Minu 21. õlu – Mangrove Jack’s Golden Lager

Viimati täiendatud: nov. 23, 2015 @ 21:16

Kuna Mangrove Jack’s tooted on mul varasemalt hästi õnnestunud ja maitsenud, siis otsustasin sellelt tootjalt veel üht toodet proovida. Valisin välja laageri – Mangrove Jack’s Golden Lager.

Mangrove Jack's Golden Lager

Pruulmeistrite lehel öeldakse selle kohta nii:

Täidlase kehaga lager, värvuselt kuldne. lõhnas vaniljet ja puuvilju. Järelmaitses hästi balanseeritud mõrudus.

ABV u. 4,4%
Kibedus: IBU 18-24
Kibedus hinnangud 2/5
Värv: kuldne
Pärm: Workhorse 10 g
Neto kaal: 1,8 kg

Hind: 18 EUR

Kasutasin ka sedakorda suhkru asemel vedelat Mangrove Jack’s õllekomplekti parandajat. Saaremaa vee asemel Värska joogivett 7-liitrises pudelis.

Kõik vahendid ja nõud desinfitseerisin juba aegasasti 2 päeva tagasi ära. Tegemise käigus üritasin vältida kõikvõimalikke varasemaid apsakaid.

Aereerimisel tekkinud ohtra vahu eemaldasin enne kaane peale panekut vahukulbiga. Jaheda vee valamisel olin ettevaatlik, et üle 23 liitri ei valaks ja pigem sai sellesse nõusse 22 liitrit. Pärmi peale panekuga ootasin kuniks temperatuur oli langenud 24 kraadini. Ei unustanud mõõtmata, algnäit oli 1,040. Lõppnäiduks ütleb tootja 1,007. Loodan, et saan selle ka kätte.

Toanurgas, kuhu õlle käima jätan, on temperatuur viimastel päevadel olnud 21-22 kraadi ringis. Õlle käimiseks väga sobiv temperatuur.

Ehk siis kõik on justkui ideaalne, et sellest võiks üks korralik kraam tulla. Nüüd tuleb ca 7 päeva kannatada. Umbes nii kaua võiks see õlleke tiksuda. Seega 18. septembri kandis toimub ilmselt villimine.

13.09 – Mulksumine katkes

Seni, ca 2 päeva, mulises see õlu sellise tempoga, mida ma enne näinud ei ole (nagu ka selle õllega samal ajal käima pandud Muntonsi Lageril). Sisuliselt 36h oli õhulukus üks katkematu mullide valang, nii et tundus nagu hakkaks juba õhuluku korki pealt ära lööma. Täna hommikuks oli aga vaikus majas.

Temperatuur selles kohas näitas 22 kraadi. Liiga soe seega olla ei saa. Kas tõesti võis protsess alla 2 päevaga juba ära toimuda? Ei tahaks uskuda. Seepärast loksutasin nõud üsna korralikult. Äkki võtab niiviisi uued tuurid üles. Teen pärastpoole ka proovimõõtmise, et tuvastada, mis näidu ta senisega sisse käinud on.

13.09 – Mõõdetud, mulksub edasi

Tulemus pole paha, aga arenguruumi veel on – 1,014. Loodan, et saab ikka alla 1,010 selle näidu. Aga tundub, et läks vaikselt uuesti mulksuma, seega võiks äkki edasi käia.

14.09 – Täielik vaikus, villisin ära

Lootus oli, et ehk tiksub veel päevakese-paar, aga täna õhtuks oli täielik vaikus. Istusin 5 minutit nõu kõrval, aga ei piuksugi. Mis siis ikka – tuli pudelisse panna.

Sain 40 pooleliitrist ja lisaks 6 x 0,33 pudelit nö proovimiseks.

Mõõtmise tulemus mind väga ei rõõmustanud. Eilsest 1,014-st oli saanud max 1,012. Tootja soovituslikust näidust suht kaugel. See teeb kalkulaatoriga arvutuslikuks kanguseks 3,5%, aga lisan sinna 0,5% nö teise käärimise eest juurde (olen lugenud, et ameeriklased nii arvutavad) ja nii võiks tulemus olla ca 4% kandis.

Juhend ütleb, et nüüd peaks pudelid vähemalt 2 nädalast toasoojas olema. Ehk siis 28.09-ni. Kannatame ära ja paneme siis külma. Proovipudelitega ilmselt eksperimenteerin varem.

20.09 – Maitse on hea

Panin üleeile paar proovipudelit külma ja täna mekksin. Väga hea maitse on. Kangust on. Värv ilus. Vahtu tekkis vähe, aga kuna ülejäänud laar on veel soojas, siis neil tekib ilmselt ka rohkem vahtu. Sisu väga selge, setet väga vähe. Seega loodetavasti tuleb sellest üks hea õlu. Kannatan rahulikult veel 8 päeva ära ja panen siis kogu laari külma.

21.09 – Panin eksituse tõttu täna külma

Unustasin “logiraamatust” näpuga järge ajada ja olin miskipärast veendunud, et see õlu pidi 7 päeva toasoojas olema ja kuna nädal oli täis, siis panin külma. Nüüd enam välja võtta pole sobilik. Loodan, et see nädal oli talle siiski piisav.

Henzi kommentaar

Värv: tume merevaik või viimase piiri peal karamell.
Vaht: ilus, keskmise tihedusega, küllaltki kõrge, helebeež.
Aroom: humal väga nõrk, mõnus hapukas toon. Teisel nuuskimisel tuleb esile kerge virsikunoot – meeldiv magusus nagu virsikujogurtil, lisaks linnased.
Esimene maitse: keskmise kehaga, õrn, kerge Shiraz’ mekk. Humalat vähe. Aroomis olev virsik kenasti olemas.
Keskpaik: humal hakkab sisse lööma, hapukus hakkab teravamaks minema, aga magusust on endiselt tunda.
Järelmaitse: siin lööb humal lõpuks korralikumalt välja, hapukus muutub virsikust pigem sidruniks ja tuleb ka kerge soolasus.
Üldmulje: väga meeldiv, küllaltki mitmetahulise maitsega. Väga hea tasakaal magususe ja hapukuse vahel, mida täiendab kerge humal. Kõik maitsed ilusasti balansis, kord lööb välja üks, kord teine, nagu kuulaks head keelpillitriot. Pole intensiivne gurmeeelamus, aga pole ka tavaline igav laager. Proovisin ilma toiduta, aga kahtlemata on see õlu, mida õnnestub hästi toitudega sobitada. Ma prooviks seda pehmete valgete juustudega, õrna lihaga, näiteks kanaga, kus kastmeks midagi kergelt hapukat kõrval. Tasub kindlasti ligi võtta rohkem kui 1 pudel.
Kui teise klaasi palju külmemana võtsin, asendus magusus ja Shiraz’ mõnusa kombinatsiooniga värkest allikaveest, lihtsast kargest humalast ja linnumarjast ehk lillakast (Rubus Saxatilis). Iseloom hoopis teine, aga maise jätkuvalt ilus.

Minu 20. õlu – Muntons Premium Lager

Viimati täiendatud: nov. 2, 2015 @ 21:28

Pärast vahepealseid ebaõnnestumisi oli kange kihk teha vahelduseks ka üks korralik õlu. Minu uueks valikuks sai Muntons Premium Lager. Selle tootja õlled on mulle varasemalt maitsenud ja loodetavasti saab ka sellest hea kraam.

Muntons Premium Lager

Pruulmeistrid ütlevad selle õlle kohta nii: Muntons Standard õllekomplektid Inglismaalt on kuulsad juba aastaid pakkudes taskukohast võimalust pruulida kvaliteetset õlut oma kodus. Komplekt on mõeldud 23l õlle valmistamiseks.

Hind: 14 EUR

Kasutasin ka sedakorda suhkru asemel vedelat Mangrove Jack’s õllekomplekti parandajat. Saaremaa vee asemel katsetasin sel korral Värska joogivett 7-liitrises pudelis. Loodetavasti on Lõuna-Eesti maapõue vesi sama hea, kui Saaremaa oma, aga võibolla paremgi.

Värska Joogivesi 7l

Kõik vahendid ja nõud desinfitseerisin juba aegasasti 2 päeva tagasi ära. Tegemise käigus üritasin vältida kõikvõimalikke varasemaid apsakaid.

Aereerimisel tekkinud ohtra vahu eemaldasin enne kaane peale panekut vahukulbiga. Jaheda vee valamisel olin ettevaatlik, et üle 23 liitri ei valaks ja pigem sai sellesse nõusse 22,5 liitrit. Pärmi peale panekuga ootasin kuniks temperatuur oli langenud 24 kraadini. Ei unustanud mõõtmata, algnäit oli küll pisut madal – 1,034. Lõppnäiduks peaks tulema 1,008.

Toanurgas, kuhu õlle käima jätan, on temperatuur viimastel päevadel olnud 21-22 kraadi ringis. Õlle käimiseks väga sobiv temperatuur.

Ehk siis kõik on justkui ideaalne, et sellest võiks üks korralik kraam tulla. Nüüd tuleb 4-6 päeva kannatada. Umbes nii kaua võiks see õlleke tiksuda. Seega 15.-17. septembri kandis toimub ilmselt villimine.

13.09 – Mulksumine katkes

Seni, ca 2 päeva, mulises see õlu sellise tempoga, mida ma enne näinud ei ole. Sisuliselt 36h oli õhulukus üks katkematu mullide valang, nii et tundus nagu hakkaks juba õhuluku korki pealt ära lööma. Täna hommikuks oli aga vaikus majas.

Temperatuur selles kohas näitas 22 kraadi. Liiga soe seega olla ei saa. Kas tõesti võis protsess alla 2 päevaga juba ära toimuda? Ei tahaks uskuda. Seepärast loksutasin nõud üsna korralikult. Äkki võtab niiviisi uued tuurid üles. Teen pärastpoole ka proovimõõtmise, et tuvastada, mis näidu ta senisega sisse käinud on.

13.09 – Mõõdetud, mulksumine jätkub

Näit pole paha – 1,012. Aga loodan, et ta ikka alla 1,010 läheb lõpuks. Aga tundub, et läks vaikselt uuesti mulksuma, seega võiks äkki edasi käia.

15.09 – Vaikselt tiksub veel

Kuigi olin valmis täna õhtul seda õlut ära villima, otsustasin talle siiski ühe päeva veel anda, kuna ca 10-minutiline vaatlus näitas, et mullikesi tuleb ca 1-1,5 minutilise vahega vaikselt veel. Vaatame homme uuesti, aga julgen arvata, et eks ta pudelisse läheb.

16.09 – Läks pudelisse

Täna õhtuks oli mulksumine katkenud ja villisin selle õlle pudelisse. Sain 40 pooleliitrist pudelit + 8 x 0,33l nö proovipudelit. Näit siiski viimase paari päevaga paremaks ei läinud ja seiskus 1,012 peal.

Kuigi juhend ütleb, et toasoojas peaks nad nüüd olema 2 päeva, hoian neid toas siiski vähemalt nädala. Proovipudelitega hakkan varem eksperineteerima. Pärast peaks neid külmas hoidma 14 päeva.

20.09 – Maitse on paljutõotav

Panin üleeile paar proovipudelit külma ja täna mekksin. Väga hea maitse on. Kangust on. Värv ilus. Sisu väga selge, setet väga vähe. Seega loodetavasti tuleb ka sellest üks hea õlu. Kannatan veel 1-2 päeva ära ja panen siis kogu laari külma.

21.09 – Panin külma

Kui juba selle õlle “vend” täna külma läks, otsustasin ka selle külma panna. Proovimaitsmised on head tulemust näidanud ja küllap on see toas oleku aeg nüüd piisav olnud.

Sõber Henzi arvustus Muntons Premium Lager’ile:

  • Värv: Karamellikarva, pisut hägune.
  • Vaht: nõrk, hajub kiirelt, kergelt beežikas.
  • Aroom: küllaltki nõrk, pärmine, magusate puuviljade nootidega.
  • Esimene maitse: kerge kehaga, mahe, isegi vesine. Väike magusus käib kaasas. Humal selgemalt tunda, kui lõhnas, aga siiski nõrk.
  • Keskpaik: pärm, õrnalt aimatavad magusad õunad, aga nõrgalt, tahaks rohkem. Aimata on hea Rieslingi kerget õlisust.
  • Järelmaitse: Humal ja vesi. Maitse kaob küllaltki kiirelt, keelele jääb kerge humala mõrkjus.
  • Üldmulje: Minu maitse jaoks liiga vesine. Hea sauna- või talgutöö õlu, kui tšehhi tüüpi lihtsad, aga mõrkjad laagrid meeldivad. Pole liiga kuiv. Pole kange.

Minu 19. õlu – Coopers Lager

Viimati täiendatud: nov. 23, 2015 @ 21:15

01.09 – Olen juba mõnda aega mõelnud, et peaks ka mõne Coopers kaubamärgi õlle ära proovima. Valisin esimeseks katsetuseks välja Coopers Lager nimelise toote. Laagrid on mul seni ka enamasti hästi õnnestunud ja loodetavasti saab ka sellest õllest hea kraam.

Coopers Lager

Pruulmeistrid ütlevad selle õlle kohta nii:

Kollane õlekarva õlu, mida kroonib pitsisarnane valge vaht. Selles õlles on koos õrn lillelõhn, väljapeetud linnasemaitse ja suurepärane humalaaroom.

Ideaalne värskendus kuumal suvepäeval. Põnev näide traditsioonilisest heledast ja täidlasest Austria õllest nõudlikele õllesõpradele. Sobib ideaalselt mitmesuguste suupistetega. Komplekt on mõeldud 23l õlle valmistamiseks.

Värvus (EBC ühikut) 90
Kibedus (EBU ühikut) 390

Hind: 15 EUR

Pakendis oli küll ainult Poola keelne juhend, aga õnneks oli ka Pruulmeitrite lehel üldsõnaline Coopers toodete kasutusjuhend olemas.

Protsess

Jaheda veena kasutasin, nagu ikka, Saaremaa vett, 5-liitristest pudelites. Pruulimissuhkru või tavapärase maitseparandaja asemel Mangrove Jack’s õllekomplekti parandajat.

  • Keetsin 3,5 liitrit vett ja lisasin nõusse
  • Lisasin õlleekstrakti
  • Segasin korralikult
  • Lisasin vedela õllekomplekti parandaja
  • Segasin korralikult
  • Lasin pisut õues jahedas jahtuda
  • Lisasin jaheda Saaremaa vee (valasin kõrgelt, et aereeruks korralikult)
  • Segasin korralikult
  • Lasin pisut õues jahedas jahtuda, kuniks temperatuur oli ca 24 kraadi
  • Puistasin pärmi peale
  • Segasin veel
  • Ja panin kaane kinni ning õhuluku peale

Ja kuna selle õlle panin käima koos eelmises postituses mainitud Brewmaker Lageriga, siis ka kaks suurt viga olid samad:

  1. Jaheda vee peale valamiseks tõstsin nõu köögitoolile (ei teagi miks), mis aga ei olnud päris tasapinnas ja jälgides 23 liitri märki valasin vett nõusse ligi 2 liitrit rohkem. Ma tõesti loodan, et see kontsentraat, maitseparandaja ja pärm suudavad selle suurema veekogusega imesid teha ja õlu tuksi ei lähe või liiga lahja ei tule.
  2. Unustasin enne pärmi lisamist mõõtmise läbi viia. Seega ei tea ma nüüd palju selle õlle algne erikaal oli. Ja seega ei saa ka ma õiget kangust kunagi teada.
    Nõu paigutasin sedakorda korteris jahedamasse ja pimedamasse kohta, kus hetkel küll temperatuuri 23 kraadi, aga arvestades lähinädala ilmateadet, loodan, et see langeb sinna 21-22 kraadi peale ja õlu saab kenasti probleemideta käidud.

Käärimine peaks kestma nüüd 4-6 päeva. Seega parimal juhul saab sel nädalavahetusel 5.-6. septembril juba villida, pikema käimise korral järgmise nädala alguses.

02.09 – Hirmus müdin käib

Alates esimese käimise päeva õhtust on toimunud selles nõus üks hirmus müdistamine. Õlu käib nagu kuulipilduja! Ei mäletagi, et ükski õlu varasemalt nii hirmsa tihedusega mulistanud oleks. Sisuliselt vahet ei olegi. 4-5 sekundit puhkust ja siis 20 sekundit lakkamatut mullivalangut jne. Loodetavasti tõotab see head?!

04.09 – On suht vaikseks jäänud

Istusin nõu kõrval mitu head minutit ja lugesin sekundeid. keskmine mulksu vahe oli 1,5 minutit. Mõõtsin ära. Näit oli 1010. Maitse oli üsna OK. Homme villin ilmselt ära.

05.09 – Ikka muliseb

Pärast eilset mõõtmist ja selle käigus ilmselt väikest nõu loksutamist, hakkas ta uuesti tihedamalt käima. Mull on küll nõrk, aga siiski üsna regulaarne (ca 20 sekundilise vahega). Lasen tal siis veel seista ja hoian silma peal.

07.09 – Sai villitud

Tänaseks oli mulksumine lõppenud ja sain selle õlle pudelisse panna. Näit oli täitsa hea – 1006 (kahju, et alguses ei mõõtnud ja nüüd tegelikku kangust ei tea). Lõhn oli hea. Maitse natuke kõrvalise mekiga.

Ühe paha asja avastasin ka. Nimelt kaane vahel oli näha mitu hallituslaiku. Loodan tõesti, et see õllele ligi ei saanud. Ja tekkis see siis sellest, et olin külma veel peale valamise nii kõvasti aereerinud, et sellest tekkis vaht, mis ulatus üle nõu ääre. Ja kuna see ei tahtnud lahtuda, siis surusin mingi hetk kaane peale. Sinna vahele ilmselt teatud määral vahtu jäi ja see läkski hallitama. Edaspidi peab seda kindlasti vältima. kasvõi vahukulbiga vahu eemaldama.

Juhend ütleb, et nüüd tuleks 7 päeva toasoojas hoida ja siis külmas 2-4 nädalat. Ilmselt nii ka talitan.

12.09 – Panen paar proovipudelit külma

Kuna mul pole kannatust saamaks teada, kas see õlu ka õnnestus, panen täna paar proovipudelit külme, et siis homme juba mingitki pilti saada, kas on ka hea kraam.

13.09 – Proovimekkimine andis hea tulemuse

Eile külma pandud ja täna mekitud proovipudelid olid väga head. Ilus tumedam kuldne värv, paistab osaliselt läbi, vurts on kenasti sees, valamisel tekib ilus vaht, maitse omapärane – hea.

Panin kogu partii külma. Nüüd peaks nad sinna jääma 2-4 nädalaks. Eks vaatab, kauaks mul kannatust jätkub.

20.09 – Väga hea õlu on!

Nagu karta oli, siis ega ma seda 2-4 nädalat ära oodata ei jõua ja olen teda vaikselt jooma hakanud. Iga päevaga aina paremaks läheb. Väga hästi õnnestunud õlu!

28.09 – Imepuhas sisu!

Olen seda õlut nüüd mõnda aega mekkinud ja ühte olulist fakti peab tõdema – tal ei ole grammigi setet. Pudeli tühjendamisel klaasi saab selle täiesti tilgatumaks valada. Pean selle meeles pidama, et kui järgmine kord sama õllega samamoodi läheb, siis saab seda teinekord sellisteks puhkudeks spetsiaalselt teha, kus õlut tuleb mingi ürituse jaoks kodust välja viia ja ka “tavaline” inimene selle klaasi valamisega sel juhul hästi hakkama saaks. Samuti tähendaks see sisuliselt seda, et külmas ei pea neid pudeleid ilmselt püsti hoidma ja transportimisel pole karta loksumisest tekkivat hägustumist.

Henzi kommentaar

Värv: tume karamell.
Vaht: keskmise tihedusega, mitte väga püsiv
Aroom: soolakas, humalane, kerge pärm. nõrgavõitu
Esimene maitse: kerge kehaga, hapukas, kerge õunalik noot.
Keskpaik: roheline õun tuleb rohkem esile koos humala ja tubakaga. Mitte väga tugev, pigem lihtne, aga selge ja karge.
Järelmaitse: vähepüsiv, hapukus koos humalaga.
Üldmulje: üsna tavaline laager, aga meeldiva hapuka õunanoodiga. Õlu, mida saab juua õige mitu pudelit.

Minu 18. õlu – Brewmaker Lager

Viimati täiendatud: sept. 20, 2015 @ 14:39

01.09 – Paar päeva tagasi sain lõpuks oma kauakäinud “poolakad” ära villitud ja oli aeg uue õlle käimapanekuks. Kuna Pruulmeistrite poes olid riiulid üsna tühjad ja minu poolt eelnevalt väljavalitud marke hetkel saada ei olnud, siis otsustasin, et valin välja ühe varem ära proovitud ja õnnestunud sordi. Selleks sai Brewmaker Lager (hind: 16,50 EUR), mille kirjeldus ütleb: “Klassikaline Lager, heleda värvusega, pehme ja värskendava maitsega ning humalase järelmaitsega.”. Sama laagrit tegin ka firma suvepäevadeks ja sellest sai tõesti hea kraam.

Brewmaker Original Lager

Kasutasin ka sedakorda jaheda vee asendajana 5-liitristes pudelites Saaremaa vett. 8 x 5 liitrise pudeli hinnaks sain Konsumi boonuse ärakasutamise järel 1,08 EUR. Seega vesi tuli kätte suht kraanivee hinnaga, aga ei pidanud kulutama aega ja elektrit keetmisele ning ootama jahtumist.

Uuendusena soovitati Pruulmeistrite poest aga pruulimissuhkru või maitseparandaja asemel vedelat maitseparandajat “Mangrove Jack’s õllekomplekti parandaja”. Selle kirjelduseks öeldakse nii:

100% linnaseekstrakt. Ideaalne kasutada 23l pruulimise juures maitse ja keha tugevdajana. Tõstab alkoholisisaldust 1,5% ABV. Sobib erinevatele õllestiilidele kuid parim lagritele, pilsnerile ja heledatele ale-dele. Kasutage dekstroosi või komplektiparandaja asemel.

Mangrove Jack's õllekomplekti parandaja 1,2kg

Eks siis selle õlleteo tulemusena ole näha, kas jäängi heleda õlle pruulimisel seda ekstrakti kasutama. Hind küll tavalisest pruulimissuhkrust ca 2 korda kõrgem ehk 7 EUR.

Protsess

  • Keetsin 3,5 liitrit vett ja lisasin nõusse
  • Lisasin õlleekstrakti
  • Segasin korralikult
  • Lisasin vedela õllekomplekti parandaja
  • Segasin korralikult
  • Lasin pisut õues jahedas jahtuda
  • Lisasin jaheda Saaremaa vee (valasin kõrgelt, et aereeruks korralikult)
  • Segasin korralikult
  • Lasin pisut õues jahedas jahtuda, kuniks temperatuur oli ca 24 kraadi
  • Puistasin pärmi peale
  • Segasin veel
  • Ja panin kaane kinni ning õhuluku peale

Kõik oleks justnagu ilus, aga tegin 2 olulist viga:

  1. Jaheda vee peale valamiseks tõstsin nõu köögitoolile (ei teagi miks), mis aga ei olnud päris tasapinnas ja jälgides 23 liitri märki valasain vett nõusse ligi 2 liitrit rohkem. Ma tõesti loodan, et see kontsentraat, maitseparandaja ja pärm suudavad selle suurema veekogusega imesid teha ja õlu tuksi ei lähe või liiga lahja ei tule.
  2. Unustasin enne pärmi lisamist mõõtmise läbi viia. Seega ei tea ma nüüd palju selle õlle algne erikaal oli. Ja seega ei saa ka ma õiget kangust kunagi teada.

Nõu paigutasin sedakorda korteris jahedamasse ja pimedamasse kohta, kus hetkel küll temperatuuri 23 kraadi, aga arvestades lähinädala ilmateadet, loodan, et see langeb sinna 21-22 kraadi peale ja õlu saab kenasti probleemideta käidud.

Käärimine peaks kestma nüüd 4-8 päeva. Seega parimal juhul saab sel nädalavahetusel (5.-6. septembril) juba villida, pikema käimise korral järgmise nädala keskel.

02.09 – Hirmus müdin käib ka selles nõus

Alates esimese käimise päeva õhtust on toimunud ka Brewmakeri nõus, nagu ka Coopersil, üks hirmus müdistamine. Õlu käib nagu kuulipilduja! Ei mäletagi, et ükski õlu varasemalt nii hirmsa tihedusega mulistanud oleks. Sisuliselt vahet ei olegi. 4-5 sekundit puhkust ja siis 20 sekundit lakkamatut mullivalangut jne. Loodetavasti tõotab see head?!

04.09 – On vaiksemaks jäänud

Suur müdistamine on möödas ja praegu laseb ca 30 sekundi järel väikese mulli. Mõõtsin ära. Näit veel sutsu kõrge ehk 1014. Maitse oli hea. Lasen tal paar päeva veel vaikselt podiseda. Ilmselt pühapäeval villin ära.

05.09 – Läks pudelisse

Vastupidiselt ootustele oli see laager tänaseks täiesti vaiki jäänud. Istusin 5 minutit ta kõrval ja mitte üks piuks enam ei teinud. Näit oli paremaks läinud (1012), aga ootus oli, et saan ta ca 1008 kanti. Avasin kaane – vastu paiskus väga hea õlle lõhn, maitsel polnud ka viga. Villisin pudelisse. Sain kokku 50 pooleliitrist pudelit.

Kuigi Brewmakeri juhend ütleb, et nüüd tuleks 4 päeva toas hoida ja siis 2-ks nädalaks külma, kavatsen toas hoida vähemalt nädala.

11.09 – Esimesed proovipudelid külmas

Kogu laari külmapanekuga kannatan veel pisut. Aga esimesed proovipudelid panin täna külmkappi, et neid vaikselt mekkima hakata ja veenduda, kas see laar õnnestus.

12.09 – Väga hea õlu!

Eile külma pandud proovipudelitest sai 2 avatud ja mõlemad olid väga hea maitsega. valamisel tekkis korralik ja püsiv vaht. Lõhn meeldiv. Päris läbi veel ei paista, aga eks see selginemine nüüd järgnevate nädalatega toimub. Kangust oli ka täitsa korralikult. Äkki ca 4,5% vms.

Sellest lähtuvalt panin kogu ülejäänud laari külma. Päris valmis peaks ta nüüd olema 26.09-ks, aga eks ma hakkan teda jooksvalt juba rüüpama.

20.09 – Väga hästi õnnestunud õlu!

Nagu karta oli, siis ega ma 26.09-ni ära oodata ei jõua ja olen teda vaikselt jooma hakanud. Iga päevaga aina paremaks läheb. Väga hästi õnnestunud õlu, taas!

Minu 16. ja 17. õlu – Gozdawa German Pils ja Silesian Lager

Viimati täiendatud: sept. 8, 2015 @ 22:47

Mõni kuu tagasi tulid Pruulmeistrite poodi müügile Gozdawa uued tooted. Panin juba tookord endale kirja, et mingi hetk võiks selle tootja õlut proovida teha. Nüüd see päev (13.08) siis kätte jõudis ja võtsin ette 2 nimetatud tootja “purki” – German Pils ja Silesian Lager.

Gozdawa German Pils

German Pils

Gozdawa Silesian Lager

Silesian Lager

Protsess

Nende “purkide” puhul oli valmistamisõpetus tavapärasest pisut erinev ja otsustasin sellest detailselt kinni pidada.

Eelmisel päeval olid mul kääritamisnõud ja kõik muud tööriistad korralikult pestud ja desinfitseeritud. Poest 8 x 5-liitrist Saaremaa vee pudelit hangitud.

Purgil olnud juhend algas tavapäratult – keeda 100 ml vett ja jahuta see 30-33 kraadini ning sega sellesse pärm ja jäta vähemalt 30 minutiks seisma. Ma polnud kunagi varem pärmi nö eelligunema ehk paljunema pannud, aga sedakorda otsustasin seda teha. Kuigi, nagu olen lugenud, see muud olulist vist ei tee, kui õlu läheb kiiremini käima. Aga eks ole näha.

Keetsin vajaliku koguse vett (mõlema pärmi jaoks siis kokku 200 ml) ja panin jahtuma. Kuna 100 kraadi pealt ca 30 peale jõudmine oleks võtnud meeletu aja, otsustasin vee külmkappi panna. Ca poole tunniga saingi selle 33 kraadi peale. Valasin vee võrdselt kahte klaasi ja segasin pärmi pakid sisse. Katsin pealt kinni ja jätsin rahulikult seisma. Kokku lasin seista lõpuks ca tund aega. Silmaga vaadates oli pärm kenasti lahustunud. Ja loodetavasti tublisti paljunenud.

Siis keetsin 2 liitrit vett kummagi õlle jaoks ja segasin kummassegi nõusse 1 kg suhkrut. Esmakordselt segasin suhkru enne sisse, kui kontsentraadi. Oli üsna hea segada, sest iga lahustumata tükike oli ilusti vees näha.

Purgid olid samal ajal kuumas vees vedeldumas. Avasin purgid ja lahustasin kummagi oma nõusse. Kontsentraat lahustus segades väga hästi. Kokku oli seega kummagi nõu põhjas ca 3 liitrit vedelikku.

Sulgesin kaaned ja viisin nõud keldrisse. Seda peamiselt seetõttu, et viimastel päevadel on toas olnud pidevalt 24-26 kraadi sooja ja see on ülimalt piiripealne temperatuur. Võtsin keldrisse kaasa kõik vajalikud riistad ja Saaremaa vee pudelid.

Valasin kummassegi nõusse 4 pudelit vett ehk 20 liitrit, kuni 23 liitri märgini. Mõõtsin öra – mõlema õlle näit oli 1039-1040. Segasin kumbagi virret ca 2 minutit.

Nüüd tegin esimese möödalaskmise võrreldes juhendiga – segasin lahustatud pärmi sisse ca 25 kraadi peal, kuigi juhend soovitas 16-22 kraadi. Samas oli see lause juhendis suht segane ja pigem võtsin ma seda kui õlle käimise jaoks sobivat temperatuuri. Pärast pärmi lisamist segasin kumbagi virret veel 2 minutit, et paremini aereeruks. Sulgesin kaaned ja panin õhulukud peale.

Keldris tehtud õhusoojuse mõõtmine andis tulemuseks ca 17 kraadi. Peaks siis olema üsna sobiv. Ja külmemaks seal praeguste ilmadega ilmselt ei lähe.

Nüüd siis loodan, et õlled lähevad käima ja 4-6 päeva pärast saab pudelisse villida.

14.08 – Õlled on ilusti käima läinud

Käisin keldris piilumas. Mulksuvad mõlemad. Lager tihedalt (ca 5 sekundilise intervalliga), pils harvemini aga terve valang korraga. Keldris oli hetkel temperatuur 16-17 kraadi vahel. Eks ta alumise piiri peal on, aga ikka parem kui toas olev 25. Loodame siis, et tulevad head õlled. Esimene võimalik valmimise aeg esmaspäev, aga kiirustama ei hakka, võivad tiksuda ka kolmapäevani.

19.08 – Õlled 6 päeva käinud

Täna sai 6-s käimise päev täis. Oletasin, et õllekesed on vaikseks jäänud ja saab villida, aga nii see ei olnud. Käivad mõlemad täie auruga veel ja mulksuvad üsna tihedalt (ca 10 sekundilise intervalliga). Vaatan homme-ülehomme uuesti. Aga ilmselt siis keldris 16-17 kraadi peal äkki käivadki pisut kauem, nagu ka varasemad seal käinud partiid.

24.08 – 11 päeva ja ikka käivad

Eile sai 10 päeva täis, aga õlled käisid ikka sama regulaarsusega (ca 20 sekundilise vahega tuli korralik mullirida). Otsustasin nõud siiski jahedast keldrist tuppa tuua ja ca 22 kraadi peale paigutada, et äkki nii käivad nad mehisemalt lõpuni. Täna (24.08) on nad 24h toas olnud ja käivad sama hästi edasi. Enne ma muidugi villima ei hakka, kui nad vaikseks on jäänud. Aga kuidagi liiga kaua käivad küll ja varasemad sellelaadsed olukorrad head tulemust toonud ei ole.

25.08 – 12 päeva käinud – seis sama

Käivad mõlemad õlled, praegu juba 24 kraadini tõusnud temperatuuri juures, ikka edasi. Tegin uued mõõtmised. Lasin mõlemast nõust katseklaasi vajaliku koguse õlut ja tulemuseks sain pilsneril ca 1012-1013, laagril 1016-1017. Esimene hakkab ilmselt lähenema õigele näidule, teisel on sinna veel aega. Mekkisin ka. Pilsneril väga lahja mekk, laagril õige pisut tummisem, aga ka nõrk. Mõlemal puudub igasugune tuntav kangus. Krt. Äkki on ikka hukka läinud? Aga kuidas nad algusest peale nii ilusti käinud on? Miskit tegemisel viltu läinud ei ole. Loodan, et tuleb ikka joodav kraam.

Vaatasin Pruulimine.ee foorumist sarnast teemat ja rahunesin – teinekord võibki käimine 2-3 nädalat võtta. Mul kiiret ei ole – las tiksuvad.

27.08 – Ikka käivad

14 päeva täis ja õlled tiksuvad mõlemad edasi. Ca 20 sekundilise vahega tuleb korralik mull või suisa mitu järjest. Ei julge mina neid veel torkida. Las tiksuvad. Ainus häda on selles, et külmkapp hakkab tühjaks saama ja uut kraami pole enne 2-3 nädalat sellisel juhul loota.

29.08 – Lõpuks said villitud

Käisid need õlled kokku siis 16 päeva. Kui päris aus olla, siis ilmselt oleks paar päeva veel võinud käia, sest mullikesi tuli ca minutise vahega veel vähesel määral. Aga kuna mõõtmine näitas mõlema tulemuseks 1.009, siis eeldasin, et eks nad ikka valmis on. See näit teeb mõlema õlle kanguseks ca 4,1%.

Saigi pudelisse pandud. Kummastki nõust sain 2 kasti (40) pooleliitriseid pudeleid ja sis lisaks mõlemast veel 8 x 0,4 liitrist lisaks. Neid käsitlen siis nagu proovipudeleid ja hakkan neid varem mekkima.

Laagri värv, lõhn ja maitse väga paljulubavad. Kangust oli kenasti tunda. Pilsneril värv väga hale ja maitse kah nõrga võitu. Aga äkki tõmbab karboniseerimisel tugevamaks?

Nüüd siis jäävad 2-ks nädalaks, ehk 12.09-ni toasooja ja sealt edasi külma ning siis saab hakata ka mekutama. Esimene tunne on, et hukka vast läinud ei ole.

Üks märkus siiski. Kui tarbimisel peaks esinema hukka läinud pudeleid, siis selle põhjuseks võib olla see, et villimisel tuli 3-4 pudelisse (eriti laagri puhul) päris korralikke sogaseid klompe. Eks siis avamisel ole näha. Mis nende tekkimise põhjuseks oli, pole kahjuks teada. Sest pärm oli ilusti põhja vajunud ja kattis nõu põhjast ca 0,5 cm.

01.09 – Panin mõned proovipudelid külma

Selleks, et saada kiiremini ülevaadet, kuidas need õlled ka õnnestusid, otsustasin täna kummastki mõned proovipudelid külma panna, et siis paari päeva pärast juba mekkida ja veenduda, kuidas õnnestusid. Üks asi on küll väga huvitav – need 3 päeva karboniseerunud pudelid on vastu valgust vaadates täiesti läbipaistvad.

02.09 – Esimene mekkimine

Esimesed 2 külma pandud pudelit avatud. Sisu on täiesti läbipaistev, samas ilma igasuguse kanguseta, ei vahuta, maitse on nagu limonaadil. Mis see siis on? Kas on toasoojas liiga vähe karboniseerunud? Üsna tõenäoline. Ülejäänud partii hoian veel vähemalt nädala toas! Liiga lühike aeg külmas? Ei usu. Külmas, minu teada, õlu siiski selgineb. Seega otsus – hoiame ülejäänud partii kauem toas ja loodame, et läheb paremaks. Poolakate juhend ütleb küll, et 3-5 päeva toasoojas ja seejärel 21 päeva külmas. Teeme siis nii, et pigem 10 päeva toas, 3 nädalat külmas. Loksutan täna veel toas olevad pudelid kõik läbi. Äkki saab parem?

04.09 – Panin eile veel kaks proovipudelit külma

Täna siis mekkisin neid. Pilsner oli täitsa hea. Vaht on teatud määral olemas. Sisu täiesti läbipaistev. Omapärase magusapoolse mekiga, meenutab limonaadi. Ja teatav kangus on tekkinud (kuigi väga väike, hinnanguliselt sinna 3% kanti) ning on täiesti joodav. Seega siis eelmiste proovipudelite külmapanek oli liiga varane ning see paar päeva karboniseerumist (ilmselt ka seda loksutamist) on oma töö teinud. Kogu laari külma siiski veel ei pane. Olen kannatlik ja teen seda ilmselt järgmisel nädalal. Mõned proovipudelid vast veel panen ja jooksvalt mekin.

Laager aga on suht nigela olekuga. Klaasi valades ei vahuta. Maitse on kummalise kõrvalmekiga, kehva kalja laadne. Ei kõlba juua. Paistab ilusti läbi. Seega laagri külma panemisega ootan ilmselt kauemgi.

08.09 – Probleem tuvastatud – õlu läheb mahavalamisele

Mõtlesin, mis ma mõtlesin, aga välja mõtlesin, mis nende õlledega lahti on. Kasutasin pudelisse villimisel moosisuhkrut (kuna augusti alguses Selveris lihtsalt muud suhkrut müügil ei olnud) ja seepärast karboniseerumist ei tekkinudki. Kõik pudelid, mis seni külma on saanud ja mekkimisse on läinud, on sisuliselt ilma igasuguse vahuta ja maitse on täiesti lahtunud limonaadi oma, kangust ei ole (viimane pole ilmselt küll suhkru viga). Kuna olen neid järk järgult soojast külma viinud ja vaikselt maitsnud ning tulemus on sisuliselt sama või suisa halvem, siis valan selle kraami ilmselt kõik maha.

Jälle üks õppetund juures :(