Pruulmeistrite IPA – Minu 1. päris koduõlu

Olles enam kui poolteist aastat kontsentraatidest õlut pruulinud, astusin nüüd sammu edasi ja alustasin koduõlle pruulimist päris ise, ehk siis linnastest. Esimeseks retseptiks sai Pruulmeistrite IPA, mis pärineb pruulmeistrid.ee veebilehelt.

Viimati täiendatud: jaan. 29, 2017 @ 13:57

Miniõlletehas Grainfather

Kogu selle protsessi aitab mul läbi viia äsja soetatud miniõletehas Grainfather. Aparaat, millest unistasin juba aastapäevad tagasi, aga soetamine jäi peamiselt kahe asja taha – eks ta ole omajagu kallis ja eks see samm ole ka piisavalt suur (loe: hirmutav), et hakata õlut ise päris “nullist” tegema.

Grainfather

Aga otsus sai tehtud, masin sai soetatud. See tähendas, et päris mitu head nädalat istusin Youtube’is ja vaatasin erinevaid selle masina katsetusi/õpetusi ning lugesin muudki kirjandust juurde. Samuti tüütasin Pruulmeistrite õllepoe mehi, sest olin kahtlev igas pisiasjas, mille kohta mul täpsem teadmine puudus. Ka tuli nendega retsepti osas palju ülerääkida, sest see napisõnaline koostisosade ja temperatuuride loetelu algajale just palju sisendit ei anna. Suured tänud selle eest Pruulmeistritele.

Kui seni sai “siirupist” õlut tehtud nö möödaminnes (tuled töölt koju ja teed 1-3 õlut 1-2 tunniga valmis), siis nüüd kulus puhtalt tegemisele (kuniks virre kääritusnõusse sai) sisuliselt terve päev ehk umbes 12 tundi. See oli väsitav, aga see oli huvitav ja põnev. Ja see tekitas isu proovida uuesti ja uuesti.

Retseptidega aitab Beersmith

Ilmselt jätkan veel mõnda aega teiste poolt loodud retseptidega ja kogemusi tuleb juurde, siis hakkan ilmselt päris omi retsepte välja töötama. Suureks abimeheks retseptide ja juhiste osas on kindlasti Beersmith. Tarkvara sai allalaetud ja vaikselt seda tundma õpitud. Kui katseaeg läbi saab, tuleb see suure tõenäosusega ametlikult osta. Ilma selleta lihtsalt ei saa.

Aga nüüd asja juurde. Kirjutasin Grainfatheri õppevideo pealt kõik sammud maha ja kohandasin neid Pruulmeistrite IPA retseptiga. Ja kogu see lugu on nüüd alljärgnevalt kirja pandud. Vabandan kohe ette, et mina kui algaja ilmselt siin mingeid vigu tegin ja ka ise ilmselt poole aasta pärast selle üle naeran, aga tänane seis on selline ja nii ma kirjutasin ja nii ma tegutsesin.

Üldised Pruulmeistrite IPA andmed:

  • Alkoholi %: 6.7
  • OG: 1,061
  • IBU: 57,5

Vajaminevad riistad:

  • Grainfather mini õlletehas
  • Metallist segamislabidas
  • Plastik segamislabidas
  • Kann vee tõstmiseks (soovitavalt 2-3 liitrinr)
  • Kaal (humalate kaalumiseks)
  • 3 kausikest (humalate jaoks)
  • Suur (vähemalt 12 liitrine) pott
  • Pesukauss (kuhu tõsta pärast humalate keedu “tünn”)
  • Refraktomeeter
  • Humalasõel (Mangrove Jack’s)
  • Majapidamispaber, puhtad käterätikud, pajalapid
  • Humalasukk (dry hop humala jaoks)
  • Kääritusnõu (30 liitrine)
  • Õhulukk
  • Grainfatheri puhastusvahend
  • Nõudepesu hari, nõudepesu lapp ja -svamm
  • Tööriistade desinfitseerimisvahend
  • Suur vann tööriistade puhastamiseks
  • Villimiseks: pudelid, korgid, korgisulgur, villimistoru, lehter, suhkru doseerimise kulbid

Komponendid:

  • Jahvatatud linnased (kokku 6,5 kg):
    • Château Pale Ale 70%
    • Château Vienna 20%
    • Château Crystal 150 10%
  • Humalad:
    • 30g Columbus
    • 35g Amarillo
    • 100g Citra
  • Pärm Mangrove Jack’s M36 – 2 pakki
  • Vesi
  • 10g Irish Moss
  • Suhkur (villimisel)

Üldine Pruulmeistrite IPA retsept:

Meskimine:

  1. Sissemeskimine @65°C 75 min (või siis 90 min)
  2. Kuumutus 76°C 10 min

Keetmine:

  • Keetmine 100°C juures 90 min
  • 50% humalaid lisatakse 30 min möödudes
  • 25% 30 min enne lõppu
  • 25% 15 minutit enne lõppu.

Detailne juhend ja tegemise ajal lisatud kommentaarid

Alustasin 17.09 kell 12:40.

I osa – Meskimine

Kontrolli masina seisukorda. Et torude liitmikud oleksid paigal, temperatuuri andur ilusti kinni keeratud, filter kinnitatud jne.

Võta sisemine korv boilerist välja.

Vala vesi boilerisse. Kasuta selleks näiteks 2-3 liitrist kannu. Sisse valatud vee kogust näed boileri seinal olevalt skaalalt.

Vee koguse arvutamise valem: (linnaste kaal x 2,7) + 3,5 = meskimiseks vajalik vee kogus. Minu 6,5 kg linnaste puhul oli tulemuseks ca 21 liitrit.

Samal ajal pane tulele pott ja vala sellesse 12 liitrit vett, mida on vaja linnaste loputamise juures. Selle vee koguse arvutamise valem: (28 – meskimise vee kogus) + (linnaste kogus x 0,8) = loputusvee hulk. Ehk siis (28 – 21) + (6,5 x 0,8) = 12,2.

Märkus: minu 12 liitrine pott mahutas ainult 11,3 liitrit vett. Järgmine kord tuleks teise potiga pisut vett juurde teha.

Veendu, et pumba lüliti oleks väljas (OFF).

Pane masin vooluvõrku.

Lülita kontrollerilt masin sisse.

Parempoolne lüliti pane nüüd MASH asendisse.

Vajuta rohelist nuppu 3 sekundit.

Ja nüüd vajuta üles/alla nuppe, et seadistada meskimise temperatuur.

Minu retsepti puhul siis 65 kraadi.

Kui õige temperatuur valitud, vajuta uuesti rohelist nuppu 3 sekundit.

Masina alaosas on nupp kahe asendiga – MASH (500W) ja NORMAL (2000W). Kuna hetkel on meil vaja kiiresti temperatuuri tõsta, siis valime NORMAL.

Märkus: kell 12:50 panin sooja ja 13:35 oli 65 kraadi käes. Seega ca 45 minutit võtab see aega.

Samal ajal tuleks boilerisse paigaldada linnase korv ja panna masinale kaas peale, et temperatuur kiiremini saavutada.

Kui temperatuur on saavutatud, eemalda kaas ja paigalda ülemine ülevoolu toru alumise otsa. Ülevoolu toru sisse paigalda omakorda linnase stopper toru.

Märkus: Siin peaks rahulikult ootama ja vaatama, kas temperatuur jääb püsivaks. Minul jäi tõusma ja tõusis suisa 75 kraadini (mingi arusaamatul põhjusel oli parempoolne lüliti BOIL asendis, aga oleks pidanud olema MASH). Enne ei tohiks linnaseid sisse kallata, kui temperatuur püsiv on.

Puista linnased korvi, ise samal ajal metallist labidaga pidevalt segades, et ei tekiks klompe. Parem on valada mitmes osas ja vahepeal segada või siis kasutada kaaslase abi, et üks valab, teine segab.

Märkus: Segamine oli üsna vaevaline. Pärast viimase portsu sissevalamist pidin segama suisa kahe käega, kuna mass oli üsna paks.
Samal ajal ootasin ekslikult tõstetud temperatuuri langemist. Saavutasin 65 kraadi ca 10 minutiga. Loodan, et see asja untsu ei keeranud.

Sega seni, kuni linnased on muutunud ilusaks pudruks.

Märkus: Siin peaks korralikumalt põhjast ka segama, et põhja ei tekiks liiga tihket massi.

Eemalda linnase stopper toru.

Paigalda korvile ülemine aukudega plaat. Soovitav oleks selle silikoon servad enne paigaldamist märjaks teha. Samuti aitab kaasa see, kui linnasekorvi sisemised küljed oleks linnasetolmuga kaetud (hooga linnaste puistamisel tekib seda tolmu iseenesest piisavalt). Suru plaat aeglaselt sisse, kuni õlleraba ülemise piirini.

Paigalda ülevoolu otsik ja suru see alla kuni ülemise plaadini. Ära jõuga suru.

Pane masinale klaas kaas peale.

Paigalda tsirkulatsiooni toru ja vii selle plastik toru ots kaane august läbi ja jäta ta vabalt korvis oleva ülemise plaadi peale.

Märkus: Kontrolli, et toru oleks korralikult kinni keeratud. Mul juhtus paaril korral (küll hilisemas faasis), et toru oli halvasti kinnitatud ja hakkas vahelt läbi ajama.

Ava punane tsirkulatsiooni kraan (keera vertikaalsesse asendisse).

Lülita kontrolleril vasakpoolne lüliti PUMP asendisse.

Siin oli kell 13:45.

Kuna linnased olid jahedamad kui vesi, siis temperatuur korraks langeb, aga kui see on taastunud ja saavutanud õige taseme, siis tuleks masina alaosast nupp lülitada MASH asendisse.

Meskimine kestab antud retsepti puhul 75 minutit. Seega pane kell käima!

Pruulmeistrite märkus: mina küll meskiks 65 kraadi juures pigem 90-120 minutit, et saada kindla peale suhkrud välja. Mida pikemalt meskid, seda vähemtähtis on hiljem linnaste korralik loputamine.

Ma siis meskisingi selle õpetuse põhjal 90 minutit.

Siin võiks nüüd refraktomeetriga mõõta!

Pruulmeistrite märkus: Refraktomeetrit võid kasutada igal ajal. Meskimise käigus näed sa kui palju on hetkel suhkruid käes. Vajadusel saad pikendada / lühendada meskimise aega. Keemise ajal näed sa sama asja. Viimane vaatamine võiks olla juba jahutatud virdelt enne pärmi lisamist, siis on lõplik OG teada.

Kell 14:08 –SG 1.065.
Kell 14:40 –SG 1.075.
Kell 15:00 – SG 1.077

Ja nüüd kuumuta 76 kraadini ja lase tal sel kuumusel tsirkuleerida 10 minutit.

Kell 15:14 hakkasin kuumutama ja kell 15:18 oli temperatuur käes.

Märkus: seda tuleks teha siiski aeglasemalt. Ca 1 kraad minutis! Samuti tuleks siin võimsuse lülitiga mängida (kord NORMAL, kord MASH), et hoida õiget temperatuuri.

Kell 15:20 – SG 1.079.

Kuna on vaja temperatuuri kiiresti tõsta, siis tuleks masina alaosast nupp vajutada asendisse NORMAL.

Kui temperatuur saavutatud, siis lülita alumine lüliti taas MASH asendisse.

Kui tõsta kaas pisut üles, siis peaks olema näha, et virre on juba ilus ja puhas.

Samal ajal peaks loputusvesi olema 75 kraadi peal kõrval potis valmis.

Mul oli ilusti valmis. Aga kahjuks liiga vähe – 12 liitri asemel 11,3.

Lülita kontrolleril PUMP välja. Sulge igaks juhuks kraan.

Eemalda tsirkulatsiooni toru ja klaas kaas.

Võta korvi tõstmise käepide ja tõsta korv aeglaselt üles ning kinnita boileri ülaosas olevate kinnitusteni (keera 90 kraadi).

Lülita kontrolleril parempoolne lüliti BOIL asendisse.

Märkus: siin võiks tegelikult kohe võimsuse NORMALi peale panna, et keemistemperatuur kiiremini saavutada.

Kui vesi on linnaste korvist välja voolanud lükka pealmist plaati õrnalt allapoole, kuni linnasemassini.

Tõmba ülemine ülevoolu toru üles välja. Jäta ülevoolu otsik selle otsa.

Hakka vaikselt kannuga loputusvett korvi valama. Tee seda tasakesi, tehes ringi liigutusi. Aga nii, et vee tase ei ole ülemise plaadi peal kõrgem kui 1cm.

Vihje: Kui juhtub, et vesi ei lähe kuidagi linnastest läbi (ilmselt on nad klimpi tõmmanud), siis eemalda ülemine plaat, sega linnasemass labidaga läbi ja paigalda ülemine plaat uuesti ning jätka vee valamist.

Märkus: Nii mul ka juhtus. Vesi ei tahtnud kuidagi läbi valguda. Eemaldasin pealmise plaadi, segasin korralikult läbi, panin plaadi tagasi ja siis hakkas vesi ilusti läbi valguma.

See protsess kestab umbes 30 minutit.

Märkus: Mina ilmselt tegin liiga kiiresti. Järgmine kord tuleks siin rahulikum olla.

Võta uuesti korvi tõstmise käepide ja tõsta linnasekorv boilerist välja. Mõistlik oleks see väiksemasse pesukaussi asetada.

Sel hetkel peaks temperatuur juba 95 kraadi ringis olema.

Märkus: Mul ei olnud. Kuna hakkasin liiga hilja kuumutama, läks mul 76-lt kraadilt 100-ni jõudmiseks ca 40 minutit.

Kui temperatuur keetmise tasemeni hästi jõuda ei taha, siis võib võtta segamislabida ja teha sellega poti põhjas lõikamise liigutusi.

Märkus: Nii ma mitu korda tegingi.

Siin võiks uuesti refraktomeetriga mõõta!

SG – 1.047.

Keetmine

II osa – Keetmine

Antud retsepti puhul tuleb keeta 90 minutit 100 kraadi juures.

Pruulmeistrite märkus: mida kauem keedad, seda humalasem õlu tuleb. Kui tahad vähem humalast õlut, siis keeda 60 minutit.

Märkus: Mina keetsin siiski 90 minutit. Selle käigus aga aurustus ära suur hulk potentsiaalset õlut.

Kui masin jõuab 100 kraadini, siis peaks tabloole ilmuma HH märk, mis tähendab, et keemistemperatuur on saavutatud. Kui masin samal ajal piiksub, siis selle lõpetamiseks tuleks vajutada rohelist nuppu ja seda all hoida.

Nüüd pane kell käima, sest humalad peavad kindlal ajal sisse minema.

Märkus: Hetkeseisuga oli mul virret boileris 27,5 liitrit.

Nüüd tuleks labidaga pidevalt pinna pealt vahutu segada, et vältida ülekeemist. See peaks kestma umbes 5 minutit.

Märkus: samas peab see olema väga rahulik segamine, sest keetmise käigus ei tohi virde sisse hapnikku tekkida. Soovitatakse isegi segamise asemel pritsipudelist vahu peale vett pritsida, see olevat isegi parem.

Seejärel vahtu enam tekkida ei tohiks ja toimub normaalne keemine.

Märkus: Nii oligi. Vahtu enam eriti ei tekkinud.

Siin võiks nüüd taas (viimast korda) refraktomeetriga mõõta!

Mõõtsin: SG 1.058.

Märkus: Virret oli boileris ca 26 liitrit alles.

Kui 30 minutit on möödas, lisa humalakorvi esimene ports humalaid:

– 20g Columbus

Siin oli nüüd paras aeg linnasekorvist õlleraba välja valada ja korv ning selle osad ära pesta.

Kui 60 minutit on möödas, lisa humalakorvi teine ports humalaid:

– 20g Amarillo

Kui 75 minutit on möödas, puista sisse 10g Irish Mossi, mis muudab õlle puhtamaks.

Kui 80 minutit on möödas, lisa humalakorvi viimane ports humalaid:

– 15g Amarillo + 10g Columbus

Märkus: Selleks hetkeks oli mul boileris 24,5 liitrit virret järel. Arvestada tuleks, et ka humalakorv on sees, mis tõstab taset ja ümberpumpamisel läheb ka veel liiter-kaks raisku.

Kui 90 minutit täis, siis lülita parempoolne lüliti keskmisesse asendisse.

Jahutamine

III osa – Jahutamine

Pane masinale kaas peale.

Paigalda kaane peale jahutuskomplekt. Ühenda külma vee voolik (sinine) veevõrku, äravoolu voolik (punane) kraanikaussi (või mingisse nõusse, kuhu vett korjata), keermega lühike valge voolik keera väljalaske toru otsa ja pikem valge voolik lase läbi jahutuskomplekti masina kaane august sisse.

Märkus: eriti hoolikas ole keermega vooliku paigaldamisel. Lükka selle ots korralikult sisse ja keera kindlalt kinni. Mul oli halvasti ühendatud ja hakkas vahelt välja ajama.

Lülita kontrolleri nupp PUMP asendisse ON.

Jahutust saab kontrollida punase kraani abil. Kui on soov aeglustada seda protsessi, siis võib kraani pisut kinni keerata. Käega võib katsuda voolikut, et tunnetada, kas virre on juba piisavalt jahtunud.

Märkus: Pumpasin välja tuleva sooja vee 20 liitrisesse kanistrisse, et seda pärast puhastamisel kasutada, aga see oli ilmselgelt liiga väike anum, sest sai 3-4 minutiga juba täis. Võibolla peaks järgmine kord külma vee kraani vähem lahti keerama ja kanistri asemel suurt vanni kasutama?

See protsess kestab väidetavalt 5 minutit.

Märkus: minul 5 minutiga küll ei jahtunud. Lasin 10-12 minutit. Aga ka see oli liiga vähe, sest temperatuur oli sel hetkel kindlasti 50 kraadi ringis. Järgmine kord peab seda protsessi kuidagi teisiti tegema. Võibolla punase kraaniga mängima – vähem virret läbi laskma korraga ja ilmselt ka kogu jahutuse protsessi pikendama.

Kui virre on piisavalt jahutatud, siis lülita masinal PUMP uuesti asendisse OFF.

Võta nüüd aeglaselt ülemine valge voolik masinast välja ja pista käärimisnõusse.

Nüüd lülita PUMP uuesti ON asendisse.

Ja nii voolabki virre masinast käärimisnõusse.

Kui lõpp on käes, siis lülita masinal uuesti PUMP asendisse OFF ja oota kuni voolik on tühjaks jooksnud. Võta voolik nõust välja ja pane nõule kaas peale ning oota, kui selle temperatuur alla 25 kraadi. Alles siis saab kääritamise protsessiga edasi minna.

Märkus: Mina sain nõusse vaevalt 20 liitrit virret. Oodatust palju vähem. Peab mõtlema, mida järgmine kord teisiti teha, sest ootus oli 25 liitrit. Masina põhi oli paksult sodi täis. Pigem sihuke humalane sodi oli. Kummaline, et sealt sõelast nii palju seda läbi pääseb. Filter oli paksu sodi kihi all.

Kell oli nüüdseks 19:03. Ehk ca 6,5 tundi oli algusest möödas.

Kuna aga virre oli ca 45 kraadi ringis, siis panin ta rõdule jahtuma ja kääritamisega kohe veel edasi ei läinud. Järgmine kord peab kindlasti kauem ja tõhusamalt jahutama!

Käärimine

IV osa – Kääritamine

Nüüd võiks nõus oleva virde hüdromeetriga ära mõõta.

Mõõtsin. OG – 1,062. See on täitsa OK!

Kui virde temperatuur on alla 25 kraadi, siis puista sisse pärm või tee enne starter ja vala see nõusse.

Enne pärmi lisamist tuleb labidaga korralikult segada ja aereerida, muidu ei lähe käima.

Märkus: Segasingi korralikult. Aga temperatuur oli kell 22:15 ikka veel 40 kraadi ringis. Riskisin. Panin pärmi peale. Mis ta’ga ikka juhtuda saab.

Paigalda õhulukk.

Märkus: 2-3 tundi hiljem käis juba korralik mulksumine. Vähemalt see asi korras.

Jäta 5-ks päevaks käima. Ehk siis kuni 22.09. Pärast seda mõõda OG.

5 päeva möödudes lisa sukaga 100g Citra humalaid ja lase neil toimida 5 päeva. Ehk siis kuni 27.09.

Pärast seda mõõda veelkord hüdromeetriga ja siis võibki alata villimine.

Märkus: Mõistlik oleks üks päev enne villimist kraam ühest nõust läbi suka teise ümber villida, et pudelisse vähem sodi satuks. Kui see juhtub, siis villimine tuleb 28.09.

V osa – Villimine

Pese vajalik hulk pudeleid.

Pane valmis korgid ja korgisulgur.

Samuti suhkur ja lehter.

Puista igasse pudelisse pudeli mõõduga sobiv hulk suhkrut, lase õlu pudelisse, pane kork peale.

Jäta pudelid toasooja 7-ks päevaks seisma.

Pärast seda pane pudelid jahedasse 14-ks päevaks.

VI osa – Masina puhastamine

Kui virre on käärima pandud, tuleb alustada masina puhastamisega.

Märkus: Mina küll kääritamisega veel alustada ei saanud, aga masinat sai puhastama hakata küll.

Eemalda boileri põhjast suurem sodi.

Märkus: Ma võtsin ära väga humalasodise filtri, aga põhja ära ei puhastanud (tuline oli). Aga tegelikult peaks seda tegema, sest seda sodi pole mõtet puhastamise ajal masinas ringi ajada. Oota rahulikult ja puhasta lapiga põhi ilusti ära.

Vala boilerisse 15 liitrit vett.

Märkus: Selle vee sain enne jahutamise käigus kanistrisse kogutust.

Lisa 2 supilusikatäit Grainfatheri puhastusvahendit.

Kuumuta masin 60 kraadini.

Kui see kuumus käes, pane klaas kaas peale ja paigalda jahutuskomplekt. Nii nagu jahutuse ajal, aga punane ja sinine voolik võivad lahti jääda.

Lülita PUMP asendisse ON.

Lase tsirkuleerida 10-15 minutit.

Lülita pump välja ja eemalda jahutuskomplekt ning paigalda tsirkulatsioonitoru.

Lülita pump sisse ja lase tsirkuleerida ca 5 minutit.

Kui on näha, et boileri põhjas on ikka palju mustust, mis pole lahti tulnud, võib lisada ühe supilusikatäie puhastusvahendit ja lasta masinal tsirkuleerida 30 minutit vms.

Igal juhul läheb ilmselt vaja nõudepesu harja, et mustust maha kraapida.

Siis vala pesuvesi välja.

Märkus: Valada tegelikult ei saa – masin on tuline. Tõstsin kopsikuga niipalju välja, kui sain ja ülejäänud võtsin nõudepesulapiga välja. Nüüd pesin ka masina põhja korralikult ära.

Lisa puhas vesi.

Märkus: Lisasin uuesti 15 liitrit.

Paigalda jahutuskomplekt.

Korda samu protseduure.

Kui on vajadus, siis üks kord 5 keetmise puhul võib puhastustsükli ajal paigutada ka linnasekorvi boilerisse.

Lõpuks vala vesi välja ja vaata, kas masin on korralikult puhas.

Märkus: mina pidin siin CIFiga osasid kohti švammiga veel hõõruma. Lõpuks kuivatasin puhta käterätikuga masina seest täiesti ära.

Puhastatud, koristatud. Kell on nüüdseks 21:16. Algusest möödas enam kui 9 tundi.

 

Mõned mõtted ja tähelepanekud edaspidiseks:

  • Jälgi kindlasti tähelepanelikult algset meskimise temperatuuri. Kui see peab olema näiteks 65 kraadi, siis lase veel sel temperatuuril suts aega olla, ära vala kohe linnaseid sisse. Kui temperatuur ei ole püsiv, saad seda veel reguleerida. Kui aga linnased juba sees, siis on hilja ja tegu võib untsu minna.
  • Kui kuumutad meskimisel näiteks 65 kraadi pealt 76 peale, siis ära tee seda liiga kiiresti, muidu tekib ensüümidel temperatuurišokk. Ideaalne oleks temperatuuri tõsta 1 kraad minutis. Seega 65-lt 76-le ca 11 minutit. Grainfatheri kasutamisel siis 2kW peale kohe lülitada ei tohiks, vaid peaks püüdma 500W-ga tõsta.
  • Loputamise protseduur peaks samuti olema rahulik ehk mitte valada vett liiga kiiresti linnastest läbi. Ideaalis võiks see kesta ca pool tundi ehk 1 liiter minutis.

22.09 – Õlu on 5 päeva käinud

Tänaseks on õlleke 5 päeva kenasti tiksunud. Viimane ööpäev küll vaiksemalt, aga siiski kindla regulaarsusega. Kuna täna oli aeg Citra humala lisamiseks, siis avasin kaane ja võtsin näidu – 1.015! Iseenesest mitte liiga hea, aga kui kalkulaatorisse panna, siis annab kanguseks 6,17%!

100g Citra humalagraanuleid panin suka sisse, sidusin sõlme peale ja panin nõusse. Nüüd siis lasen tal 5 päeva mõjuda ja siis villin õlle teise nõusse ümber ja päev hiljem pudelisse.

27.09 – Villisin teise nõusse ümber

Citra humal oli tänaseks 5 päeva sees olnud ja see oli piisav. Kohe siiski pudelisse ei pannud vaid villisin õlle puhastamise huvides teise nõusse ümber. Üleliigsest sodist sain kenasti lahti, aga teise nõusse jäi lõpuks 18 liitrit alles. Seega tavapärase varasema kogemusega võrreldes 4-5 liitrit vähem.

Ja siit ta siis niriseb:

https://youtu.be/BfW5xV6UzJM

Ja homme läheb ta pudelisse.

28.09 – Ja pudelisse ta nüüd läks!

Täna oli siis see päev, kui minu esimene päris koduõlu oli sealmaal, et võis pudelisse minna. Eile teise nõusse ümbervillimisel nägi ta veel välaj üsna sogane, aga täna pudelisse pannes ilus tumedam kuldne ja selge. Lõhnas hästi.

Mõõtsin ära ka. Näit oli 1.014. Konservie puhul ütleks, et liiga kõrge, aga arvestades, et tulema hakkasin selle õllega 1.062 peale, siis on see päris hea tulemus ja annab kanguseks 6,3-6,5%, mis on küll pisut madalam, kui Pruulmeistrite retseptis öeldud 6,7%, aga minu jaoks täiesti piisav.

Villisin 0,33 liitristesse pudelitesse ja sain kokku 59 pudelit.

Nüüd siis hoian neid nädal (05.10) aega toasoojas ja seejärel vähemalt 2 nädalat külmas.

Pruulmeistrite IPA läks pudelisse

 

05.10 – Panin külma

Tänaseks oli nädal toasoojas hoidmist möödas ja oli aeg see laar külma panna. Pudeleid vastu valgust vaadates oli näha, et vedelik on ilus selge – ei mingit hägu. Olen lootusrikas.

Nüüd siis hoian neid vähemalt 2 nädalat külmas. Mõne proovipudeli avan ilmselt varem.

Pruulmeistrite IPA läks külma