipärase Saaz humalaga. Kuigi selles õlles on juba teatav tšehhipärasus ja humal olemas, leian ma viimaste katsetuste põhjal, et mina vajaks veel tugevamat humalat.
Viimati täiendatud:
Viimati kasutasin ka seda pilsnerit põhjana, kui katasetasin Mandarina Bavaria humalatega ja tulemus oli suurepärane. Tookordne õlletegu siin.
Mangrove Jack’s Pils
Traditsiooniline Tšehhi pilsner, karge ja humalane. Suurepärane värskendaja!
ABV u. 4,7%
Kibedus: IBU 28-36
Kibedus hinnangud 3/5
Värvus: kuldne
Hind: 18 EUR
Humalagraanulid – Saaz 3,4% (100g)
Saaz on Tšehhi variatsiooni aroomihumal, mida kasutatakse pilsner-tüüpi õllede valmistamisel.
Eripäraks on tema mahe mõõdukas lilleline aroom.
Tuntuim õlu, mille valmistamisel kasutatakse Saazi on Pilsner Urquell.
Samuti sobib ta hästi Bohemian tüüpi lager’ite ja Pilsnerite valmistamisel.
Hind: 3.20 EUR
Protsess
- Pesin ja desinfitseerisin paar päeva varem nõud ja muud tarvikud.
- Panin kontsentraadi ja õllekomplekti parandaja 10ks minutiks sooja vette vedelduma.
- Valasin õllekomplekti parandaja nõusse.
- Keetsin 1,5 liitrit vett ja valasin poole komplektiparandaja pakendisse ning ülejäänu nõusse.
- Segasin pakendis olevad jäägid veega ja valasin nõusse.
- Lisasin õllekontsentraadi nõusse.
- Keetsin veel 1,5 liitrit vett ja valasin osa kontsentraadi pakenditesse ning osa nõusse.
- Segasin korralikult pakendis olevad jäägid veega ja valasin samuti nõusse.
- Segasin korralikult, kuni kõik oli segunenud.
- Lisasin kraanist (valasin kõrgelt, et aereeruks paremini) külma vee kuni 22,5 liitri märgini.
- Lasin natuke jahtuda.
- Kui temperatuur oli ca 21-22 kraadi eemaldasin üleliigse vahu ja mõõtsin ära – tulemus 1,046.
- Lisasin pärmi.
- Segasin korralikult läbi.
- Panin kaane peale.
- Paigaldasin õhuluku.
- Panin ca 21-22 kraadisesse toanurka seisma.
Edasi:
- Lasen käia 7 päeva (soovitud lõppnäit 1,008).
- 17.12 lisan Saaz humalagraanulid ja lasen veel 5 päeva seista.
- 22.12 villin läbi suka teise nõusse ümber.
- 24.12 villin pudelisse.
- 29.12 panen esimese proovipudeli külma ja sealt edasi veel paari päevase vahega üks pudel korraga.
- 31.12 viin ilmselt kogu laari külma.
- 14.01 on lõplikult valmis, kuigi tarbimine algab ilmselt varem.
14.12 – Kummalised lood selle õllega
Läks ilusti käima. Ei mulksunud liiga tihedalt. Aga kolmandaks päevaks oli ta täiesti vaikne. Loksutasin nõud ja päev hiljem – muutusteta. Rõhk õhulukus taandus sisuliselt nullpunktini ja oli selge, et ega ta enam tuure üles ei võta.
Tegin täna kaane lahti ja mõõtsin ära. Tulemus mitte just suurepärane, aga mitte ka ülikehv – 1.014. Minu arvutuskäiku arvestades tulemus tegelikult ca 4,7%. Aga kahtlaseks muudab asja liiga kiire käimine ja kiire lõpp.
Ega’s midagi. Panin Saaz humalagraanulid sisse. Nüüd kogu ülejäänud tsükkel tuleb külla lähemale. Ehk siis ilmselt sel nädalavahetusel toimub villimine. Enne seda küll ümbervillimine teise nõusse, et humalasodi väljafiltreerida. Pakun siis, et reedel 18.12 ümbervillimine, laupäeval 19.12 pudelite pesu ja pühapäeval 20.12 pudelisse panek.
17.12 – Villisin ümber
Ümbervillimise tegin siiski päev varem, kui viimati arvestasin. Seda taas Jõulude lähenemist arvestades. Homme (18.12) pesen siis pudelid ja ilmselt 19.12 villin pudelisse.
19.12 – Läks pudelisse
Nii nagu uus plaan ette nägi, läks see laar täna pudelisse. Pärast ümbervillimist teise nõusse läks humalasodi tõttu päris palju kraami raisku ja pudelisse sain panna 21 liitrit, ehk 42 pooleliitrist pudelit sain kokku.
Mõõtmine siiski liiga head tulemust ei andnud – see oli viimase mõõtmisega sama ehk 1.014. Aga kõige hullem see ilmselt pole, sest algne näit oli hea.
Nüüd hoian neid pudeleid nädala jagu toas (arvestades jõuluaegseid reisimisi siis ilmselt järgmine pühapäev ehk 27.12 see aeg lõpeb). Ja siis omakorda 2 nädalat külmas.
24.12 – Kaks proovipudelit läks külma
Tänaseks on 5 päeva toasoojas olekut täis ja otsustasin 2 proovipudelit külma panna, et neid siis 3 päeva pärast mekkida. Samal päeval peaks ka ülejäänud laar külma minema.
27.12 – Mekkisin ära ja panin kogu laari külma
Avasin täna mõni päev tagasi külma pandud proovipudelid. Esimeses polnud üldse vurtsu sees, teises siiski oli. Mõlemal sisu üsna hägune. Valades põhjas üsna palju sadet. Maitse aga hea, omapärane. Aga otsustasin siiski kogu partii külma panna.
24.01 – Värvi ja vahu näide
Päris heaks on see õlleke laagerdunud. Maitsed on paremini segunenud. Iseloom on rohkem välja tulnud. Välja näeb ka juba päris ilus.