Minu 15. õlu – Mangrove Jack’s Pils

Viimati täiendatud: aug. 25, 2015 @ 20:32

01.08 – Esmakordselt otsustasin mitte valida taaskord üht seniproovimata marki vaid võtta tegemisse üks varasemalt äraproovitud ja hästi õnnestunud õlu. Valisin selleks – Mangrove Jack’s Pils. See ei ole seesama pilsner, mis äsja ebaõnnestus ja oli Traditional seeriast vaid Craft seeriast pärit pilsner.

Mangrove Jack's Pils 2,2 kg

Protseduur oli juba tuttav. Aga sedakorda püüdsin puhtusele oluliselt rohkem tähelepanu pöörata. Jaheda veena kasutasin taaskorda Saaremaa vett.

Kuna mul on keldris pisut madalamal temperatuuril palju probleeme tekkinud, siis vaatasin toas olevat termomeetrit ja otsustasin, et kui see ikka praeguse “suvega” stabiilselt alla 25 kraadi on, siis võiks riskida sellega, et jätta ta tuppa käima. Köögi laua alt põrandalt mõõdetud temperatuur oli lausa 22 ja see peaks olema suht OK.

Seepärast ei kasutanud ma ka erilist madalama temperatuuriga toimivat pärmi vaid sedasama, mis pakiga kaasas oli.

mangrove-jacks-m10-yeast

Mõõtmistulemused olid head – 1050/6,5/125. Lõplikuks näiduks peaksin ca 6 päevaga saama 1008. Eks näis, eelmise sama õlle tegemisel sain sellise näidu ilusti kätte, aga eks tol korral oli toas ka pisut jagedam.

Vett päris 23 liitri märgini ei lisanud vaid peatusin ca 21,5 peal. Saab ehk grammivõrra rohkem kangust kätte.

01.08 – Õhtuks käis juba ilusti

Üsna aktiivselt mulksub. Hoian nüüd hinge kinni, et toatemperatuur liiga kõrgeks ei lähe. Hetkel püsib veel 22-23 kraadi juures.

03.08 – Ärev moment!

Töölt tulles märkasin, et see õlu on kuidagi väga vaikseks jäänud. Kõrval käiv siider mulksus tihedalt, aga see pilsner üliharva (eks tema pärmil oli ka soovituseks max 24 kraadi, siidril kuni 28). Kiire pilk toatemperatuurile ja võrdlus nõu küljes olevale termomeetrile andis mõista, et sooja on tõesti liiga palju. Toas 24,8 ja nõude peal olevad näidikud andsid ümmarguse 25 kraadi näidu.

Tuli kiirelt tegutseda ja korteris jahedam koht leida. Leidsin selle teisel korrusel trepi juures olevast panipaigast. Välistemperatuur mõjutab seda piirkonda ilmselt oluliselt vähem, kui just 2-nädalane kuumalaine Eestit ei taba. Kiirelt tehtud mõõtmine andis sealseks temperatuuriks 22 kraadi. Vedasingi mõlemad nõud sinna ja juba 10 minuti pärast tiksus pilsner ca 3 sekundilise intervalliga. Sain niiviisi ilmselt viimasel hetkel kõige hullema ära hoida.

05.08 – Õlu vaikne, villisin ära

Kuna juba eile oli õlu väga vaikseks jäänud (natuke varavõitu justnagu oleks) ja täna oli sagedus 2-3 minuti vahel, siis otsustasin õlle ära mõõta.

Tulemused olid head. 1008 oli kindlalt käes ja see tähendas, et saab villima hakata. Saingi 43 pooleliitrist pudelit uut märjukest villitud ja karboniseeruma pandud. Enne 2 nädalat neid nüüd külma ei pane. Ehk siis õige aeg külmkapi poole liikumiseks oleks nendega 19.08.

14.08 – Mekkisin esimest proovipudelit

Panin paar päeva tagasi esimesed proovipudelid külma ja täna mekkisin ühe neist ära. Väga ilusti paistab juba läbi. Maitse OK. Arenguruumi veel on. Ehk ilmselt nädala pärast on juba oluliselt tummisem.

19.08 – Läks külma

Kaks nädalat toasoojas hoidmist möödas ja täna õhtul läks see laar külma. Hakkan vähehaaval vaikselt mekkima, kuigi päris lõplikult valmis on ta septembri esimestel päevadel.

25.08 – Päris hea õlu on

Olen seda õlut nüüd vaikselt mekkima hakanud. Maitsel pole viga. Päris läbi ei paista, aga arvestades, et ca nädal külmas olnud, siis pole see õige klaarimise aeg veel käes.

Kangust tundub kuidagi palju olevat. Ja kui ma võtan algse- ja lõppnäidu ette ning sisestan kalkulaatorisse, siis saangu tulemuseks ca 5,5%! Ma arvan, et nii ta tegelikult ongi – mul pole seni nii tuntavalt nii kanget õlut olnudki. Suisa nii kange, et õhtul tühja kõhuga esimeseks õlleks teda võtta ei tahakski – täitsa viina maitse on tal juures :) Pilsneri puhul on üsna imelik juua nii kanget kraami. Mõne porteri või ale’i puhul oleks nagu ok.

Aga mis selle õlle puhul mul õnnestus, ehk mida ma teisiti tegin, et see nii välja kukkus – seda ma ei teagi. Ehk siis kahjuks ei ole mul siit midagi tulevikuks kaasa võtta.