Tšehhi pilsner – Minu 2. päris koduõlu

Oma teiseks päris õlleks sai BeerSmithi abiga valitud tšehhipärane pilsner. Olen varasemalt kontsentraatidest sedalaadi õlut mitmel korral teinud ja enamasti on need hästi väljakukkunud. Tšehhi õlled on ühed minu kindlad lemmikud – Pilsner Urquell, Staropramen, Kozel jne. Loodangi nüüd päris ise tehes saavutada võimalikult nimetatud markidele sarnast maitset.

Viimati täiendatud: jaan. 29, 2017 @ 13:56

BeerSmith andis mulle küll sellised komponendid, mida päris 1:1-le Pruulmeistritelt saada ei õnnestunud, aga usun, et tehtud asendused annavad siiski üsna sarnase tulemuse.

Cara Clair linnased

Üldised andmed:

  • Alkoholi %: 5.1
  • OG: 1,052 > 1.014
  • IBU: 32

Vajaminevad riistad:

  • Grainfather mini õlletehas
  • Metallist segamislabidas
  • Plastik segamislabidas
  • Kann vee tõstmiseks (soovitavalt 2-3 liitrine)
  • Kaal (humalate kaalumiseks)
  • 5 kausikest (humalate ja irish mossi jaoks)
  • Suur (vähemalt 12 liitrine) pott + teine suur pott
  • Pesukauss (kuhu tõsta pärast humalate keedu “tünn”)
  • Refraktomeeter
  • Humalasõel (Mangrove Jack’s)
  • Majapidamispaber, puhtad käterätikud, pajalapid
  • Kääritusnõu (30 liitrine)
  • Õhulukk
  • Grainfatheri puhastusvahend
  • Nõudepesu hari
  • Tööriistade desinfitseerimisvahend
  • Suur vann tööriistade puhastamiseks
  • Villimiseks: pudelid, korgid, korgisulgur, villimistoru, lehter, suhkru doseerimise kulbid

Komponendid:

  • Jahvatatud linnased (kokku 5.78 kg):
    • Pilsner 3,2 EBC – 5.44 kg
    • Cara Clair 3,9 EBC – 0.34 kg
  • Humalad:
    • Saaz 3,5% 160g (kuna minu humal oli 3,1%, siis suurendasin pisut kogust)
  • Pärm Mangrove Jack’s M10 Workhorse 2 pakki
  • Vesi
  • 10g Irish Moss
  • Suhkur (villimisel)

Üldine retsept:

Meskimine:

  1. Sissemeskimine @68°C 90 min
  2. Kuumutus 76°C 10 min

Keetmine:

  • Keetmine 100°C juures 90 min
  • 30% (46,78g) humalaid lisatakse 30 min möödudes
  • 35% (56,70g) 30 min enne lõppu
  • 17,5% (28,35g) 10 minutit enne lõppu
  • 17,5% (28,35g) täiesti lõpus.

Detailne juhend:

I osa – Meskimine

  • Kontrolli masina seisukorda. Et torude liitmikud oleksid paigal, temperatuuri andur ilusti kinni keeratud, filter kinnitatud jne.
  • Võta sisemine korv boilerist välja.
  • Vala vesi boilerisse.
    • Vee koguse arvutamise valem: (linnaste kaal x 2,7) + 3,5 = meskimiseks vajalik vee kogus. Minu 5.78 kg linnaste puhul oli tulemuseks ca 19 liitrit.
    • Samal ajal pane tulele potid ja vala neisse 18 liitrit vett, mida on vaja väljameskimise (MASH OUT) juures
  • Pane masin vooluvõrku.
  • Veendu, et pumba lüliti oleks väljas (OFF).
  • Lülita kontrollerilt masin sisse.
  • Parempoolne lüliti pane nüüd MASH asendisse.
  • Vajuta rohelist nuppu 3 sekundit.
  • Ja nüüd vajuta üles/alla nuppe, et seadistada meskimise temperatuur. Minu retsepti puhul siis 68 kraadi.
  • Kui õige temperatuur valitud, vajuta uuesti rohelist nuppu 3 sekundit.
  • Masina alaosas on nupp kahe asendiga – MASH (500W) ja NORMAL (2000W). Kuna hetkel on meil vaja kiiresti temperatuuri tõsta, siis valime NORMAL.
  • Samal ajal tuleks boilerisse paigaldada linnase korv ja panna masinale kaas peale, et temperatuur kiiremini saavutada.
  • Kui temperatuur on saavutatud, eemalda kaas ja paigalda ülemine ülevoolu toru alumise otsa. Ülevoolu toru sisse paigalda omakorda linnase stopper toru.
    • Märkus: Siin peaks rahulikult ootama ja vaatama, kas temperatuur jääb püsivaks. Minul jäi esimesel korral tõusma ja tõusis suisa 75 kraadini (mingi arusaamatul põhjusel oli parempoolne lüliti BOIL asendis, aga oleks pidanud olema MASH). Enne ei tohiks linnaseid sisse kallata.
  • Puista linnased korvi, ise samal ajal metallist labidaga pidevalt segades, et ei tekiks klompe. Parem on valada mitmes osas ja vahepeal segada või siis kasutada kaaslase abi, et üks valab, teine segab.
  • Sega seni, kuni linnased on muutunud ilusaks pudruks.
    • Märkus: Siin peaks korralikumalt põhjast ka segama, et põhja ei tekiks liiga tihket massi.
  • Eemalda linnase stopper toru.
  • Paigalda korvile ülemine aukudega plaat. Soovitav oleks selle silikoon servad enne paigaldamist märjaks teha. Samuti aitab kaasa see, kui linnasekorvi sisemised küljed oleks linnasetolmuga kaetud (hooga linnaste puistamisel tekib seda tolmu iseenesest piisavalt). Suru plaat aeglaselt sisse, kuni õlleraba ülemise piirini.
  • Paigalda ülevoolu otsik ja suru see alla kuni ülemise plaadini. Ära jõuga suru.
  • Pane masinale klaas kaas peale.
  • Paigalda tsirkulatsiooni toru ja vii selle plastik toru ots kaane august läbi ja jäta ta vabalt korvis oleva ülemise plaadi peale.
    • Märkus: Kontrolli, et toru oleks korralikult kinni keeratud.
  • Ava punane tsirkulatsiooni kraan (keera vertikaalsesse asendisse).
  • Lülita kontrolleril vasakpoolne lüliti PUMP asendisse.
  • Kuna linnased olid jahedamad kui vesi, siis temperatuur korraks langeb, aga kui see on taastunud ja saavutanud õige taseme, siis tuleks masina alaosast nupp lülitada MASH asendisse.
  • Meskimine kestab antud retsepti puhul 90 minutit. Seega pane kell käima!
  • Siin võiks nüüd refraktomeetriga mõõta!
    • Näit: 1.077.
  • Ja nüüd kuumutame 76 kraadini ja laseme tal sel kuumusel tsirkuleerida 10 minutit.
    • Märkus: seda tuleks teha mitte liiga kiiresti. Ehk ca 1 kraad minutis!
    • Samuti tuleks siin võimsuse lülitiga mängida (kord NORMAL, kord MASH), et hoida õiget temperatuuri.
  • Kui temperatuur saavutatud, siis lülita alumine lüliti taas MASH asendisse.
  • Samal ajal peaks loputusvesi (MASH OUT protsessi jaoks) olema 75 kraadi peal kõrval potis valmis.
  • Lülita kontrolleril PUMP välja. Sulge igaks juhuks kraan.
  • Eemalda tsirkulatsiooni toru ja klaas kaas.
  • Võta korvi tõstmise käepide ja tõsta korv aeglaselt üles ning kinnita boileri ülaosas olevate kinnitusteni (keera 90 kraadi).
    • Märkus: Lasin seekord kauem niriseda, kui esimesel korral. Ca pool tundi vast.
  • Lülita kontrolleril parempoolne lüliti BOIL asendisse.
    • Märkus: siin võiks tegelikult kohe võimsuse NORMALi peale panna, et keemistemperatuur kiiremini saavutada.
  • Kui virre on linnaste korvist välja voolanud lükka pealmist plaati õrnalt allapoole, kuni linnasemassini.
  • Tõmba ülemine ülevoolu toru üles välja. Jäta ülevoolu otsik selle otsa.
  • Hakka vaikselt kannuga loputusvett korvi valama. Tee seda tasakesi, tehes ringi liigutusi. Aga nii, et vee tase ei ole ülemise plaadi peal kõrgem kui 1cm.
    • Märkus: Kui juhtub, et vesi ei lähe kuidagi linnastest läbi (ilmselt on nad klimpi tõmmanud), siis eemalda ülemine plaat, sega linnasemass labidaga läbi ja paigalda ülemine plaat uuesti ning jätka vee valamist.
  • See MASH OUT protsess peaks kestma umbes 30 minutit. Ära kiirusta!
    • Märkus: Tegin seda küll väga aeglaselt, aga 20 minutiga olid potid tühjad.
  • Võta uuesti korvi tõstmise käepide ja tõsta linnasekorv boilerist välja. Mõistlik oleks see väiksemasse pesukaussi asetada.
  • Sel hetkel peaks temperatuur juba 95 kraadi ringis olema.
  • Kui temperatuur keetmise tasemeni hästi jõuda ei taha, siis võib võtta segamislabida ja teha sellega poti põhjas lõikamise liigutusi.
  • Siin võiks uuesti refraktomeetriga mõõta!
    • Näit: 1.039.

 

II osa – Keetmine

  • Antud retsepti puhul tuleb keeta 90 minutit 100 kraadi juures.
  • Kui masin jõuab 100 kraadini, siis peaks tabloole ilmuma HH märk, mis tähendab, et keemistemperatuur on saavutatud. Kui masin samal ajal piiksub, siis selle lõpetamiseks tuleks vajutada rohelist nuppu ja seda all hoida.
    • Nüüd pane kell käima, sest humalad peavad kindlal ajal sisse minema.
  • Nüüd tuleks labidaga pidevalt pinna pealt vahutu segada, et vältida ülekeemist. See peaks kestma umbes 5 minutit.
    • Märkus: samas peab see olema väga rahulik segamine, sest keetmise käigus ei tohi virde sisse hapnikku tekkida. Soovitatakse isegi segamise asemel pritsipudelist vahu peale vett pritsida, see olevat isegi parem.
  • Seejärel vahtu enam tekkida ei tohiks ja toimub normaalne keemine.
  • Siin võiks nüüd taas (viimast korda) refraktomeetriga mõõta!
    • Näit: 1.050.
  • Kui 30 minutit on möödas, lisa humalakorvi esimene ports humalaid.
  • Siin oli nüüd paras aeg linnasekorvist õlleraba välja valada ja korv ning selle osad ära pesta.
  • Kui 60 minutit on möödas, lisa humalakorvi teine ports humalaid.
  • Kui 75 minutit on möödas, puista sisse 10g Irish Mossi, mis muudab õlle puhtamaks.
  • Kui 80 minutit on möödas, lisa humalakorvi eelviimane ports humalaid.
  • Kui keetmise aeg läbi, ehk 90. minutil, lisa viimane ports humalaid ja lase neil 15 minutit mõjuda. Lülita parempoolne lüliti keskmisesse asendisse.
    • Näit: 1.055.

 

III osa – Jahutamine

  • Pane masinale kaas peale.
  • Paigalda kaane peale jahutuskomplekt. Ühenda külma vee voolik (sinine) veevõrku, äravoolu voolik (punane) kraanikaussi, keermega lühike valge voolik keera väljalaske toru otsa ja pikem valge voolik lase läbi jahutuskomplekti masina kaane august sisse.
    • Märkus: eriti hoolikas ole keermega vooliku paigaldamisel. Lükka selle ots korralikult sisse ja keera kindlalt kinni.
  • Lülita kontroller i nupp PUMP asendisse ON.
  • Jahutust saab kontrollida punase kraani abil. Kui on soov aeglustada seda protsessi, siis võib kraani pisut kinni keerata. Käega võib katsuda voolikut, et tunnetada, kas virre on juba piisavalt jahtunud.
    • Märkus: Hoidsin seekord masina kraan nö poolkinni ja külma vett lasin samuti väiksema survega peale.
  • Jahutada võiks 20-30 mintit.
    • Märkus: Ilmselt peab väljavoolava vee jaoks kasutama suurt vanni (seda vett läheb pärast pesemisel vaja).
    • Jahutasin kokku vast ligi tund aega ja sain temperatuuri ca 30 kraadini.
  • Kui virre on piisavalt jahutatud, siis lülita masinal PUMP uuesti asendisse OFF.
  • Võta nüüd aeglaselt ülemine valge voolik masinast välja ja pista käärimisnõusse.
  • Nüüd lülita PUMP uuesti ON asendisse.
  • Ja nii voolabki virre masinast käärimisnõusse.
  • Kui lõpp on käes, siis lülita masinal uuesti PUMP asendisse OFF ja oota kuni voolik on tühjaks jooksnud. Võta voolik nõust välja ja pane nõule kaas peale ning oota, kui selle temperatuur alla 25 kraadi. Alles siis saab kääritamise protsessiga edasi minna.
    • Märkus: Sain nõusse ca 23 liitrit virret.

 

IV osa – Kääritamine

  • Nüüd võiks nõus oleva virde hüdromeetriga ära mõõta.
    • Näit täpselt selline, nagu peab ehk 1.052.
  • Kui virde temperatuur on alla 25 kraadi, siis puista sisse pärm.
    • Märkus: enne pärmi lisamist tuleb labidaga korralikult segada ja aereerida, muidu ei lähe käima.
    • Lisasin pärmi siiski 30 kraadi peal ära. 
  • Paigalda õhulukk.
  • Jäta 7-ks päevaks toasooja käima (22-23 kraadi).
  • Pärast seda mõõda veelkord hüdromeetriga ja siis võibki alata villimine.
    • Märkus: Mõistlik oleks üks päev enne villimist kraam ühest nõust läbi suka teise ümber villida, et pudelisse vähem sodi satuks.
    • Käima läks sisuliselt 2-3 tunni pärast ja päev hiljem käib väga tiheda mulksuga.

 

V osa – Villimine

  • Pese vajalik hulk pudeleid.
  • Pane valmis korgid ja korgisulgur.
  • Samuti suhkur ja lehter.
  • Puista igasse pudelisse pudeli mõõduga sobiv hulk suhkrut, lase õlu pudelisse, pane kork peale.
  • Jäta pudelid toasooja 7-ks päevaks seisma.
  • Pärast seda pane pudelid jahedasse 14-ks päevaks.

01.10 – Viilisin teise nõusse ümber

Nädal aega käärimist läbi ja oli aeg villimiseks ning enne seda õlle puhtuse huvides teise nõusse ümbervillimiseks.

https://www.youtube.com/watch?v=DWQ07fbRLG4

Eemaldasin selle protseduuri käigus päris palju üleliigset sodi. Sain lõpuks ca 22 liitrit teise nõusse. Homme läheb pudelisse panekuks.

02.10 – Tšehhi pilsner läks pudelisse

Ja pudelisse ta nüüd sai. Kokku tuli 40 x 0,5-liitriseid pudeleid + 8 x 0,33-liitriseid pudeleid, mida hakkan varem testima. Toasoojas hoian pudeleid nüüd 7 päeva ja siis veel külmas 14 päeva. Seega 3 nädala pärast peaks see laar lõplikult vamis olema.

Tšehhi pilsner pudelis

Enne villimist sai ka mõõdetud ning tulemuseks oli 1.016, mis teeb kalkuleetitavaks kanguseks 4.7-4,8% ja see on retseptis näidatust (5.1%) mõnevõrra madalam.

Aiman ka probleemi põhjust. Õlu käis sisuliselt ainult 3-4 päeva ja siis vaikis. Ilmselt panin ikkagi sellega mööda, et lisasin 2 pakki pärmi ja see sõi suhkru kiiremini ära. Tõenoliselt avaldab ka maitsele mõju, ehk kardetavasti jätab selle pärmiseks. Siit ka õppetund – pole tarvis sellise virde koguse juures (ca 23-25 liitrit) kasutada kahte pakki pärmi. Ühest piisab täiesti.

Teine kardetav probleem on aereerimine. Äkki peaks ikka akutrelli hakkama kasutama enne pärmi sissepanekut? See labidaga liigutamine tundub efektiivne, aga ilmselt päris õiget tulemust sellega ei saavuta. Järgmine kord proovin.

15.11 – Kõlbab juua küll!

Olen nüüd seda pilsnerit mõnda aega trimbanud ja peab tunnistama, et täiesti joodav on. Võibolla liiga maitsekaks siiski läks. Ehk siis mulle küll meeldib humalane ja tšehhipärane õlu, aga tõenäoliselt läksin keeduga siiski liiale ja keetsin humalatest liiga palju maitset välja. Järgmine kord võiks 60 minutilise keeduga piirduda. See liigne maitsekus ei luba seda õlut korraga mitu pudelit ära juua, seega enamasti piirdun korraga ühega.

Teine lugu on see, et ta jäi siiski häguseks ja seda ka enam kui kuu ajalise külmas laagerdumise järel. Siin ma head nippi ei teagi. Ilmselt on see paratamatu koduse õlletemise juures, et alati teda päris selgeks ja läbipaistvaks ei saagi.

17.12 – Ikkagi liiga mõru on

Olen nüüd aeg ajalt ikka ühe pudeli kaupa teda mekutanud ja peab tunnistama, et väga ei maitse. Liiga mõru on. Lausa nii mõru, et selline ebameeldiv viha mekk jääb suhu.

Ja selgeks saamise osas pean siiski tõdema, et saab kodus väga kristalselt läbipaistvat õlut teha küll. Kaks laari, mille pärast seda pilsnerit olen teinud, on väga ilusad selged. Seega läks selle teoga siiski midagi viltu, et ta hägune jäi.