Minu 29. õlu – Mangrove Jack’s NZ Hopped Pilsner (2. katse)

Viimati täiendatud: dets. 5, 2015 @ 11:18

Kui miski tuleb hästi välja ja maitseb veel paremini, siis tuleb seda uuesti teha. Just selline õlu on Mangrove Jack’s NZ Hopped Pilsner, mis mul ca kuu aega tagasi hästi välja kukkus ja külmkapist meeletu kiirusega haihtus. Nüüd siis panin tema järglase käima. Ainsaks erinevuseks tookordse laariga on see, et kasutasin ainult kraani vett ja nüüd on mul ka olemas nipid, kuidas üleliigsest humalasodist vabaneda. Ehk siis sedakorda võiks ta isegi paremini õnnestuda.

Viide: eelmine NZ Hopped Pilsneri tegemise lugu siin.

Mangrove Jack's NZ Hopped Pils

Tuletan meelde selle NZ Hopped Pilsneri kirjelduse ja andmed:

Olemuselt krõbe ja kuiv, parajalt humalane, mis tagab värskendava maitse. Dry hop Riwaka humalatega annab talle tema klassikalise greibi ja tsitruse lõhna.

ABV Umbes: 4.7%
Kibedus: 3/5
IBU: 28-36
Värv: Kuldne

Hind: 20,50 EUR

Protsess

  • Pesin ja desinfitseerisin mõni päev varem nõud ja muud tarvikud.
  • Keetsin 1,5 liitrit vett ja valasin nõusse.
  • Lisasin NZ Hopped Pilsneri õllekontsentraadi ja Mangrove Jack’s õllekomplekti parandaja.
  • Keetsin veel 1,5 liitrit vett ning valasin kontsentraadi ja parandaja pakenditesse ning segasin korralikult ja valasin samuti nõusse, et kogu kraam korralikult kätte saada.
  • Segasin tugevalt, kuni kõik oli segunenud.
  • Lisasin kraanist (valasin kõrgelt, et aereeruks paremini) külma vee kuni 23 liitri märgini.
  • Panin pooleks tunniks rõdule jahtuma.
  • Kui temperatuur oli ca 22 kraadi, tõin tuppa tagasi.
  • Eemaldasin üleliigse vahu.
  • Mõõtsin ära – tulemus 1,044.
  • Riputasin pärmi peale.
  • Segasin korralikult läbi.
  • Panin kaane peale.
  • Paigaldasin õhuluku.
  • Panin ca 22 kraadisesse toanurka seisma.

Edasi:

Lasen käia 7 päeva (soovitud lõppnäit 1,008).
6.11 lisan humalagraanulid ja lasen veel 4 päeva seista.
10.11 villin läbi suka teise nõusse ümber.
12.11 villin pudelisse.
19.11 panen esimese proovipudeli külma ja sealt edasi veel paari päevase vahega üks pudel korraga.
26.11 viin ilmselt kogu laari külma.
10.12 on lõplikult valmis, kuigi tarbimine algab ilmselt varem.

06.10 – Humal läks sisse

Täna oli käes siis see pärv, kui Dry hop Riwaka humalagraanulid sellele õllele sisse manustada. Enne seda mõõtsin ka ära ja tulemus just ülemäära rõõmustav ei olnud – 1.016 (loodetud tulemus oleks olnud 1.008). Aga ehk võtab veel väikese käimise üles ja tiksub pisut kangemaks.

10.11 – Villisin teise nõusse

Tänaseks oli siis humal piisavalt saanud settida ja lõhna anda ning oli aeg üleliigse sodi eemaldamiseks, ehk teise nõusse ümbervillimiseks. See saigi tehtud, läbi eelnevalt läbikeedetud ja kuivatatud suka. Lõpuks jäi teise nõusse pisut alla 22 liitri õlut. Seega mõned proovipudelid, lisaks kahele kastile, ikka saan.

Paari päeva pärast siis villin pudelisse.

12.11 – Panin pudelisse

Paar päeva settimist teises nõus möödas ja oli aeg see õlleke pudelisse panna. Sain 40×0,5 liitrist pudelit + 9×0,33 liitrist proovipudelit. Nüüd siis nagu eelmise õllegagi, nädala pärast hakkan proovipudelitega katsetama ja max 2 nädala pärast läheb kogu laar külma. Ahjaa, mõõtsin enne villimist ka ja sain näiduks viimasel ajal tavapäraseks saanud 1.014, mis minu arvutuste kohaselt peaks kanguseks tegema ca 4,5%.

Ja veel. Mekkisin ka. Väga mõnusa maitsega oli. Tugevalt humalane ja täidlane. Küllaltki selge (ümbervillimisest on ikka kõvasti kasu). Aga eks ta meeldis mulle sedakorda ka pisut rohkem, sest teadsin, mida oodata. Ja seega on lootused kõrgel, et tuleb sama hea kraam, kui eelmine või isegi äkki parem!

23.11 – Läks külma

Kuna proovipudelite maitsmine oli andnud häid tulemusi, siis leidsin, et on paras aeg see laar külma panna. Väikese kiirustamise tingib ka saabuv sünnipäev ja seda head kraami tahaks kindlasti külalistele pakkuda.