Mulle on varasemalt Uus-Meremaa päritolu õlled väga meeldinud. Olgu siis pilsnerid või IPA-d. Sellest tuli mul ka mõte proovida päris ise üks Uus-Meremaa õlu kokku keeta. Leidsingi netiavarustest ühe retsepti ja proovisin ära. Nimetuseks siis NZ Hoppy Pilsner. Ja minu lootus oli saavutada midagi sarnast, nagu varem kolmel korral olen teinud.
Viimati täiendatud:
Üldised (ja oodatavad) näitajad:
Est Original Gravity: 1.050 SG
Est Final Gravity: 1.012 SG
Estimated Alcohol by Vol: 5.0 %
Bitterness: 31.0 IBUs
Batch Size: 23.00 l
Boil Size: 32.13 l
End of Boil Vol: 27.86 l
Final Bottling Vol: 20.16 l
Efficiency: 80.00 %
Koostisosad:
4.50kg NZ Pilsner Malt – mina kasutasin tavalist pilsneri linnast
250g Carahell (Weyermann) – mina kasutasin Cara blond linnast
100g Acidulated Malt – ehk siis hapulinnas
7g Pacific Jade – Boil 60.0 min
10g Motueka – Boil 20.0 min
60g Motueka – Boil 10.0 min
10g NZ Cascade – Boil 10.0 min
80g Motueka – Dry Hop 5.0 Days
20g NZ Cascade – Dry Hop 5.0 Days
2x Pkt Saflager W-34/70 Yeast – mina kasutasin Mangrove Jack’s M84 Bohemian Lager Yeast
NZ Hoppy Pilsner retsept:
- Meskimine 62 kraadi juures 60 minutit 21,5 liitri veega.
- Väljameskimine 75 kraadi juures 10 minutit.
- Loputamine 75 kraadi juures.
- Seejärel keetmine 60 minutit.
- 60 minuti peal lisa 7g Pacific Jade humalat.
- 20 minuti peal lisa 10g Motueka humalat.
- 10 minuti peal lisa 60g Motueka ja 10g NZ Cascade humalat.
- Kui virre on jahutatud 18-20 kraadi juurde lisa 2 pakki Mangrove Jack’s M84 Bohemian Lager pärmi.
- Käärita 14 kraadi juures 10 päeva.
- Pärast 7 päevast käimist lisa sukaga lõhnahumalad – 80g Motueka ja 20g NZ Cascade.
- Hoia humal sees 5 päeva.
- Pärast seda villi pudelisse.
Kuidas mul tegelikult läks?
- Ma kardan, et retseptis öeldud 21,5 liitrit vett oli palju. Kalkulaator andis 16,6 liitrit. Järgmine kord peaks kalkulaatorit usaldama.
- Ära suru Grainfatheri ülevoolu toru liiga vara alla. Mul jäi see vee/linnasesegu alla ja ma ei saanud seda kuidagi kätte. Pidin kopsikuga suisa 5 liitrit vett (sh linnaseid) korraks välja tõstma, et see toru üles tagasi tõmmata. Ilmselt sattus seetõttu “süsteemi” mingil määral linnasesodi ja ma ei tea, milleks see halb olla võib.
- Ära unusta ülevoolu otsikut paigaldada. Ma unustasin!
- Meskisin siiski 60 minuti asemel 90. Kartsin, et ei saa muidu piisavalt suhkruid kätte.
- Õige kogus vett loputamiseks oleks 15,3 liitrit.
- Meskimise lõpus oli näi 1.062.
- Keedu alguses (kui temp jõudis 100 kraadini) oli näit 1.045.
- Enne kui pärm sisse läks, oli näit 1.042.
- Nõusse sain 24,5 liitrit virret.
- Käima jätsin keldrisse 14 kraadi peale.
- Nädala pärast (14.10) lisasin dry hop humalad ja lasin neil sees olla 5 päeva (kuni 20.10). Siis villisin vaikselt teise nõusse ümber (et saaks puhtamaks) ja lasin tal veel 5 päeva selgineda (kuni 25.10). Ja siis saingi villida.
- Dry hop humala lisamisel oli käimine lõppenud ja õhulukus veetase sisuliselt ühtlustunud.
- Enne villimist oli näit 1.009. Kanguseks siis ca 4,3-4,4%.
- 22.10 villisin pudelisse. 29.10 läks külma.
Uued seadmed
Selle õlle tegemise eel soetasin Pruulmeistritelt ka Grainfatheri kuumavee katla, et oleks lihtsam suuremat kogust vett kuumutada. Ei kahetese. Palju lihtsam on vett kuumutada, kui seda mitme potiga pliidi peal tehes.
https://www.grainfather.com/shop/accessories/sparge-water-heater.html
15.11 – Pole paha!
Kõlbab juua. Ei ole küll päris selge (õrnalt “pilvine”), aga maitse on hea. Vaht suure mulliga, vähepüsiv. Aga nii nagu eelmine tšehhipärane pilsner, ei ole ta päis nii hea õlu, et saaks nö januga mitu pudelit ära juua. Seega on ta mul jäänud pigem selliseks harva mekitavaks kraamiks. Äkki läheb kauem seistes siiski paremaks. Ja täna näeb NZ Hoppy Pilsner välja nii:
26.05 – Tõesti, pole paha!
Nüüd, seitse kuud hiljem, on mul mõned pudelid seda kraami veel järel. Väga hea õlu on. Just paras niiviisi ühe pudeli kaupa harva tarbida. Maitsed on ajaga hästi paika loksunud, aga ainus, mis võibolla kriipima jäi, on see väikene pilvisus. Ehk siis täiesti selgeks see märjuke ei laagerdunudki. Aga – pole paha!