Tasty As Helles Lager – Minu 6. päris koduõlu

Grainfatheri mobiiliäpiga tuli kaasa paarkümmend valmis retsepti. Eelmisel korral tehtud Glacial NZ Pilsner pärines seal ja sedakorda valisin välja saksapärase lageri – Tasty As Helles Lager.

Avastasin, et Grainfather müüb nende retseptide jaoks ka valmis komplekte, kus vajalik kogus humalaid, pärm jm olemas. Ainult linnased tuleb endal lisada. Pruulmeistrid neid kite maale ei too ja Uus-Meremaalt tellides läheks need üsna kalliks ka.

Viimati täiendatud: mai 26, 2017 @ 20:06

Foto: grainfather.com

Usun, et leian nende Grainfatheri retseptide hulgast veel mõne, mida teha võiks, aga kuna BeerSmithist saab edukalt ka retsepte Grainfatheri äppi eksportida, siis pole ükskõik millise muu retsepti tegemine probleemiks.

Tasty As Helles Lager üldised andmed:

  • ABV %: 4.9
  • OG: 1,049
  • FG: 1,012
  • IBU: 24
  • EBC: 6

Grainfather kirjeldab seda õlut nii:

Helles brewing is the epitome of German brewing, there’s good brewing and then there’s helles brewing. Nothing short of perfection is the goal of making this Bavarian lager. The brewer must strive for the most sublime balance of subtle, rich, elegant maltiness and lingering, hoppiness. In this version we’ve used locally sourced hops to add a little terroir to this quintessentially German beer.

Flavour
Perfectly balanced with an elegant maltiness and restrained floral and citrus hop notes.

Aroma
Restrained floral notes full of freshly zested lime and orange marmalade.

Vajaminevad riistad:

  • Grainfather mini õlletehas
  • Metallist segamislabidas
  • Kann vee tõstmiseks
  • Kaal (humalate kaalumiseks)
  • 4 kausikest (humalate jaoks)
  • Grainfather veekeedu katel
  • Akutrell
  • Seguvispel akutrellile
  • Pesukauss (kuhu tõsta pärast linnaste keedu “tünn”)
  • Refraktomeeter
  • Humalakeedusõel
  • Majapidamispaber, puhtad käterätikud, pajalapid
  • Kääritusnõu
  • Õhulukk
  • Grainfatheri puhastusvahend
  • Nõudepesu hari
  • Tööriistade desinfitseerimisvahend
  • Suur vann tööriistade puhastamiseks
  • Villimiseks: pudelid, korgid, korgisulgur, villimistoru, lehter, suhkru doseerimise kulbid

Komponendid:

  • Jahvatatud linnased (kokku 5.17 kg):
    • Pilsneri linnas 4.65 kg
    • Hapulinnas 0.30 kg
    • Gladiator (asendasin Carapils’iga) 0.22 kg
  • Humalad:
    • 6g Pacific Jade
    • 60g Wakatu (asendasin Nelson Sauvin’iga)
    • 60g Pacifica
  • Pärm Bavarian Lager M76 – 2 pakki
  • Vesi
  • 10g Irish Moss
  • Suhkur (villimisel)

Üldine retsept:

Meskimine:

  1. Sissemeskimine @67°C 60 min
  2. Kuumutus 75°C 10 min

Keetmine:

  • Keetmine 100°C juures 90 min
  • 6g Pacific Jade humalaid lisatakse 60 min enne lõppu
  • 60g Nelson Sauvin humalaid lisatakse pärast lõppu ja hoitakse sees 20 minutit
  • 60g Pacifica humalaid lisatakse pärast lõppu ja hoitakse sees 20 minutit

Tasty As Helles Lager detailne juhend:

Alustasin 28.01 kell 13:30.

I osa – Meskimine

  • Pane masin vooluvõrku.
  • Käivita telefoniäpp. Ühenda masin ja telefon.
  • Vala masinasse 17,5 liitrit vett.
  • Vala samal ajal kõrval olevasse boilerisse 16,2 liitrit loputusvett ja määra saavutatavaks temperatuuriks 75 kraadi.
  • Samal ajal tuleks boilerisse paigaldada linnase korv ja panna masinale kaas peale, et temperatuur kiiremini saavutada.
  • Kui temperatuur on saavutatud ja masin piiksub, eemalda kaas ja paigalda ülemine ülevoolutoru alumise otsa. Ülevoolutoru sisse paigalda omakorda linnase stopper toru.
  • Puista linnased korvi, ise samal ajal metallist labidaga pidevalt segades, et ei tekiks klompe.
  • Sega seni, kuni linnased on muutunud ilusaks pudruks.
  • Eemalda linnase stopper toru.
  • Paigalda korvile ülemine plaat. Suru plaat aeglaselt sisse, kuni linnaste ülemise piirini.
  • Paigalda ülevoolu otsik ja suru see alla kuni ülemise plaadini.
  • Pane masinale klaas kaas peale.
  • Paigalda tsirkulatsiooni toru ja vii selle plastik toru ots kaane august läbi ja jäta ta vabalt korvis oleva ülemise plaadi peale. Veendu, et toru on korralikult lõpuni kinni keeratud!
    • Mul kippus jälle vahelt välja ajama alguses.
  • Ava punane tsirkulatsiooni kraan (keera vertikaalsesse asendisse).
  • Meskimine kestab antud retsepti puhul 67 kraadi peal 60 minutit.
  • Kui 60 minutit möödas võiks refraktomeetriga mõõta!
    • Näit: 1.074
  • Järgneb 10 minutiline kuumutamine 75 kraadi peal.
    • Näit: 1.073
  • Samal ajal peaks loputusvesi olema 75 kraadi peal kõrval katlas valmis.
  • Eemalda tsirkulatsiooni toru ja klaas kaas.
  • Võta korvi tõstmise käepide ja tõsta korv aeglaselt üles ning kinnita boileri ülaosas olevate kinnitusteni (keera 90 kraadi).
  • Kui vesi on linnaste korvist välja voolanud lükka pealmist plaati õrnalt allapoole, kuni linnasemassini.
  • Tõmba ülemine ülevoolu toru üles välja. Jäta ülevoolu otsik selle otsa.
  • Hakka vaikselt kannuga loputusvett korvi valama.
    • Kui juhtub, et vesi ei lähe kuidagi linnastest läbi (ilmselt on nad liiga tihedaks massiks läinud), siis eemalda ülemine plaat, sega linnasemass labidaga läbi ja paigalda ülemine plaat uuesti ning jätka vee valamist.
    • Tegin seda läbisegamist suisa 2 korda. Loputusvesi ei tahtnud kuidagi muidu läbi minna.
  • See protsess kestab umbes 30 minutit. Seega tee seda väga rahulikult.
    • Siin oli kummaline see, et controller ütles oputusvee koguseks 5 liitrit, kuigi ta oleks pidanud teadma, et retseptis oli 16,2 liitrit. Seega vajutasin käsitsi loputusvee valamise edenemist 3 liitri kohta üks kord.
  • Võta uuesti korvi tõstmise käepide ja tõsta linnasekorv boilerist välja. Mõistlik oleks see väiksemasse pesukaussi asetada.
  • Kui temperatuur keetmise tasemeni hästi jõuda ei taha, siis võib võtta segamislabida ja teha sellega poti põhjas lõikamise liigutusi.

 

II osa – Keetmine

  • Antud retsepti puhul tuleb keeta 90 minutit 100 kraadi
  • Nüüd tuleks labidaga pidevalt pinna pealt vahutu segada, et vältida ülekeemist. See peaks kestma umbes 5 minutit.
  • Seejärel vahtu enam tekkida ei tohiks ja toimub normaalne keemine.
  • Kui 60 minutit lõpuni, lisa humalakorvi esimene ports humalaid:
    • 6g Pacific Jade
    • Enne seda oli näit: 1.049
  • Siin oli nüüd paras aeg linnasekorvist õlleraba välja valada ja korv ning selle osad ära pesta.
  • 30 minutit enne keedu lõppu näit 1.051.
  • Kui 90 minutit keetu täis, lisa humalakorvi teine ports humalaid:
    • 60g Nelson Sauvin
    • 60g Pacifica
    • Enne seda oli näit ikka veel 1.051.
  • Hoia neid sees 20 minutit.

 

III osa – Jahutamine

  • Pane masinale kaas peale.
  • Paigalda kaane peale jahutuskomplekt. Ühenda külma vee voolik (sinine) veevõrku, äravoolu voolik (punane) kraanikaussi, keermega lühike valge voolik keera väljalaske toru otsa ja pikem valge voolik lase läbi jahutuskomplekti masina kaane august sisse. Lülita masinal PUMP sisse.
    • Alustasin kell 18:30 ja sel hetkel oli temperatuur 88 kraadi.
  • Kui virre on piisavalt jahutatud, siis lülita masinal PUMP uuesti välja.
    • See protseduur võttis täpselt tund aega. 25 kraadi oli saavutatud kell 19:30.
  • Võta nüüd aeglaselt ülemine valge voolik masinast välja ja pista käärimisnõusse.
  • Nüüd lülita PUMP uuesti sisse.
  • Ja nii voolabki virre masinast käärimisnõusse.
  • Kui lõpp on käes, siis lülita masinal uuesti PUMP välja ja oota kuni voolik on tühjaks jooksnud.
    • Sain lõpuks käärimisnõusse ca 22 liitrit virret.

 

IV osa – Kääritamine

  • Nüüd võiks nõus oleva virde hüdromeetriga ära mõõta.
    • Näit: 1.051.
  • Puista sisse pärm ja vala see nõusse.
    • Märkus: enne pärmi lisamist tuleb akutrelliga korralikult segada ja aereerida, muidu ei lähe käima.
  • Paigalda õhulukk.
  • Jäta 5-7 päevaks 8-14 kraadisesse ruumi käima.
    • Minu puhul siis keldrisse.
  • Pärast seda mõõda veelkord hüdromeetriga ja siis võibki alata villimine.

 

V osa – Masina puhastamine

  • Kui virre on käärima pandud, tuleb alustada masina puhastamisega.
  • Eemalda boileri põhjast suurem sodi.
  • Vala boilerisse 15 liitrit vett.
  • Lisa 2 supilusikatäit Grainfatheri puhastusvahendit.
  • Kuumuta masin 60 kraadini.
  • Kui see kuumus käes, pane klaas kaas peale ja paigalda jahutuskomplekt. Nii nagu jahutuse ajal, aga punane ja sinine voolik võivad lahti jääda.
  • Lülita PUMP sisse.
  • Lase tsirkuleerida 10-15 minutit.
  • Lülita pump välja ja eemalda jahutuskomplekt ning paigalda tsirkulatsioonitoru.
  • Lülita pump sisse ja lase tsirkuleerida ca 5 minutit.
  • Kui on näha, et boileri põhjas on ikka palju mustust, mis pole lahti tulnud, võib lisada ühe supilusikatäie puhastusvahendit ja lasta masinal tsirkuleerida 30 minutit vms.
  • Igal juhul läheb ilmselt vaja nõudepesu harja, et mustust maha kraapida.
  • Siis vala või tõsta kopsikuga pesuvesi välja.
  • Lisa puhas vesi.
  • Paigalda jahutuskomplekt.
  • Korda samu protseduure.
  • Kui on vajadus, siis üks kord 5 keetmise puhul võib puhastustsükli ajal paigutada ka linnasekorvi boilerisse.
  • Lõpuks vala vesi välja ja vaata, kas masin on korralikult puhas.

Kui kõik oli tehtud, oli kell 21:30. Seega aeg kokku ca 8 tundi.

 

VI osa – Villimine

  • Pese vajalik hulk pudeleid.
  • Pane valmis korgid ja korgisulgur.
  • Samuti suhkur ja lehter.
  • Puista igasse pudelisse pudeli mõõduga sobiv hulk suhkrut, lase õlu pudelisse, pane kork peale.
  • Jäta pudelid toasooja 7-ks päevaks seisma.
  • Pärast seda pane pudelid jahedasse 30-ks päevaks.

08.01 – Müdiseb mis kole

Algne plaan oli, et käib teine 7 päeva ja siis läheb villimiseks. Tänaseks 11 päeva käinud ja pole veel näha, et vaibuma hakkaks. Ootan rahulikult veel mõned päevad ja piilun uuesti.

17.02 – Lõpuks sain pudelisse

Ei tea, mis värk oli, aga kõva käija oli see õlu – ei tahtnud ega tahtnud vakka jääda. Tänaseks sai 20 päeva täis ja lõpuks oli mulksumine lõppenud ning sain ta pudelisse panna.

Näit just liiga hea ei olnud – vaid 1.020. Pidi aga olema 1.012. Seega kangust ilmselt liiga palju ei tekkinud (kalkulaator annab tulemuseks 4,1-4,2%). Peab seda mõnelt targemalt uurima, et millest see tuleb. Just see, et liiga kauaks käima jääb ja äkki seetõttu end maha käib. Aga võibolla ma reageerin üle?

Aga värv oli ilus ja lõhn oli lootustandev. Sain kokku 22 x 0,5 liitrist traatkorgiga pudelit, mida lasen nüüd 7 päeva toasoojas olla ja siis panen külma.

24.02 – Läks külma

Nädal toasoojas möödas ja täna läks see laar külma, ca 9 kraadi peale. Paari nädala pärast hakkan mekutama.

Õige kääritamine oleks pidanud selline olema

Juhuslikult avastasin Grainfatheri kodulehelt selle õlle retsepti juurest sellised juhised:

Ferment at 15 C for 2 days (48 hours).
After 2 days and krausen (foam) is evident, drop the temperature to 10 C and ferment for 10 days at this temperature.
After 10 days ramp the temperature up to 18 C and leave it for 2 days at this temperature.
After 2 days drop the temperature to 3 C and leave for 4 weeks. This is known as lagering.

Ehk siis üks paras möllamine temperatuuriga. Ausalt öelda, isegi kui ma väga oleks tahtnud, poleks ma selliseid tingimusi kuidagi saavutada suutnud. Aga hea teada, et õige laagerdumine käib nii.

 

26.05 – Ikka kuidagi imelik :S

Olen sel õllel lasknud väga kaua laagerduda, et tuvastada, kas läheb meeldivamaks. Mis on tulemus? Värv on ilusaks läinud, selgemaks on läinud, aga maitse on ikka kuidagi kummaline. Selline hapu ja “õunamahlane”. Ma ikka kaldun arvama, et see liiga kaua käimine hästi talle ei mõjunud. Kõlbab juua, aga liiga hea ei ole.