Pärast pikka vaikust olen taas õlletegemise lainel. Juba mõnda aega tagasi sain ühelt tuttavalt retsepti, mida ta taevani kiitis. Olevat seda juba 5 korda teinud ja saanud alati sama hea tulemuse. Ei jäänudki muud üle, kui ka ise seda proovida. Ehk siis tegemisse tuleb Belgian Blond Ale nimega Blond Belglanna.
Ale tüüpi õlut olen ka varem pruulinud ja need on mul enamasti hästi väljakukkunud. Näiteks viimastest meenub Citra Golden Ale, mida tänaseni mekutan. Belgia tüüpi Ale’i teen vist (teadlikult) küll esimest korda.
Viimati täiendatud:
Kuna see Blond Belglanna retsept oli ka Beersmithis olemas, siis saan hõlpsasti kasutada Grainfatheri äppi, mis protsessi oluliselt lihtsustab.
Esmakordselt kasutan õlle tegemisel lisaks humalatele ka spice’i – koriandri seemnete näol.
Üldised loodetavad Blond Belglanna näitajad:
- OG: 1.061
- FG: 1.016
- ABV: 5.9%
- IBU: 25
- EBC: 10.1
Komponendid:
- Jahvatatud linnased (kokku 6.60 kg):
- Pilsneri linnas 6 kg (retseptis oli tegelikult 5.6kg, aga mingil kummalisel põhjusel lasin 6 kg jahvatada)
- Pale Ale linnas 0.60 kg
- Humalad:
- 50g Saaz
- 18g Goldings East Kent
- 33g Hallertau
- Ekstrad:
- 5g koriandri seemneid
- Pärm: Belgian Golden Ale White Labs #WLP570
- Kuna seda ei olnud saada, siis asendasin: Mangrove Jack’s M47 Belgian Abbey pärmiga (1 pakk)
- Vesi
- 10g Irish Moss
- Suhkur (villimisel)
Üldine Blond Belglanna retsept:
Meskimine:
- Sissemeskimine @63°C 5 min
- Samm 1 – @63°C 80 min
- Samm 2 – @68°C 15 min
- Samm 3 – kuumutus 78°C 2 min
Keetmine:
- Keetmine 100°C juures 60 min
- 50g Saaz humalaid lisatakse 60 min enne lõppu
- 18g Goldings East Kent humalaid lisatakse 60 min enne lõppu
- 33g Hallertau humalaid lisatakse 5 min enne lõppu
- 5g Koriandri seemneid lisatakse 5 min enne lõppu
Blond Belglanna detailne pruulimise juhend:
Alustasin 26.05 kell 12:30.
I osa – Meskimine
- Pane masin vooluvõrku.
- Käivita telefoniäpp. Ühenda masin ja telefon.
- Vala masinasse 20,2 liitrit vett.
- Vala samal ajal kõrval olevasse boilerisse 9,7 liitrit (retseptis oli küll 6,2!) loputusvett ja määra saavutatavaks temperatuuriks 75,6 kraadi.
- Samal ajal tuleks boilerisse paigaldada linnase korv ja panna masinale kaas peale, et temperatuur kiiremini saavutada.
- Kui temperatuur on saavutatud ja masin piiksub, eemalda kaas ja paigalda ülemine ülevoolutoru alumise otsa. Ülevoolutoru sisse paigalda omakorda linnase stopper toru.
- Puista linnased korvi, ise samal ajal metallist labidaga pidevalt segades, et ei tekiks klompe.
- Sega seni, kuni linnased on muutunud ilusaks pudruks.
- Eemalda linnase stopper toru.
- Paigalda korvile ülemine plaat. Suru plaat aeglaselt sisse, kuni linnaste ülemise piirini.
- Paigalda ülevoolu otsik ja suru see alla kuni ülemise plaadini.
- Pane masinale klaas kaas peale.
- Paigalda tsirkulatsiooni toru ja vii selle plastik toru ots kaane august läbi ja jäta ta vabalt korvis oleva ülemise plaadi peale.
- Ava punane tsirkulatsiooni kraan (keera vertikaalsesse asendisse).
- Meskimine kestab antud retsepti puhul 63 kraadi peal 85 minutit. Ja seejärel 68 kraadi peal 15 minutit ning kuumutus 78 kraadi peal 2 minutit.
- Kui 60 minutit möödas võiks refraktomeetriga mõõta!
- Näit: 1.077.
- 30 minutit hiljem uus näit: 1.081.
- Samal ajal peaks loputusvesi olema 75,6 kraadi peal kõrval katlas valmis.
- Siin oli väike üllatusmoment, kus retsepti järgi oli mul ettevalmistatud 6,2 liitrit vett, aga äpp ütles ootamatult, et loputusevett peaks olema 9,7 liitrit. Lisasin kiirelt vett katlasse juurde ja kuumutasin nõutud temperatuurini. Ilmselt siin mingi 5 minutit aega kaotasin. Järgmine kord võiks vett katlasse igal juhul rohkem panna, kui säärane olukord peaks korduma.
- Kui kuumutus läbi, eemalda tsirkulatsiooni toru ja klaas kaas.
- Võta korvi tõstmise käepide ja tõsta korv aeglaselt üles ning kinnita boileri ülaosas olevate kinnitusteni (keera 90 kraadi).
- Kui vesi on linnaste korvist välja voolanud lükka pealmist plaati õrnalt allapoole, kuni linnasemassini.
- Tõmba ülemine ülevoolu toru üles välja. Jäta ülevoolu otsik selle otsa.
- Hakka vaikselt kannuga loputusvett korvi valama.
- Kui juhtub, et vesi ei lähe kuidagi linnastest läbi (ilmselt on nad liiga tihedaks massiks läinud), siis eemalda ülemine plaat, sega linnasemass labidaga läbi ja paigalda ülemine plaat uuesti ning jätka vee valamist.
- Ka sedakorda pidin siiski labidaga pisut segama, sest vesi ei tahtnud läbi valguda.
- See protsess kestab umbes 30 minutit. Seega tee seda väga rahulikult.
- Muide samal ajal toimus juba keemistemperatuuri saavutamine masina poolt ja kuuma oli poole loputuse peal juba 96 kraadi.
- Võta uuesti korvi tõstmise käepide ja tõsta linnasekorv boilerist välja. Mõistlik oleks see väiksemasse pesukaussi asetada.
- Kui temperatuur keetmise tasemeni hästi jõuda ei taha, siis võib võtta segamislabida ja teha sellega poti põhjas lõikamise liigutusi.
II osa – Keetmine
- Antud retsepti puhul tuleb keeta 60 minutit 100 kraadi peal.
- Nüüd tuleks labidaga pidevalt pinna pealt vahutu segada, et vältida ülekeemist. See peaks kestma umbes 5 minutit.
- Seejärel vahtu enam tekkida ei tohiks ja toimub normaalne keemine.
- Kui 60 minutit lõpuni, ehk siis kohe keedu alguses, lisa humalakorvi esimene ports humalaid:
- 50g Saaz
- 18g Goldings East Kent
- Enne seda oli näit: 1.065
- Siin oli nüüd paras aeg linnasekorvist õlleraba välja valada ja korv ning selle osad ära pesta.
- 30 minutit enne keedu lõppu näit ikka 1.065.
- Kui jääb 15 minutit keedu lõpuni, lisa keedunõusse 10g Irish mossi ja keeruta see koonusesse.
- Kui jääb 5 minutit keedu lõpuni, lisa humalakorvi teine ports humalaid ja lisandid:
- 33g Hallertau
- 5g koriandri seemneid
- Enne seda oli näit: 1.068.
- Kell oli nüüd 17:10.
- Keedu lõpuks oli näit taas 1.070.
III osa – Jahutamine
- Pane masinale kaas peale.
- Paigalda kaane peale jahutuskomplekt. Ühenda külma vee voolik (sinine) veevõrku, äravoolu voolik (punane) kraanikaussi, keermega lühike valge voolik keera väljalaske toru otsa ja pikem valge voolik lase läbi jahutuskomplekti masina kaane august sisse. Lülita masinal PUMP sisse.
- Alustasin kell 17:25.
- Kui virre on piisavalt jahutatud, siis lülita masinal PUMP uuesti välja.
- Kell 18:05 lõpetasin 25 kraadi juures.
- Võta nüüd aeglaselt ülemine valge voolik masinast välja ja pista käärimisnõusse.
- Nüüd lülita PUMP uuesti sisse.
- Ja nii voolabki virre masinast käärimisnõusse.
- Kui lõpp on käes, siis lülita masinal uuesti PUMP välja ja oota kuni voolik on tühjaks jooksnud.
- Sain nõusse 20,5 liitrit.
IV osa – Kääritamine
- Nüüd võiks nõus oleva virde hüdromeetriga ära mõõta.
- Näit: 1.062
- Puista sisse pärm ja vala see nõusse.
- Märkus: enne pärmi lisamist tuleb akutrelliga korralikult segada ja aereerida, muidu ei lähe käima.
- Paigalda õhulukk.
- Jäta 5-7 päevaks 25+ kraadisesse ruumi käima.
- Hetkel toas annab enam vähem selle välja.
- Pärast seda mõõda veelkord hüdromeetriga ja siis võibki alata villimine.
V osa – Masina puhastamine
- Kui virre on käärima pandud, tuleb alustada masina puhastamisega.
- Eemalda boileri põhjast suurem sodi.
- Vala boilerisse 15 liitrit vett.
- Lisa 2 supilusikatäit Grainfatheri puhastusvahendit.
- Kuumuta masin 60 kraadini.
- Kui see kuumus käes, pane klaas kaas peale ja paigalda jahutuskomplekt. Nii nagu jahutuse ajal, aga punane ja sinine voolik võivad lahti jääda.
- Lülita PUMP sisse.
- Lase tsirkuleerida 10-15 minutit.
- Lülita pump välja ja eemalda jahutuskomplekt ning paigalda tsirkulatsioonitoru.
- Lülita pump sisse ja lase tsirkuleerida ca 5 minutit.
- Kui on näha, et boileri põhjas on ikka palju mustust, mis pole lahti tulnud, võib lisada ühe supilusikatäie puhastusvahendit ja lasta masinal tsirkuleerida 30 minutit vms.
- Igal juhul läheb ilmselt vaja nõudepesu harja, et mustust maha kraapida.
- Siis vala või tõsta kopsikuga pesuvesi välja.
- Lisa puhas vesi.
- Paigalda jahutuskomplekt.
- Korda samu protseduure.
- Kui on vajadus, siis üks kord 5 keetmise puhul võib puhastustsükli ajal paigutada ka linnasekorvi boilerisse.
- Lõpuks vala vesi välja ja vaata, kas masin on korralikult puhas.
Kui kõik see Blondi Belglannaga tehtud, oli kell 19:45.
Seega aeg kokku 7 tundi ja 15 minutit.
Siit jätkame siis ca nädala pärast…
01.06 – Käis korralikult 6 päeva
Läks paar tundi pärast kaane sulgemist korralikult käima. Esimene päev küll vaiksemalt, aga teisest päevast mõnusa rütmiga. Täna, kuus päeva pärast käima panekut, on jäänud vaikseks. Üksik mulks tuleb tunnikese jooksul. Seega homme, 02.06 villin ära. 40 x 0,5 liitrist pudelit sai täna juba valmis pandud.
03.06 – Valehäire!
Läks siiski uuesti mulksuma. Ei tahaks sellises seisus teda veel villima hakata. Vaatan homme uuesti.
08.06 – Lõpuks käis ära
Läks siiski 13 päeva, enne kui ära käis. Ei hakanud enne teda torkima ka. Mõõtsin enne villimist ära ka ja sain näiduks 1.014, mis teeb oletatavaks kanguseks: 6,3-6,5% kanti. Pole paha. Igatahes lõhn oli väga tugev ja omapärane. Ei teagi kas koriander andis lisa, aga sellist lõhna ma varasemast ei mäleta.
Kokku sain 40 x 0,5-liitrist pudelit, mida hoian nüüd toasoojas 7 päeva ehk 15.06-ni.
VI osa – Villimine
- Pese vajalik hulk pudeleid.
- Pane valmis korgid ja korgisulgur.
- Samuti suhkur ja lehter.
- Puista igasse pudelisse pudeli mõõduga sobiv hulk suhkrut, lase õlu pudelisse, pane kork peale.
- Jäta pudelid toasooja 7-ks päevaks seisma.
- Pärast seda pane pudelid jahedasse 30-ks päevaks.
Juuli alguses peaks Blond Belglanna joomisküps olema. Ilmselt võib ka jaanipäeval vaikselt testida juba.
15.06 – Panin külma
Nii nagu plaanitud, nädala jagu toasoojas oldud ja nüüd oli aeg külma minna. Minimaalselt 2 nädalat peaks ta seal nüüd heaks saamiseks seisma, aga hakkan vast nädala pärast vaikselt mekutama. Tõenäoliselt küll alla kuu korralikku laagerdumist ei teki. Ja ilmselt tarbin teda pigem vaiksemalt ja hoian külmas kauem.
25.06 – Esimene mekkimine
10 päeva jahedas laagerdunud, oli aeg esimene pudel avada. Väga üllatav lõhn ja eriskummaline maitse. Natuke nagu arstirohu moodi oleks. Kibe on ta ka. On see nüüd see koriander või miski muu, mis ta selliseks teeb? Ega ma tegelikult Belgia õllede suur sõber pole olnud ja seepärast puudub võrdlusmoment mõne “päris” õllega. Peaks minema ühe Leffe ostma, et võrrelda.
Aga eks ta üks ebatavaline kraam ole. Ehk siis mitte päris minu maitse, aga külalistele pakkuda või vahel ise üks pudel avada ongi vast “huvitavam”. Vaatame, mis tast mõne nädala möödudes saab. Äkki maitsed veel loksuvad paika ja saab pisut “joodavam”.
Vahtu oli aga palju. Pidi väga aeglaselt valama. Vedelik ise siiski hägune ja kahtlen, kas ta päris selgeks lähebki. Kangust mehe moodi. Olin enne ühe Alekoki võtnud ja sellega võrreldes lõi rinna alt ikka väga soojaks. Üle 6% kindlasti, pigem ikka 6,5%.
15.09 – Pole ikka minu maitse
Proovisin eile, kui õlu juba 3 kuud laagerdunud oli, veelkord teda mekkida. No ei ole ikka minu maitse. Otsustasin sõpradele ära kinkida. Äkki on nende hulgas keegi, kellele see rohkem maitseb.
Tegin ka viimase pildi viimasest kannust: