Citra Golden Ale #4 – Minu 12. päris koduõlu – Maamesilase jaaniõlu

Ma polnud juba ligi aasta kodus õlut pruulinud. Oli viimane aeg see traditsioon taaselustada. Ega ma vast ise poleks selle peale tulnud, aga tänavarahva talgupäeval sai ühte oma varasemat õlut naabritele maitsta antud, mille peale keegi kohe vihjas, et “Nüüd on tänava jaanipeoks õllemeister olemas!”. Mis mul muud üle jäi, kui sellega nõustuda. Jaanipäevani oli aga täpselt nii vähe aega, et tuli kohe alustada. Aga millist õlut teha? Ei julenud niivõrd vastutusrikkaks ürituseks midagi uut katsetama hakata ja seetõttu valisin juba äraproovitud Citra Golden Ale’. Sedakorda nimetan seda siis tänava järgi – Maamesilase Jaaniõlu.

Viimati täiendatud: mai 24, 2019 @ 16:36

Citra Golden Ale üldised andmed:

  • Alkoholi %: 4.6
  • OG: 1,046
  • IBU: 38.4

Vajaminevad riistad:

  • Grainfather mini õlletehas
  • Metallist segamislabidas
  • Kaal (humalate kaalumiseks)
  • Kausikesed (humalate jaoks)
  • Grainfather veekeedu katel
  • Akutrell
  • Seguvispel akutrellile
  • Pesukauss (kuhu tõsta pärast linnaste keedu “tünn”)
  • Refraktomeeter
  • Humalakeedusõel
  • Majapidamispaber, puhtad käterätikud
  • Kääritusnõu
  • Õhulukk
  • Grainfatheri puhastusvahend
  • Nõudepesu hari
  • Tööriistade desinfitseerimisvahend
  • Suur vann tööriistade puhastamiseks
  • Villimiseks: pudelid, korgid, korgisulgur, villimistoru, lehter, suhkru doseerimise kulbid

Algus: 11.05.2019 kell 12:30

I osa – Meskimine

  • Kontrolli masina seisukorda. Et torude liitmikud oleksid paigal, temperatuuri andur ilusti kinni keeratud, filter kinnitatud jne.
  • Võta sisemine korv boilerist välja.
  • Vala 17,3 liitrit vett boilerisse. Sedakorda sain vett lisada mitte kopsikuga tõstes vaid otse voolikust lastes. Väga mugav ja kiire.
  • Samal ajal pane veekeedu nõusse loputamiseks vajalik vesi 18,3 liitrit.
  • Pane masin vooluvõrku.
  • Lülita masin sisse ja ühenda mobiiliäpiga
  • Paigalda boilerisse linnase korv ja pane masinale kaas peale, et temperatuur kiiremini saavutada.
  • Kui temperatuur on saavutatud, eemalda kaas ja paigalda ülemine ülevoolutoru alumise otsa. Ülevoolutoru sisse paigalda omakorda linnase stopper toru.
  • Puista linnased korvi, ise samal ajal metallist labidaga pidevalt segades, et ei tekiks klompe. Parem on valada mitmes osas ja vahepeal segada.
  • Sega seni, kuni linnased on muutunud ilusaks pudruks.
  • Eemalda linnase stopper toru.
  • Paigalda korvile ülemine aukudega plaat. Soovitav oleks selle silikoon servad enne paigaldamist märjaks teha. Samuti aitab kaasa see, kui linnasekorvi sisemised küljed oleks linnasetolmuga kaetud (hooga linnaste puistamisel tekib seda tolmu iseenesest piisavalt). Suru plaat aeglaselt sisse, kuni õlleraba ülemise piirini.
  • Paigalda ülevoolu otsik ja suru see alla kuni ülemise plaadini. Ära jõuga suru.
  • Pane masinale klaas kaas peale.
  • Paigalda tsirkulatsiooni toru ja vii selle plastik toru ots kaane august läbi ja jäta ta vabalt korvis oleva ülemise plaadi peale.
  • Ava punane tsirkulatsiooni kraan (keera vertikaalsesse asendisse).
  • Meskimine kestab antud retsepti puhul 60 minutit.
  • Kui 60 minutit möödas, võiks refraktomeetriga mõõta!
    • Näit kuumutuse alguses: 1.067
  • Järgneb kuumutame 76 kraadini.
    • Näit: 1.070
  • Kui tõsta kaas pisut üles, siis peaks olema näha, et virre on juba ilus ja puhas.
  • Samal ajal peaks loputusvesi olema 76 kraadi peal kõrval katlas valmis.
  • Eemalda tsirkulatsiooni toru ja klaas kaas.
  • Võta korvi tõstmise käepide ja tõsta korv aeglaselt üles ning kinnita boileri ülaosas olevate kinnitusteni (keera 90 kraadi).
  • Kui vesi on linnaste korvist välja voolanud lükka pealmist plaati õrnalt allapoole, kuni linnasemassini.
  • Tõmba ülemine ülevoolu toru üles välja. Jäta ülevoolu otsik selle otsa.
  • Hakka vaikselt kannuga loputusvett korvi valama. Tee seda tasakesi, tehes ringi liigutusi. Aga nii, et vee tase ei ole ülemise plaadi peal kõrgem kui 1cm.
    • Ka sedakorda ei tahtnud mul loputusvesi hästi läbi voolata. 3 korda pidin õlleraba korralikult läbi segama ja korvi põhja kraapima.
  • See protsess kestab umbes 30 minutit. Seega tee seda väga rahulikult.
    • Näit loputuse lõpus: 1.033
  • Võta uuesti korvi tõstmise käepide ja tõsta linnasekorv boilerist välja. Mõistlik oleks see väiksemasse pesukaussi asetada.
  • Sel hetkel peaks temperatuur juba 95 kraadi ringis olema.
  • Kui temperatuur keetmise tasemeni hästi jõuda ei taha, siis võib võtta segamislabida ja teha sellega poti põhjas lõikamise liigutusi.
    • Ei tahtnud sedakorda üldse keema hakata. Loputuse lõpuks oli 94 kraadi kuid siis hakkas järsult langema, jõudes lausa 91 kraadini. Tegin pideavlt lõikeliigutusi põhjast ja sain lõpuks temperatuuri taas tõusma. Aga see võttis meeletu aja. Aga pole ka imestada, kui garaažis oli õlle tegemise ajal 10 kraadi sooja.
  • Siin võiks uuesti refraktomeetriga mõõta!
    • Näit keedu alguses 1.044.

II osa – Keetmine

  • Antud retsepti puhul tuleb keeta 90 minutit 100 kraadi peal.
  • Nüüd tuleks labidaga pidevalt pinna pealt vahutu segada, et vältida ülekeemist. See peaks kestma umbes 5 minutit.
  • Seejärel vahtu enam tekkida ei tohiks ja toimub normaalne keemine.
    • 60 minutit enne keedu lõppu näit 1.046
  • Kui 60 minutit lõpuni, lisa humalakorvi esimene ports humalaid:
    • 10g Simcoe
  • Siin oli nüüd paras aeg linnasekorvist õlleraba välja valada ja korv ning selle osad ära pesta.
  • Kui 30 minutit lõpuni, lisa humalakorvi teine ports humalaid:
    • 10g Simcoe
  • Kui 15 minutit lõpuni, lisa humalakorvi kolmas ports humalaid:
    • 10g Simcoe
  • Samal hetkel puista sisse 10g Irish Mossi, mis muudab õlle puhtamaks.
    • Siin juhtus nüüd apsakas. Irish Mossi lisamise järel tahtsin õlut pisut keerutada, aga läksin hoogu ja kukutasin linnasekorvi õlle sisse. Suure hädaga sain korvi keeva õlle seest kätte. Aga ilmselt tekitasin sellega õlle sisse suurel hulgal linnasesodi, mis villimisel kätte maksab.
  • Kui 10 minutit lõpuni, lisa humalakorvi järgmine ports humalaid:
    • 10g Citra
  • Kui 5 minutit lõpuni, lisa humalakorvi viimane ports humalaid:
    • 10g Citra
    • Näit oli siin 1.050

III osa – Jahutamine

  • Pane masinale kaas peale.
  • Paigalda kaane peale jahutuskomplekt. Ühenda külma vee voolik (sinine) veevõrku, äravoolu voolik (punane) suurde vanni (seda vett saab hiljem kastmiseks kasutada), keermega lühike valge voolik keera väljalaske toru otsa ja pikem valge voolik lase läbi jahutuskomplekti masina kaane august sisse.
  • Lülita kontrolleri pump sisse.
  • Jahutust saab kontrollida punase kraani abil. Kui on soov aeglustada seda protsessi, siis võib kraani pisut kinni keerata. Käega võib katsuda voolikut, et tunnetada, kas virre on juba piisavalt jahtunud.
  • See protsess kestab ilmselt 15-30 minutit.
  • Kui virre on piisavalt jahutatud, siis lülita masinal pump välja.
  • Võta nüüd aeglaselt ülemine valge voolik masinast välja ja pista käärimisnõusse.
  • Nüüd lülita uuesti sisse.
  • Ja nii voolabki virre masinast käärimisnõusse.
  • Kui lõpp on käes, siis lülita masinal uuesti pump välja ja oota kuni voolik on tühjaks jooksnud. Võta voolik nõust välja ja pane nõule kaas peale ning oota, kui selle temperatuur alla 25 kraadi. Alles siis saab kääritamise protsessiga edasi minna.

IV osa – Kääritamine

  • Nüüd võiks nõus oleva virde hüdromeetriga ära mõõta.
    • Näit: 1.044
  • Kui virde temperatuur on alla 25 kraadi, siis puista sisse pärm ja vala see nõusse.
    • Märkus: enne pärmi lisamist tuleb akutrelliga korralikult segada ja aereerida, muidu ei lähe käima.
  • Paigalda õhulukk.
  • Jäta 5-7 päevaks käima.
  • Pärast seda mõõda veelkord hüdromeetriga ja siis võibki alata villimine.

V osa – Masina puhastamine

  • Kui virre on käärima pandud, tuleb alustada masina puhastamisega.
  • Eemalda boileri põhjast suurem sodi.
  • Vala boilerisse 15 liitrit vett.
  • Lisa 2 supilusikatäit Grainfatheri puhastusvahendit.
  • Kuumuta masin 60 kraadini.
  • Kui see kuumus käes, pane klaas kaas peale ja paigalda jahutuskomplekt. Nii nagu jahutuse ajal, aga punane ja sinine voolik võivad lahti jääda.
  • Lülita pump sisse.
  • Lase tsirkuleerida 10-15 minutit.
  • Lülita pump välja ja eemalda jahutuskomplekt ning paigalda tsirkulatsioonitoru.
  • Lülita pump sisse ja lase tsirkuleerida ca 5 minutit.
  • Kui on näha, et boileri põhjas on ikka palju mustust, mis pole lahti tulnud, võib lisada ühe supilusikatäie puhastusvahendit ja lasta masinal tsirkuleerida 30 minutit vms.
  • Igal juhul läheb ilmselt vaja nõudepesu harja, et mustust maha kraapida.
  • Siis vala või tõsta kopsikuga pesuvesi välja.
  • Lisa puhas vesi.
  • Paigalda jahutuskomplekt.
  • Korda samu protseduure.
  • Kui on vajadus, siis üks kord 5 keetmise puhul võib puhastustsükli ajal paigutada ka linnasekorvi boilerisse.
  • Lõpuks vala vesi välja ja vaata, kas masin on korralikult puhas.

 

VI osa – Villimine

  • Pese vajalik hulk pudeleid.
  • Pane valmis korgid ja korgisulgur.
  • Samuti suhkur ja lehter.
  • Puista igasse pudelisse pudeli mõõduga sobiv hulk suhkrut, lase õlu pudelisse, pane kork peale.
  • Jäta pudelid toasooja 7-ks päevaks seisma.
  • Pärast seda pane pudelid jahedasse 30-ks päevaks.

12.05.2019 – Käib!

Ca 24h hiljem käis juba kenasti. Loodan, et käib oma 5+ päeva ikka ära.

13.05.2019 – Liiga vaikne!

Justnagu oleks juba ära käinud. Raputasin õllenõud korralikult. Mõni minut hiljem mulksus uuesti.

14.05.2019 – Jälle vait

Mõõtsin huvi pärast ära. Ja oligi 1.010. Imelik – nii kähku? Kordasin siiski eelmise päeva protseduuri ja loksutasin ta uuesti mulksuma. 

16.05.2019 – Pesin pudelid ära

17.05.2019 – Panin pudelisse

Sain 43 kroonkorgiga pudelit. Mõõtsin enne veel ära ja näit oli päris hea: 1.008. Nüüd seisab nädalake toasoojas ja siis külma.

23.05.2019 – Panin külma

Nüüd siis jääb Jaanipäevani täpselt kuu aega laagerdumiseks.