Minu kaheksandaks päris koduõlleks valisin Grainfatheri retseptide hulgast Jacked Up! American Pale Ale. Seda laari ei tee ma iseendale vaid ca 2 kuu pärast toimuvate firma suvepäevade tarbeks. Loodan, et tuleb siis kogu kollektiivile meelepärane kraam.
Illustratsioon: Grainfather.com
Viimati täiendatud:
Lõhn ja maitse:
Aroom: roosa greip, melon, passioon ja sidrun. Maitses on esmalt tunda iiriselaadseid noote. Põnevat iseloomu lisab roosi kroonlehtede ja roosa greibi laadne maitse.
Jacked Up! üldised näitajad:
- OG: 1.054
- FG: 1.012
- ABV: 5.5%
- IBU: 35
- EBC: 19
Komponendid:
- Jahvatatud linnased (kokku 5.28 kg):
- Maris Otter linnas 4.9 kg
- Cara Gold linnas 0.38 kg
- Humalad:
- 6g Pacific Jade
- 40g Columbus
- 80g Citra
- 80g Centennial
- 50g Summit – asendasin Simcoe’ga
- Pärm: 2 pakki Mangrove Jack’s M44 West Coast
- Vesi
- 10g Irish Moss
- Suhkur (villimisel)
Üldine Jacked Up! retsept:
Meskimine:
- Sissemeskimine @68°C 60 min
- Kuumutus 75°C 10 min
Loputus:
- 16 L 75°C
Keetmine:
- Keetmine 100°C juures 90 min
- 6g Pacific Jade humalaid lisatakse 60 min enne lõppu
- 40g Centennial, 40g Citra, 40g Columbus humalaid lisatakse keedu lõpus.
Jacked Up! detailne pruulimise juhend:
Alustasin 18.06 kell 11:30.
I osa – Meskimine
- Pane masin vooluvõrku.
- Käivita telefoniäpp. Ühenda masin ja telefon.
- Vala masinasse 17.8 liitrit vett.
- Vala samal ajal kõrval olevasse boilerisse 16 liitrit loputusvett ja määra saavutatavaks temperatuuriks 75 kraadi.
- Samal ajal tuleks boilerisse paigaldada linnase korv ja panna masinale kaas peale, et temperatuur kiiremini saavutada.
- Kui temperatuur on saavutatud ja masin piiksub, eemalda kaas ja paigalda ülemine ülevoolutoru alumise otsa. Ülevoolutoru sisse paigalda omakorda linnase stopper toru.
- Puista linnased korvi, ise samal ajal metallist labidaga pidevalt segades, et ei tekiks klompe.
- Sega seni, kuni linnased on muutunud ilusaks pudruks.
- Eemalda linnase stopper toru.
- Paigalda korvile ülemine plaat. Suru plaat aeglaselt sisse, kuni linnaste ülemise piirini.
- Paigalda ülevoolu otsik ja suru see alla kuni ülemise plaadini.
- Pane masinale klaas kaas peale.
- Paigalda tsirkulatsiooni toru ja vii selle plastik toru ots kaane august läbi ja jäta ta vabalt korvis oleva ülemise plaadi peale.
- Ava punane tsirkulatsiooni kraan (keera vertikaalsesse asendisse).
- Meskimine kestab antud retsepti puhul 68 kraadi peal 60 minutit. Ja seejärel kuumutus 75 kraadi peal 10 minutit.
- Kui 60 minutit möödas võiks refraktomeetriga mõõta!
- Näit: 1.078
- Samal ajal peaks loputusvesi olema 75 kraadi peal kõrval katlas valmis.
- Kui kuumutus läbi, eemalda tsirkulatsiooni toru ja klaas kaas.
- Näit: 1.073
- Võta korvi tõstmise käepide ja tõsta korv aeglaselt üles ning kinnita boileri ülaosas olevate kinnitusteni (keera 90 kraadi).
- Kui virre on linnaste korvist välja voolanud lükka pealmist plaati õrnalt allapoole, kuni linnasemassini.
- Tõmba ülemine ülevoolu toru üles välja. Jäta ülevoolu otsik selle otsa.
- Hakka vaikselt kannuga loputusvett korvi valama.
- See protsess kestab umbes 30 minutit. Seega tee seda väga rahulikult.
- Võta uuesti korvi tõstmise käepide ja tõsta linnasekorv boilerist välja. Mõistlik oleks see väiksemasse pesukaussi asetada.
II osa – Keetmine
- Antud retsepti puhul tuleb keeta 90 minutit 100 kraadi peal.
- Nüüd tuleks labidaga pidevalt pinna pealt vahutu segada, et vältida ülekeemist. See peaks kestma umbes 5 minutit.
- Seejärel vahtu enam tekkida ei tohiks ja toimub normaalne keemine.
- Keedu alguses näit: 1.044
- Kui 60 minutit lõpuni lisa humalakorvi esimene ports humalaid:
- 6g Pacific Jade
- Enne seda oli näit: 1.046
- Siin oli nüüd paras aeg linnasekorvist õlleraba välja valada ja korv ning selle osad ära pesta.
- Kui jääb 15 minutit keedu lõpuni, lisa keedunõusse 10g Irish mossi ja keeruta see koonusesse.
- 5 minutit enne keedu lõppu näit: 1.049
- Keedu lõpus lisa teine ports humalaid:
- 40g Columbus
- 40g Citra
- 40g Centennial
- Sel hetkel ei tohi enam kuumutada.
- Lase humalatel sees olla 20 minutit.
- Seejärel sega virre korralikult läbi ja hakka jahutama.
- Kell oli siin 16:15.
III osa – Jahutamine
- Pane masinale kaas peale.
- Paigalda kaane peale jahutuskomplekt. Ühenda külma vee voolik (sinine) veevõrku, äravoolu voolik (punane) kraanikaussi, keermega lühike valge voolik keera väljalaske toru otsa ja pikem valge voolik lase läbi jahutuskomplekti masina kaane august sisse. Lülita masinal PUMP sisse.
- Kui virre on piisavalt jahutatud, siis lülita masinal PUMP uuesti välja.
- Sain 23 kraadi kätte 45 minutiga.
- Võta nüüd aeglaselt ülemine valge voolik masinast välja ja pista käärimisnõusse.
- Nüüd lülita PUMP uuesti sisse.
- Ja nii voolabki virre masinast käärimisnõusse.
- Kui lõpp on käes, siis lülita masinal uuesti PUMP välja ja oota kuni voolik on tühjaks jooksnud.
- Sain nõusse 22 liitrit.
IV osa – Kääritamine
- Nüüd võiks nõus oleva virde hüdromeetriga ära mõõta.
- Näit: 1.052
- Puista sisse pärm ja vala see nõusse.
- Märkus: enne pärmi lisamist tuleb akutrelliga korralikult segada ja aereerida, muidu ei lähe käima.
- Paigalda õhulukk.
- Jäta 7-10 päevaks 18-23 kraadisesse ruumi käima.
- 5 päeva möödudes (või kui näit on alla 1.020) lisada sukaga lõhnahumalad:
- 40g Citra
- 40g Centennial
- 50g Simcoe
- Pärast seda mõõda veelkord hüdromeetriga ja siis võibki alata villimine.
V osa – Masina puhastamine
- Kui virre on käärima pandud, tuleb alustada masina puhastamisega.
- Eemalda boileri põhjast suurem sodi.
- Vala boilerisse 15 liitrit vett.
- Lisa 2 supilusikatäit Grainfatheri puhastusvahendit.
- Kuumuta masin 60 kraadini.
- Kui see kuumus käes, pane klaas kaas peale ja paigalda jahutuskomplekt. Nii nagu jahutuse ajal, aga punane ja sinine voolik võivad lahti jääda.
- Lülita PUMP sisse.
- Lase tsirkuleerida 10-15 minutit.
- Lülita pump välja ja eemalda jahutuskomplekt ning paigalda tsirkulatsioonitoru.
- Lülita pump sisse ja lase tsirkuleerida ca 5 minutit.
- Kui on näha, et boileri põhjas on ikka palju mustust, mis pole lahti tulnud, võib lisada ühe supilusikatäie puhastusvahendit ja lasta masinal tsirkuleerida 30 minutit vms.
- Igal juhul läheb ilmselt vaja nõudepesu harja, et mustust maha kraapida.
- Siis vala või tõsta kopsikuga pesuvesi välja.
- Lisa puhas vesi.
- Paigalda jahutuskomplekt.
- Korda samu protseduure.
- Lõpuks vala vesi välja ja vaata, kas masin on korralikult puhas.
Kui kõik see Jacked Up! APA-ga tehtud, oli kell 19:15
Seega aeg kokku 7 tundi ja 45 minutit.
25.06 – Lõhnahumalad said lisatud
Kuigi pidin humakoti lisama paar päeva tagasi, siis tänu jaanipidudele lükkus see pisut edasi. Tänaseks oli õlu 7 päeva käinud, lisamine pidi toimuma 5 päeva möödudes. Näit oli samas hea – 1.010. See on isegi kõrgem, kui päris lõpuks oodata võisin (1.012). Nüüd hoian humalasukka sees vähemalt 3 päeva, võibolla pisut kauem.
01.07 – Sai villitud
Lasin lõhnahumalal sees olla siiski 7 päeva ja täna panin kraami pudelisse. Sain 66 x 0,33 liitrist pudelit. Näit oli lõpuks 1.010, mis teeb kanguseks ca 5.5-5.6%, mis on täpselt selline, nagu retsept ütles.
Nüüd siis nädalake toasoojas ja siis külma.
19.07 – Sai mekitud
Pole viga. Täitsa hea juba paarinädalase laagerdumise pealt. Värv ilus – pronksikarva. Läbipaistvus ca 85%, aga usun, et läheb veel klaarimaks ca kuu ajaga. Vaht suure mulliga, vähepüsiv. Aga usun, et ka see ajaga muutub.
Maitse veel toorepoolne. Ehk siis erinevad maitsed pole veel paika loksunud. Loodan, et see kuu, mis veel laagerdumiseks aega on, teeb oma tööd hästi.
05.08 – Mekkisin taas
Päris hea on ja ilmselt paremaks läheb. Üks pildike ka: