Minu 20. õlu – Muntons Premium Lager

Viimati täiendatud: nov. 2, 2015 @ 21:28

Pärast vahepealseid ebaõnnestumisi oli kange kihk teha vahelduseks ka üks korralik õlu. Minu uueks valikuks sai Muntons Premium Lager. Selle tootja õlled on mulle varasemalt maitsenud ja loodetavasti saab ka sellest hea kraam.

Muntons Premium Lager

Pruulmeistrid ütlevad selle õlle kohta nii: Muntons Standard õllekomplektid Inglismaalt on kuulsad juba aastaid pakkudes taskukohast võimalust pruulida kvaliteetset õlut oma kodus. Komplekt on mõeldud 23l õlle valmistamiseks.

Hind: 14 EUR

Kasutasin ka sedakorda suhkru asemel vedelat Mangrove Jack’s õllekomplekti parandajat. Saaremaa vee asemel katsetasin sel korral Värska joogivett 7-liitrises pudelis. Loodetavasti on Lõuna-Eesti maapõue vesi sama hea, kui Saaremaa oma, aga võibolla paremgi.

Värska Joogivesi 7l

Kõik vahendid ja nõud desinfitseerisin juba aegasasti 2 päeva tagasi ära. Tegemise käigus üritasin vältida kõikvõimalikke varasemaid apsakaid.

Aereerimisel tekkinud ohtra vahu eemaldasin enne kaane peale panekut vahukulbiga. Jaheda vee valamisel olin ettevaatlik, et üle 23 liitri ei valaks ja pigem sai sellesse nõusse 22,5 liitrit. Pärmi peale panekuga ootasin kuniks temperatuur oli langenud 24 kraadini. Ei unustanud mõõtmata, algnäit oli küll pisut madal – 1,034. Lõppnäiduks peaks tulema 1,008.

Toanurgas, kuhu õlle käima jätan, on temperatuur viimastel päevadel olnud 21-22 kraadi ringis. Õlle käimiseks väga sobiv temperatuur.

Ehk siis kõik on justkui ideaalne, et sellest võiks üks korralik kraam tulla. Nüüd tuleb 4-6 päeva kannatada. Umbes nii kaua võiks see õlleke tiksuda. Seega 15.-17. septembri kandis toimub ilmselt villimine.

13.09 – Mulksumine katkes

Seni, ca 2 päeva, mulises see õlu sellise tempoga, mida ma enne näinud ei ole. Sisuliselt 36h oli õhulukus üks katkematu mullide valang, nii et tundus nagu hakkaks juba õhuluku korki pealt ära lööma. Täna hommikuks oli aga vaikus majas.

Temperatuur selles kohas näitas 22 kraadi. Liiga soe seega olla ei saa. Kas tõesti võis protsess alla 2 päevaga juba ära toimuda? Ei tahaks uskuda. Seepärast loksutasin nõud üsna korralikult. Äkki võtab niiviisi uued tuurid üles. Teen pärastpoole ka proovimõõtmise, et tuvastada, mis näidu ta senisega sisse käinud on.

13.09 – Mõõdetud, mulksumine jätkub

Näit pole paha – 1,012. Aga loodan, et ta ikka alla 1,010 läheb lõpuks. Aga tundub, et läks vaikselt uuesti mulksuma, seega võiks äkki edasi käia.

15.09 – Vaikselt tiksub veel

Kuigi olin valmis täna õhtul seda õlut ära villima, otsustasin talle siiski ühe päeva veel anda, kuna ca 10-minutiline vaatlus näitas, et mullikesi tuleb ca 1-1,5 minutilise vahega vaikselt veel. Vaatame homme uuesti, aga julgen arvata, et eks ta pudelisse läheb.

16.09 – Läks pudelisse

Täna õhtuks oli mulksumine katkenud ja villisin selle õlle pudelisse. Sain 40 pooleliitrist pudelit + 8 x 0,33l nö proovipudelit. Näit siiski viimase paari päevaga paremaks ei läinud ja seiskus 1,012 peal.

Kuigi juhend ütleb, et toasoojas peaks nad nüüd olema 2 päeva, hoian neid toas siiski vähemalt nädala. Proovipudelitega hakkan varem eksperineteerima. Pärast peaks neid külmas hoidma 14 päeva.

20.09 – Maitse on paljutõotav

Panin üleeile paar proovipudelit külma ja täna mekksin. Väga hea maitse on. Kangust on. Värv ilus. Sisu väga selge, setet väga vähe. Seega loodetavasti tuleb ka sellest üks hea õlu. Kannatan veel 1-2 päeva ära ja panen siis kogu laari külma.

21.09 – Panin külma

Kui juba selle õlle “vend” täna külma läks, otsustasin ka selle külma panna. Proovimaitsmised on head tulemust näidanud ja küllap on see toas oleku aeg nüüd piisav olnud.

Sõber Henzi arvustus Muntons Premium Lager’ile:

  • Värv: Karamellikarva, pisut hägune.
  • Vaht: nõrk, hajub kiirelt, kergelt beežikas.
  • Aroom: küllaltki nõrk, pärmine, magusate puuviljade nootidega.
  • Esimene maitse: kerge kehaga, mahe, isegi vesine. Väike magusus käib kaasas. Humal selgemalt tunda, kui lõhnas, aga siiski nõrk.
  • Keskpaik: pärm, õrnalt aimatavad magusad õunad, aga nõrgalt, tahaks rohkem. Aimata on hea Rieslingi kerget õlisust.
  • Järelmaitse: Humal ja vesi. Maitse kaob küllaltki kiirelt, keelele jääb kerge humala mõrkjus.
  • Üldmulje: Minu maitse jaoks liiga vesine. Hea sauna- või talgutöö õlu, kui tšehhi tüüpi lihtsad, aga mõrkjad laagrid meeldivad. Pole liiga kuiv. Pole kange.