Minu 34. õlu – Finlandia Lager ja Brewers Gold humal

Finlandia Lager õnnestus mul viimati hästi ja seepärast võtan ta uuesti tegemisse, aga sedakorda lisan talle ka humala, milleks valisin välja laagritele sobiva Brewers Gold humalagraanulid.

Viimati täiendatud: jaan. 19, 2016 @ 19:50

Finlandia Lager

Finlandia Lager

Finlandia brändi hea ja eripärane maitse tuleneb kõrgkvaliteedilistest odralinnastest. Lisaks on purkides ka humalat ja humalaõli, et teha veelgi täidlasema maitsega õlu.

Hind: 10 EUR

Humalagraanulid – H. Brewers Gold 7,6% (100g)

Universaalne maitsehumal. Annab vürtsise puuvilja aroomi ale’idele ja on ideaalne laagritele. Hästi tasakaalustatud kibeda maitsega. Kasutatakse Inglise ale’idest kuni Saksa laagriteni.

Brewers Gold humal

Protsess

  • Keetsin 1,5 l vett ja valasin varasemalt desinfitseeritud nõusse.
  • Lisasin kontsentraadi ja maitseparandaja.
  • Keetsin veel 1,5 liitrit vett ja jaotasin selle kontsentraadi purgi ja maitseparandaja paki vahel, et neist kogu sisu lõplikult kätte saada.
  • Valasin mõlema pakendi lõpliku sisu nõusse.
  • Segasin korralikult.
  • Lisasin otse kraanist jaheda vee kuni 23 liitri märgini.
  • Jätsin mõneks minutiks jahtuma.
  • Kui temperatuur oli langenud 21-22 kraadini eemaldasin vahukulbiga üleliigse vahu ja mõõtsin hüdromeetriga ära – tulemuseks 1.035 (eelmisel korral 1.038).
  • Riputasin kaasasolnud kuivpärmi peale ja segasin pisut.
  • Panin kaane kinni ja paigaldasin õhuluku.
  • Panin toanurka, ca 21-22 kraadi peale seisma.

Edasi

  • Lasen käia 7 päeva (soovitud lõppnäit 1,006 – eelmisel korral sain kätte 1.014).
  • 18.12 lisan Brewers Gold humalagraanulid ja lasen veel 5 päeva seista.
  • 23.12 villin läbi suka teise nõusse ümber.
  • 24.12 villin pudelisse.
  • 29.12 panen esimese proovipudeli külma ja sealt edasi veel paari päevase vahega üks pudel korraga.
  • 31.12 viin ilmselt kogu laari külma.
  • 14.01 on lõplikult valmis, kuigi tarbimine algab ilmselt varem.

16.12 – Lisasin humala pisut varem

Kuna 5.-ks päevaks on mulksumine sisuliselt lakanud (väga harva laseb mullikese) ja kuna vaatasin, et edasine tegevus jääb algse kava põhjal liiga pühade peale, siis leidsin, et tuleb kogu tegevus paar päeva varasemaks nihutada. Lisasin täna Brewers Gold humalagraanulid. Edasi 21.12 villin teise nõusse ümber ja 22.12 panen pudelisse. 21.12 tuleb siis ka pudeleid pesta.

Mõõtsin enne humala lisamist ka ära. Näit oli 1.012. Aga kui kaane uuesti kinni olin saanud, läks kohe mulksumine taas hooga käima. Seega käib ilmselt suts kangemaks veel.

19.12 – Villisin teise nõusse ümber

Tõin siiski pühade toimetusi ja reisimisi arvestades selle tegevuse veelgi varasemaks ehk siis täna villisin ta teise nõusse ümber. Homme pesen pudelid ja pudelisse villin ilmselt esmaspäeval 21.12.

Ümbervillimise tulemusena kaotasin ca liitri ehk siis pudelisse saan panna 22 liitrit õlut.

21.12 – Villisin pudelisse

Kuna vaikus oli paar päeva juba majas, siis oodata polnud enam miskit ja oli aeg see õlu pudelisse villida. Sain 40×0,5 liitrist pudelit + 8×0,33 liitrist proovipudelit. Nüüd hoian neid nädala jagu toasoojas (kuni 28.12) ja siis paariks nädalaks külma ehk lõplik valmimise kuupäev võiks olla 11.01.2016.

Viimane mõõtmine andis tulemuseks 1.012. Ehk siis 1.006-st jäi siiski puudu ja humala lisamise hetkest enam midagi juurde ei tulnud, aga siiski parem, kui eelmisel korral saavutatud 1.014.

27.12 – Panin mõned proovipudelid külma

Homme (28.12) mekin siis ära ja kui tulemus on OK, siis panen kogu laari külma. Kui ei, siis mul on veel 4 proovipudelit ja katsetan nendega veel mõne päeva.

28.12 – Panin kogu laari külma

Proovipudelite tulemus oli hea. Seega oli aeg kogu laari külma viimiseks. Maitse huvitav, marjane. Läbipaistvus mitte eriti hea. Vaht nõrgavõitu. Aga ega see pikem toasoojas hoidmine miskit juurde poleks andnud.

19.01 – Üks ilus värvi- ja vahunäidis

Finlandia Lager ja Brewers Gold humal