Kolmandaks minu poolt käima pandud Mangrove Jack’s International Series tooteks sai Mangrove Jack’s Munich Lager.
Viimati täiendatud: juuni 22, 2016 @ 14:07
Pruulmeistrid ütlevad tema üsna lakooniliselt nii: Wunderbah! Hele, pehme lager, valmistatud Saksa retseptide järgi.
Tegemist on siis Mangrove Jack’si poolt äsja väljalastud uue rahvusvaheliste õllede tootesarja tootega. Tavapärastest Mangrove Jack’s toodetest erineb see sari selle poolest, et kontsentraat on plekkpurgis. Minu hinnangul ongi tegemist teatud määral odavama (hind 15.20 EUR) sarjaga. Eraldi kasutusjuhendile ei ole kulutusi tehtud, juhend on ainult pakendil. Pärm, mis kaasas, on nö nimetu. Ehk siis ma ei teagi, mis tüüpi pärm see on. Aga loodetavasti siiski õlu ise tuleb Mangrove Jack’si nime vääriline.
Protsess oli sedakorda pisut erinev
- Valasin 1,7 kg Mangrove Jack’s Munich Lager kontsentraadi nõusse.
- Valasin Mangrove Jack’s õllekomplekti parandaja nõusse.
- Keetsin 1 liitri vett ja valasin kontsentraadi purki.
- Keetsin 1 liitri vett ja valasin komplekti parandaja pakendisse.
- Segasin mõlema pakendi sisu korralikult keeva veega läbi, et selles viimanegi piisk kätte saada ja valasain mõlema pakendi sisu nõusse.
- Ainult 2 liitriga oli segamise protsess pisut vaevalisem – oli vaja kauem segada, et kõik korralikult lahustuks.
- Lisasin otse kraanist külma vee, kuni 23 liitri märgi saavutamiseni.
- Segasin korralikult läbi.
- Eemaldasin üleliigse vahu ja mõõtsin ära – tulemuseks 1.038. Natuke madala võitu. Oleks oodanud kõrgemat näitu.
- Puistasin pärmi peale ja segasin korralikult läbi.
- Paigaldasin õhuluku ja panin ca 22 kraadisesse toanurka seisma. Juhend lubab, et temperatuur võib olla suisa 18-30 kraadi.
Edasi
Nüüd peaks käimine kestma 5-7 päeva ehk siis ilmselt 19.05 paiku peaks ta valmis olema. Soovitud lõppnäit peaks olema 1.008 (komplekti parandajaga ilmselt pisut kõrgem). Siis villin pudelisse. Hoian pudeleid 7 päeva toasoojas ja siis veel 2 nädalat külmas. Valmis peaks ta lõplikult olemas siis 9. juuni paiku.
18.05 – Villisin ära
Tegelikult katkes käimine juba kolmandal käimispäeval. Tase õhulukus langes ja otsustasin mõõta, mida ta näitab. Tulemuseks 1.014. Panin kaane uuesti kinni ja loksutasin pisut. Hommikuks oli õhuluku tase läinud paremaks, aga neljanda päeva õhtuks oli see taas tagasi langenud. Seega viiendal päeval läks villimiseks. Näit selleks ajaks ei olnud muutunud ja jäigi 1.014 juurde. Ja see teeb algset näitu arvestades üsna lahja kanguse, ilmselt ca 3,5% kanti. Ahh ongi jalgpalli EMi vaatamise ajaks paras rüübe.
Sain kokku 40 x 0,5 liitrist pudelit + 10 x 0,33 liitrist proovipudelit.
Nüüd siis hoian teda nädala jagu toas ja 25.05 panen külma, kus ta peab olema veel 2 nädalat ehk kuni 08.06.
25.05 – Läks külma
Panin täna siis kogu selle laari külma ja tema lõplik valmimise aeg peaks olema 2 nädala pärast ehk 08.06. Proovipudelitega varem testida ei saanud. Seega hakkan seda tegema järgneva kahe nädala jooksul.
22.06 – Kiidan heaks – Munich Lager on hea õlu!
Olen seda õlut küll vähe veel tarbinud, sest esimese hooga oli pisut hägune, aga nüüd mida edasi, seda selgemaks läheb ja ka maitse on paika loksunud. Täiesti saksapärane laager on. Mõnus januõlu, mitte liiga maitsekas, aga teatud iseloomuga siiski. Üks uduse klaasiga pildike ka: