Grainfatheri miniõlletehasele saabus hiljuti oluline tehniline uuendus – senise üsna vanamoelise masina juhtploki asemele tuli välja uus tänapäevane Grainfather Connect Control Box, mis teeb koduse õlleteo senisest veelgi lihtsamaks ja mugavamaks.
Foto: grainfather.com
Viimati täiendatud:
Võimaldab programmeerida 4 meskimise sammu ja 4 keetmise märguannet.
Grainfather Connect App on olemas nii iOS kui ka Android äpina tasuta saadaval ning see võimaldab bluetoothi kaudu sinu Grainfatherit juhtida.
Grainfather Connect App sisaldab:
- Programmeeri pruulimise algus
- Tõmba oma Grainfatherisse erinevaid retsepte (nt. Beersmith)
- Pruulimise kalkulaator (meski ja linnaseloputuse vee hulk, meski efektiivsus, ABV, refraktomeeter).
- Võimalik kasutada erinevaid mõõtühikuid
Ühendamine käis lihtsalt. Kui äpp oli telefoni installitud, lülitasin masina sisse, käivitasin telefonist äpi – vajutasin connect ja masin oligi telefoniga ühendatud.
Äpis on kohe teatav kogus retsepte olemas. Seega ei hakanud esimesel korral Beersmithist eksportima vaid kasutasin GFi polt pakutavat. Silma jäi üks Uus-Meremaa pilsner – Glacial NZ Pilsner. Kaua ei pidanud mõtlema ja selle ma valisingi. Panin koostisosad kirja ja tellisin Pruulmeistritelt ära. Paar päeva hiljem saingi alustada.
Tuleb tunnistada, et kontroll õlle tegemise üle oli palju suurem või kui täpsem olla, siis pidi ise palju vähem seadistama ja jälgima. Masin tegutseb omaette ja annab sulle nii kontrolleril kui ka telefonis õigeaegselt teada, kui sul sekkuda tuleb. Samuti on sul mugavalt telefonis jooksvalt ülevaade, mis toimub, kaua veel vastav etapp aega võtab jne.
Eriti mugavaks teeb asja see, et Grainfatheri alumist (500/2000W) võimsuse lülitit ei pea enam klõpsima. See oli seniste õlletegude juures üks tülikamaid tegevusi. Controller juhib seda nüüd ise.
Aga nüüd siis Glacial NZ Pilsneri tegemise juurde
Üldised andmed:
- ABV: 5.2
- OG: 1,050
- FG: 1,010
- IBU: 40
- EBC: 6
Vajaminevad riistad:
- Grainfather mini õlletehas, koos uue Bluetooth Controlleriga
- Metallist segamislabidas
- Kann vee tõstmiseks
- Kaal (humalate kaalumiseks)
- 4 kausikest (humalate jaoks)
- Grainfather veekeedu katel
- Akutrell
- Seguvispel akutrellile
- Pesukauss (kuhu tõsta pärast linnaste keedu “tünn”)
- Refraktomeeter
- Humalakeedusõel
- Majapidamispaber, puhtad käterätikud, pajalapid
- Kääritusnõu
- Õhulukk
- Grainfatheri puhastusvahend
- Nõudepesu hari
- Tööriistade desinfitseerimisvahend
- Suur vann tööriistade puhastamiseks
- Villimiseks: pudelid, korgid, korgisulgur, villimistoru, lehter, suhkru doseerimise kulbid
Komponendid:
- Jahvatatud linnased:
- Pilsneri linnas: 4,75kg
- Hapulinnas: 0,25kg
- Humalad:
- Pacific Jade: 17g
- Motueka: 70g
- Wakatu (asendasin Hallertau’ga): 70g
- Pärm Bohemian Lager – 2 pakki
- Vesi
- 15g Irish Moss
- Suhkur (villimisel)
Üldine retsept:
Meskimine:
- Sissemeskimine @68°C 60 min
- Kuumutus 75°C 10 min
Keetmine:
- Keetmine 100°C juures 90 min
- 17g Pacific Jade humalaid lisatakse 60 min enne lõppu
- 70g Motueka humalaid lisatakse keedu lõpus, lasta 20 minutit seista
- 70g Hallertau humalaid lisatakse leedu lõpus, lasta 20 minutit seista
Glacial NZ Pilsneri detailne juhend:
Alustasin 22.12 kell 15:00.
I osa – Meskimine
- Vala vesi boilerisse.
- Sedakorda mingeid valemeid ei kasutanud vaid tegin täpselt, nagu “masin” ütles. Valasin boilerisse 17 liitrit vett.
- Pane masin vooluvõrku.
- Anna telefonilt käsklus alustamiseks.
- Kui temperatuur on saavutatud (masin piiksub), eemalda kaas ja paigalda korv ja sellele ülemine ülevoolutoru alumise otsa. Ülevoolutoru sisse paigalda omakorda linnase stopper toru.
- Puista linnased korvi, ise samal ajal metallist labidaga pidevalt segades, et ei tekiks klompe. Parem on valada mitmes osas ja vahepeal segada.
- Sega seni, kuni linnased on muutunud ilusaks pudruks.
- Eemalda linnase stopper toru.
- Paigalda korvile ülemine aukudega plaat. Suru plaat aeglaselt sisse, kuni õlleraba ülemise piirini.
- Paigalda ülevoolu otsik ja suru see alla kuni ülemise plaadini. Ära jõuga suru.
- Pane masinale klaas kaas peale.
- Paigalda tsirkulatsiooni toru ja vii selle plastik toru ots kaane august läbi ja jäta ta vabalt korvis oleva ülemise plaadi peale.
- Ava punane tsirkulatsiooni kraan.
- Anna telefonilt käsklus meskimise alustamiseks.
- Kui meskimine on möödas, annab telefon teada, et ta alustab nüüd kuumutusega.
- Masin tõstab temperatuuri 75 kraadini ja siis kuumutab virret 10 minutit.
- Vahepeal annab masin teada, et 16,5 liitrit loputusvett tuleks sooja panna ja soojendada seda 75 kraadini.
- Mul oli see küll juba varem sooja pandud.
- Masin ütleb pärast 10-t minutit, et alusta loputamisega.
- Samas ta pumpa välja ei lülitanud. Tegin seda käsitsi. Ja sulgesin kraani.
- Eemalda tsirkulatsiooni toru ja klaas kaas.
- Võta korvi tõstmise käepide ja tõsta korv aeglaselt üles ning kinnita boileri ülaosas olevate kinnitusteni (keera 90 kraadi).
- Masin küsib, kas alustada loputamisega. Kui kinnitad, tegeleb tema juba kuumutamisega.
- Alusta loputust.
- Siin nüüd manuaalne tegevus – iga liitri loputusvee lisamise järel tuli masina noolklahvidega talle seda sama öelda. Ta ei saa seda ise paraku aru.
- Kui viimane liiter on lisatud ja nupp vajutatud, teab masin, et algab keetmine.
- Kui virre on lõplikult ära nirisenud, võta uuesti korvi tõstmise käepide ja tõsta linnasekorv boilerist välja. Mõistlik oleks see väiksemasse pesukaussi asetada.
- Kui temperatuur keetmise tasemeni hästi jõuda ei taha, siis võib võtta segamislabida ja teha sellega poti põhjas lõikamise liigutusi.
- Mul tõusis algul ilusti 95-ni ja siis miskipärast langes taas 90-ni ja sealt võttis 100-ni tõstmine veel oma pool tundi.
- Siin võiks uuesti refraktomeetriga mõõta!
- Minu näit: 1.044.
- Siin oli siis kummaline olukord, kus telefon oli kaotanud ühenduse Grainfatheriga. Pakkus ainult varianti alustada retseptiga algusest. Kuigi ma polnud telefoniga 5m raadiusest kaugemal käinud. Õnneks oli uuesti alustaisel variant, kus sai vahepealseid samme skippida ja hüpata keetmisse.
- Hiljem avastasin, et õlletegemise ajal tuli GF äpile uuendus ja kuna ma selle kohe peale installisin, siis ta katkestas käimasoleva programmi.
II osa – Keetmine
- Antud retsepti puhul tuleb keeta 90 minutit 100 kraadi
https://youtu.be/v05LAiF4FmY
- Kui 60 minutit lõpuni, lisa humalakorvi esimene ports humalaid:
- 17g Pacific Jade.
- Enne seda oli mul näit 1,046.
- Siin oli nüüd paras aeg linnasekorvist õlleraba välja valada ja korv ning selle osad ära pesta.
- Kui on 15 minutit lõpuni, siis puista sisse 15g Irish Mossi, mis muudab õlle puhtamaks.
- Kui 90 minutit on täis, lisa humalakorvi teine ports humalaid ja lase neil 20 minutit mõjuda:
- 70g Motueka
- 70g Hallertau
- Masin annab ise teada, kui tuleb järgmine ports humalaid lisada. Ise ei pea aega võtma.
- 5 minutit enne keedu lõppu oli näit 1,052.
- Päris lõpus oli näit 1,051.
III osa – Jahutamine
- Siis jätkus jahutamine, nagu ikka. Seadistasin controllerilt target temperatuuriks 25 kraadi.
- Välja pumpamine oli natuke vaevaline. Ilmselt oli filter üsna ummistunud. Aga välja ta voolas ja lõpuks oli nõus 22 liitrit virret.
IV osa – Kääritamine
- Nüüd võiks nõus oleva virde hüdromeetriga ära mõõta.
- Minu näit: 1.047.
- Kui virde temperatuur on alla 25 kraadi, siis puista sisse pärm.
- Märkus: enne pärmi lisamist tuleb akutrelliga korralikult segada ja aereerida, muidu ei lähe käima. Sedakorda segasin korralikult 5-6 minutit.
- Paigalda õhulukk.
- Jäta 10 päevaks käima. Nõutav temperatuur selleks on alla 15 kraadi.
- Minu puhul tähendab see siis keldris käimist, kus on ca 13-14 kraadi.
V osa – Masina puhastamine
- Kui virre on käärima pandud, tuleb alustada masina puhastamisega.
- Huvitav, et äpis ei olnud selle jaoks eraldi programmi, mis seda protsessi juhiks. Pidin käsitsi temperatuuri määrama ja taimeri seadistama.
- Eemalda boileri põhjast suurem sodi.
- Vala boilerisse 15 liitrit vett.
- Lisa 2 supilusikatäit Grainfatheri puhastusvahendit.
- Kuumuta masin 60 kraadini.
- Kui see kuumus käes, pane klaas kaas peale ja paigalda jahutuskomplekt. Nii nagu jahutuse ajal, aga punane ja sinine voolik võivad lahti jääda.
- Lülita PUMP asendisse ON.
- Lase tsirkuleerida 10-15 minutit.
- Lülita pump välja ja eemalda jahutuskomplekt ning paigalda tsirkulatsioonitoru.
- Lülita pump sisse ja lase tsirkuleerida ca 5 minutit.
- Kui on näha, et boileri põhjas on ikka palju mustust, mis pole lahti tulnud, võib lisada ühe supilusikatäie puhastusvahendit ja lasta masinal tsirkuleerida 30 minutit vms.
- Igal juhul läheb ilmselt vaja nõudepesu harja, et mustust maha kraapida.
- Siis vala või tõsta kopsikuga pesuvesi välja.
- Lisa puhas vesi.
- Paigalda jahutuskomplekt.
- Korda samu protseduure.
- Kui on vajadus, siis üks kord 5 keetmise puhul võib puhastustsükli ajal paigutada ka linnasekorvi boilerisse.
- Lõpuks vala vesi välja ja vaata, kas masin on korralikult puhas.
Kui kõik oli tehtud, oli kell 23:00. Seega aeg kokku ca 8 tundi.
VI osa – Villimine
- Pese vajalik hulk pudeleid.
- Pane valmis korgid ja korgisulgur.
- Samuti suhkur ja lehter.
- Puista igasse pudelisse pudeli mõõduga sobiv hulk suhkrut, lase õlu pudelisse, pane kork peale.
- Jäta pudelid toasooja 7-ks päevaks seisma.
- Pärast seda pane pudelid jahedasse 30-ks päevaks.
Vilimine toimub siis ilmselt uue aasta esimsel päeva ehk 01.01.2017.
04.01 – Villimine
Kuigi algse plaani kohaselt pidi villimine toimuma uue aasta esimesel päeval, siis päris nii ei läinud. 31.12 (9. päeval) käisin keldris ja nägin, et mulksumine oli lõppenud ja vesi õhulukus tagasi tõmmanud. Villisin õlle teise nõusse (nõrutasin vaikselt mööda nõu serva, et mitte liialt õhku sisse lasta), et üleliigsest pärmisodist vabaneda ja tõin nõu tuppa. Jätsin päevaks seisma, et siis järgmine päev villima hakata. Aga kurivaim võttis uuesti mulksu sisse ja nii kestis see peaaegu 4 päeva. Tänaseks jäi siiski rahulikuks ja nii ta pudelisse läks.
Näidud polnud siiski sellist kauakäimist arvestades liiga head. Ainult 1.014. Mis teeb kanguseks ca 4,7-4,8%. Aga pole hullu. See on täiesti piisav.
Nüüd hoian pudeleid nädala toasoojas ja siis 2 nädalat külmas. Kokku sain siiski ainult 40 x 0,5 liitrist pudelit + 1 x 0,33 liitrise proovipudeli. Hea seegi.
26.05 – Hea kraam!
Nüüd, 4 ja pool kuud pärast villimist, on mul seda õlut ikka veel mõned pudelid järel ja harva teda tarbides tunnen iga korraga, kuidas ta aina paremaks muutub. Hea kraam!