NZ Hoppy Pilsner – Minu 3. päris koduõlu

Mulle on varasemalt Uus-Meremaa päritolu õlled väga meeldinud. Olgu siis pilsnerid või IPA-d. Sellest tuli mul ka mõte proovida päris ise üks Uus-Meremaa õlu kokku keeta. Leidsingi netiavarustest ühe retsepti ja proovisin ära. Nimetuseks siis NZ Hoppy Pilsner. Ja minu lootus oli saavutada midagi sarnast, nagu varem kolmel korral olen teinud.

NZ Hoppy Pilsner

Viimati täiendatud: mai 26, 2017 @ 20:09

Üldised (ja oodatavad) näitajad:

Est Original Gravity: 1.050 SG
Est Final Gravity: 1.012 SG
Estimated Alcohol by Vol: 5.0 %
Bitterness: 31.0 IBUs
Batch Size: 23.00 l
Boil Size: 32.13 l
End of Boil Vol: 27.86 l
Final Bottling Vol: 20.16 l
Efficiency: 80.00 %

Koostisosad:

4.50kg NZ Pilsner Malt – mina kasutasin tavalist pilsneri linnast
250g Carahell (Weyermann) – mina kasutasin Cara blond linnast
100g Acidulated Malt – ehk siis hapulinnas

7g Pacific Jade – Boil 60.0 min
10g Motueka – Boil 20.0 min
60g Motueka – Boil 10.0 min
10g NZ Cascade – Boil 10.0 min
80g Motueka – Dry Hop 5.0 Days
20g NZ Cascade – Dry Hop 5.0 Days
2x Pkt Saflager W-34/70 Yeast – mina kasutasin Mangrove Jack’s M84 Bohemian Lager Yeast

Loe edasi: NZ Hoppy Pilsner – Minu 3. päris koduõlu

Tšehhi pilsner – Minu 2. päris koduõlu

Oma teiseks päris õlleks sai BeerSmithi abiga valitud tšehhipärane pilsner. Olen varasemalt kontsentraatidest sedalaadi õlut mitmel korral teinud ja enamasti on need hästi väljakukkunud. Tšehhi õlled on ühed minu kindlad lemmikud – Pilsner Urquell, Staropramen, Kozel jne. Loodangi nüüd päris ise tehes saavutada võimalikult nimetatud markidele sarnast maitset.

Viimati täiendatud: jaan. 29, 2017 @ 13:56

BeerSmith andis mulle küll sellised komponendid, mida päris 1:1-le Pruulmeistritelt saada ei õnnestunud, aga usun, et tehtud asendused annavad siiski üsna sarnase tulemuse.

Cara Clair linnased

Üldised andmed:

  • Alkoholi %: 5.1
  • OG: 1,052 > 1.014
  • IBU: 32

Loe edasi: Tšehhi pilsner – Minu 2. päris koduõlu

Pruulmeistrite IPA – Minu 1. päris koduõlu

Olles enam kui poolteist aastat kontsentraatidest õlut pruulinud, astusin nüüd sammu edasi ja alustasin koduõlle pruulimist päris ise, ehk siis linnastest. Esimeseks retseptiks sai Pruulmeistrite IPA, mis pärineb pruulmeistrid.ee veebilehelt.

Viimati täiendatud: jaan. 29, 2017 @ 13:57

Miniõlletehas Grainfather

Kogu selle protsessi aitab mul läbi viia äsja soetatud miniõletehas Grainfather. Aparaat, millest unistasin juba aastapäevad tagasi, aga soetamine jäi peamiselt kahe asja taha – eks ta ole omajagu kallis ja eks see samm ole ka piisavalt suur (loe: hirmutav), et hakata õlut ise päris “nullist” tegema.

Grainfather

Aga otsus sai tehtud, masin sai soetatud. See tähendas, et päris mitu head nädalat istusin Youtube’is ja vaatasin erinevaid selle masina katsetusi/õpetusi ning lugesin muudki kirjandust juurde. Samuti tüütasin Pruulmeistrite õllepoe mehi, sest olin kahtlev igas pisiasjas, mille kohta mul täpsem teadmine puudus. Ka tuli nendega retsepti osas palju ülerääkida, sest see napisõnaline koostisosade ja temperatuuride loetelu algajale just palju sisendit ei anna. Suured tänud selle eest Pruulmeistritele.

Kui seni sai “siirupist” õlut tehtud nö möödaminnes (tuled töölt koju ja teed 1-3 õlut 1-2 tunniga valmis), siis nüüd kulus puhtalt tegemisele (kuniks virre kääritusnõusse sai) sisuliselt terve päev ehk umbes 12 tundi. See oli väsitav, aga see oli huvitav ja põnev. Ja see tekitas isu proovida uuesti ja uuesti.

Retseptidega aitab Beersmith

Ilmselt jätkan veel mõnda aega teiste poolt loodud retseptidega ja kogemusi tuleb juurde, siis hakkan ilmselt päris omi retsepte välja töötama. Suureks abimeheks retseptide ja juhiste osas on kindlasti Beersmith. Tarkvara sai allalaetud ja vaikselt seda tundma õpitud. Kui katseaeg läbi saab, tuleb see suure tõenäosusega ametlikult osta. Ilma selleta lihtsalt ei saa.

Aga nüüd asja juurde. Kirjutasin Grainfatheri õppevideo pealt kõik sammud maha ja kohandasin neid Pruulmeistrite IPA retseptiga. Ja kogu see lugu on nüüd alljärgnevalt kirja pandud. Vabandan kohe ette, et mina kui algaja ilmselt siin mingeid vigu tegin ja ka ise ilmselt poole aasta pärast selle üle naeran, aga tänane seis on selline ja nii ma kirjutasin ja nii ma tegutsesin.

Üldised Pruulmeistrite IPA andmed:

  • Alkoholi %: 6.7
  • OG: 1,061
  • IBU: 57,5

Loe edasi: Pruulmeistrite IPA – Minu 1. päris koduõlu

Minu 52. õlu – Mangrove Jack’s Columbus APA

Kuna septembri alguses tähistab isa 70. juubelit, siis otsustasin selle peo tarbeks ühe hea õlle pruulida ja välja sai valitud isa poolt heakskiidetud ning mulle endalegi maitsenud Mangrove Jack’s Columbus APA. Eelmise korra tegu on kirjas siin.

Viimati täiendatud: aug. 14, 2016 @ 11:21

Mangrove Jack’s Columbus APA

Mangrove Jack’s Columbus APA

Stiil: American Pale Ale
ABV Umbes: 5,6%
Humal: Centennial, Columbus
Kibedus: IBU 34-42
Kibedus: 4/5
Värv: hele vask
Hind: 25 EUR

Komplekt sisaldab: linnaseekstrakti, pärmi, humalaid.
See kontsentraat eeldab täiendavate 650 g pruulimissuhkrut.

Viga!

Siin tegin nüüd väikese vea. Unustasin, et sellel komplektil on juba suhkur sees ja lisada tuleb ainult täiendavad 650g suhkrut. Mina mingis meeltesegaduses lisasin kõigepealt 1kg pruulimissuhkrut ära ja siis hakkasin täiendavat 650g lisama, kui järsku turgatas pähe – et poiss, mis sa teed!? Selleks hetkeks oli juba ca 350g suhkrut nõusse läinud. Loodan, et sellest ca 0,7 kg üleliigsest suhkrust midagi halba ei juhtu, eriti arvestades seda, et ma lisasin vett, mitte 23 vaid 24 liitri märgini, selleks et saada kokku 3 kasti 0,33-liitriseid pudeleid.

Protsess

  • Pesin ja desinfitseerisin päev varem nõud ja muud tarvikud.
  • Panin kontsentraadi pakid ca 15 minutiks sooja vette vedelduma.
  • Valasin Mangrove Jack’s Columbus APA õllekontsentraadid (2 pakki) nõusse.
  • Keetsin 1,5 liitrit vett ning valasin kontsentraatide pakenditesse ning segasin korralikult ja valasin samuti nõusse, et kogu kraam korralikult kätte saada.
  • Keetsin veel 1,5 liitrit vett ja valasin nõusse.
  • Riputasin 1kg pruulimissuhkrut vaikselt nõusse, ise samal ajal pidevalt segades.
  • Ja siis riputasin veel ca 350g suhkurut lisaks. Kuniks mulle kohale jõudis, et see on nüüd küll liiast.
  • Segasin tugevalt, kuni kõik oli segunenud.
  • Lisasin kraanist (valasin kõrgelt, et aereeruks paremini) külma vee kuni 24 liitri märgini. Sest ma tahan pärast 3 kasti 0,33-liitriseid pudeleid kokku saada.
  • Eemaldasin üleliigse vahu.
  • Mõõtsin ära – tulemus 1,052. Eelmisel korral oli näit suisa 1.056.
  • Riputasin pärmi peale.
  • Segasin läbi.
  • Panin kaane peale.
  • Paigaldasin õhuluku.
  • Panin ca 23 kraadisesse toanurka seisma.

Edasi:

  • Lasen nüüd käia 5 päeva ehk kuni 8. juulini.
  • 08.07 lisan pakendiga kaasasolnud sukaga humalagraanulid ja lasen veel 5 päeva käia või kuni täieliku vaikuseni. Soovitav lõppnäit 1.007.
  • 13.07 villin pudelisse ja hoian pudeleid 2 nädalat toasoojas.
  • 27.07 panen külma.
  • 03.08 on õlu täielikult tarbimisvalmis. Kuigi ideaalselt selge tulemuse jaoks soovitatakse veel 2 nädalat külmas hoida. Samas on isa juubel alles septembri alguses, seega saan neid vajadusel külmas hoida enam kui kuu aega. Loodetavasti saab sellest lõpptulemus oluliselt parem.

08.07 – Humal sai sisse lastud

Täna sai 5 päeva täis. On teine kenasti ja tihedalt seni tiksunud. Temperatuuriga on mul kõvasti vedanud ka, kuna ilmad on olnud parajalt jahedad ja toas on stabiilselt 21-22 kraadi.

Nüüd oligi aeg humala lisamiseks, et siis järgnevaks 5-ks päevaks veel käima jätta. Mõõtsin pulli pärast ära ka – näit oli 1.020 ringis. Lisasin komplektiga kaasasolnud sukaga humalad. Ja loodan nüüd, et suudab 5 päevaga ikka 1.007 kanti välja tiksuda. Pärast kaane sulgemist läks küll ilusti kohe uuesti mulksuma.

12.07 – Humal jääb ilmselt kauemaks sisse

Kuna see õlleke tiksub tänaseni veel üsna korralikult, siis ei ole mul südant seda protsessi katkestada ja kuna homsest sõidan 6-ks päevaks ära, siis jääb villimine järgmise nädala algusesse. Usun, et sellest saab tulemus ainult parem. Tark ei torma!

19.07 – Pudeldatud, sildistatud

Vikese puhkusereisi tõttu sai see õlu nüüd pisut kauem käia ja humal selle sees olla, kui algselt plaanitud. Aga usun, et see tuli tulemusele ainult kasuks. Lõppnäit oli väga hea – 1.007, mis teeb kalkuleerides kanguseks 5,9%.

Igaks juhuks lasin enne viilimist ta ühest nõus teise, kuigi sukaga sees olnud humal erilist sodi ei tekitanud ja selle tegevusega ma miskit välja ei filtreerinud.

Kasutasin 0,33 liitriseid pudeleid ja sain neid täpselt 3 kasti ehk 72 pudelit.

Ka sildid sain kohe peale panna. Kahju ainult, et minu trükifail ei võimaldanud trükikojal silti joont mööda välja lõigata. Aga muidu siiski väga kena. Loodan, et isa ei solvu, et ma kortsumehe asemel lõõtsameest nimes kasutasin. See tundus lihtsalt sobivam nimi.

Reinu juubeli õlu

Nüüd siis hoian neid toasoojas 2 nädalat (kuni 3. augustni) ja seejärel külmas kuni 8. septembrini, sest 9 ja 10 september toimuvadki suured pidustused.

03.08 – Läks külma

Nüüd siis oli toasoojas hoitud neid pudeleid 2 nädalat ja oli aeg külma panekuks. Sinna nad ka said. Nädala pärast siis avan esimese pudeli, et tuvastada, kas kukkus ka hea välja.

Reinu juubeli õlu läks külma

07.08 – Esimene mekutamine

Tänaseks oli see laar 4 päeva külmas olnud ja oli aeg avada esimene pudel, et veenduda, kas on joodav. Ja seda ta oligi. Mitte ainult joodav vaid väga hea õlu on! Vot seda pole häbi isa külalistele pakkuda.

Päris selge see vedelik veel ei ole, aga tal on ka ca kuu aega veel külmas olla ja küllap läheb selle ajaga kristallselgeks. Vahtu on pisut vähevõitu ja see pole väga püsiv. Aga ka ses osas on loota, et asi läheb paremaks.

Ei saaks öelda, et ta liiga kibe oleks. Ilmselt see väike lisasuhkur muutis ta mahedamaks.

Isa juubeli õlle esimene mekutamine

13.08 – Teine mekutamine

Tänaseks on see õlu 10 päeva külmas olnud ja tulemus peaks juba parem olema. Valasin välja. Päris kristallselgeks läinud ei ole, aga on üsna selle lähedane. Setet siiski omajagu on tekkinud, seega peab külalistele selle väljavalamisel ettevaatlik olema. Mööda klaasi külge valades vahtu just liiga palju ei teki. Kui julgemalt valada, siis tekib, aga see pole liiga püsiv.

Lõhn on tugevamaks muutunud, maitsedki kuidagi ühtlasemalt segunenud. Järelmaitse pikk, kohati kibe, kohati mitte. Kangust on tunda päris korralikult. Loodan, et läheb järgneva 3 nädalaga veel paremaks.

Isa juubeli õlle teine mekutamine

Minu 51. õlu – Mangrove Jack’s NZ Pale Ale

Valisin Mangrove Jack’s NZ Pale Ale augusti lõpus toimuvateks firma suvepäevadeks välja. Varasemalt olen seda õlut korra teinud ja tulemus oli kiiduväärt. Usun, et see on selle ürituse jaoks just sobiv õlu. Ja loodan, et kukub sama hea välja, kui eelmisel korral.

Viimati täiendatud: juuli 28, 2016 @ 19:42

Mangrove NZ Pale Ale

Mangrove Jack’s NZ Pale Ale kirjeldus

Traditsiooniline Ameerika pale ale kuid koos suurepäraste Uus-Meremaa humalatega.

Küllusliku kehaga õlles on stiilile omaselt tunda humalate kibedust. Kaasasolevad aroomihumalad Waimea ja Pacifica annavad õllele segu tsitruste ja männi aroomist.

ABV Umbes: 4.7%
Kibedus: 3/5
IBU: 25-35
Värvus: Kuldne
Hind: 21 EUR

Mangrove Jack’s NZ Pale Ale tehemise protsess

  • Kontsentraat kuuma vette vedelduma.
  • 1.5 liitrit vett keema.
  • Kontsentraat nõusse.
  • Keedetud vesi tühjendatud pakendisse, segada, valada nõusse.
  • Järgmine 1,5 liitrit vett keema.
  • Samal ajal segada nõus olevat segu.
  • Keedetud vesi nõusse.
  • Riputada pruulimissuhkur vaikselt nõusse, samal ajal pidevalt segades.
  • Kui kõik on korralikult lahustunud, lisada jahe vesi, kuni 23 liitri märgini.
  • Segada veelkord läbi.
  • Mõõta. Mina sain tulemuseks 1.042. Täpselt, nagu eelmisel korral.
  • Kui temperatuur on alla 25 kraadi, siis riputada pärm peale.
  • Segada, kuni lahustumiseni.
  • Kaas peale.
  • Õhulukk peale.
  • Vesi õhulukku.
  • Ca 23 kraadisesse toanurka seisma.

Edasi

  • Nüüd peaks käimine kestma ca 7 päeva või kui näit on 1.015 või madalam. Ehk siis ilmselt kuni 10. juulini. Kui näit pole seks ajaks õige, siis vaadata paari päeva pärast uuesti.
  • Siis (arvatavasti 10.07) tuleb humalagraanulid sisse raputada (mitte segada). Ja jätta veel 3-ks päevaks seisma.
  • Lõplik loodetav näit peaks olema 1.009. See peaks siis käes olema 13.07. Kui ei, siis lasta veel mõni päev seista.
  • Siis tuleb ära villida ja pudelid sooja kohta jätta 2-ks nädalaks. Ehk siis ca kuni 27.07.
  • Ja siis külma, kuni 7-ks päevaks ehk kuni 03.08.
  • Siis peaks Mangrove Jack’s New Zeland Pale Ale joomiskõlbulik olema.
  • Aga kuna suvepäevad toimuvad alles 19.08, siis saab ta oluliselt kauem külmas laagerduda ja loodetavasti saab tulemus sellest parem.

Nüüd tuleb aga pöidlad pihus hoida, et tänasest jahenenud ilm seda joont nädala jagu hoiaks. Nii saan toatemperatuuri ca 22-23 ringis hoida. Kui aga taas troopiline palavus peaks saabuma, siis alla 25 toas hoidmine on vägagi keerukas.

09.07 – Lisasin humala

Kuigi täna oli alles 6-s päev, mitte 7-s, otsustasin siiski humala ära lisada, kuna villimisega võib mul puhkuse plaane arvestades kiireks minna. Ja kuna näit oli loodetud parem – 1.010, siis tegin seda südamerahuga. Nüüd siis lasen 2-3 päeva humalal “mõjuda” ja siis villin läbi suka teise nõusse ümber ning seejärel panen pudelisse.

12.07 – Villisin ära

Kuna eilseks oli käimine lõppenud ja humal loodetavasti piisavalt jõudnud imenduda, siis villisin eile selle õlle ühest nõust teise, läbi suka. Ja täna panin pudelisse.

Lõplik näit oli tõeliselt hea – 1.002! Ehk siis pärm oli suhkru sisuliselt lõpuni “ära söönud”. Ma pole kunagi sellist tulemust saanud. Ei saanud kohe sellest pilti tegemata jätta.

Mangrove Jack's NZ Pale Ale gravity - 1.002!

Selliste näitude pealt annab kalkulaator kanguseks 5,25%. Korralik asi!

Küll läks aga halvasti siltidega, mis nendele suvepäevade õllepudelitele tellitud sai. Kuna palusime servad läbipaistvad teha, siis saime tulemuseks selle, et kogu sildi alune osa oli samuti läbipaistval kilel ja täiesti loetamatu, nähtamatu. Loodan, et trükikoda saab siiski uued sildid teha, sest nende pealekleepimisel pointi ei ole.

Ebaõnnestunud õllesilt

25.07 – Sildid said peale

Sain trükikojast uue partii silte kätte ja kleepisin peale. Nüüd olid need korrektselt tehtud. Loodetavasti tulevad pärast kenasti lahti ka. Homme peaks siis pudelid ka külma panema, kuna 2 nädalat soojas hoidmist saab mööda.

Punsli õlu sai sildid peale

26.07 – Läks külma

Täna oligi siis see päev, kui see suvepäevade õlleke külma sai pandud. Iseenesest võiks ta külmas olla ainult nädala ja siis tarbimisse minna, aga kuna suvepäevad toimuvad alles 19.08, siis saab ta laagerduda üle 3 nädala. See tuleb ilmselt ainult kasuks. Tänud Antile külmkapi “teenuse” eest.

Suvepäevade õlu läks külma

28.07 – Avasin esimese proovipudeli

Panin 4 päeva tagasi külma mõned proovipudelid ja esimese neist tegin täna lahti. Mis ma oskan kosta? Tulemus on suurepärane! Maitset on küllaga (järelmaitse mõnusalt kibe ja puuviljane), aroomi on mehesti (on tunda tõesti nii mändi kui ka tsitrusi), kangust täpselt parasjagu, vahutab normaalselt (mitte liigselt ja saab suurema hooga valada), sete praktiliselt puudub (saab sisuliselt pudeli tilgatumaks valada) ja silt tuleb ka pärast ilusti maha.

Suvepäevade õlle esimene mekkimine

Nüüd jääb siis veel loota, et 3+ nädalaga külmas olles maitsed veelgi paremini paika loksuks ja õlu ilusaks läbipaistvaks laagerduks ning siis saab seda õllekest kolleegidele ilma igasuguse häbita pakkuda.