Vasakult: Coopers Lager, Robber’s Gold Golden Ale, Coopers Australian Pale Ale, Mangrove Jack’s New Zeland Hopped Pils, Mangrove Jack’s Pils + Mandarina Hops, Coopers European Lager, Vienna Dark Lager.
Minu 34. õlu – Finlandia Lager ja Brewers Gold humal
Finlandia Lager õnnestus mul viimati hästi ja seepärast võtan ta uuesti tegemisse, aga sedakorda lisan talle ka humala, milleks valisin välja laagritele sobiva Brewers Gold humalagraanulid.
Viimati täiendatud:
Finlandia Lager
Finlandia brändi hea ja eripärane maitse tuleneb kõrgkvaliteedilistest odralinnastest. Lisaks on purkides ka humalat ja humalaõli, et teha veelgi täidlasema maitsega õlu.
Hind: 10 EUR
Humalagraanulid – H. Brewers Gold 7,6% (100g)
Universaalne maitsehumal. Annab vürtsise puuvilja aroomi ale’idele ja on ideaalne laagritele. Hästi tasakaalustatud kibeda maitsega. Kasutatakse Inglise ale’idest kuni Saksa laagriteni.
Protsess
- Keetsin 1,5 l vett ja valasin varasemalt desinfitseeritud nõusse.
- Lisasin kontsentraadi ja maitseparandaja.
- Keetsin veel 1,5 liitrit vett ja jaotasin selle kontsentraadi purgi ja maitseparandaja paki vahel, et neist kogu sisu lõplikult kätte saada.
- Valasin mõlema pakendi lõpliku sisu nõusse.
- Segasin korralikult.
- Lisasin otse kraanist jaheda vee kuni 23 liitri märgini.
- Jätsin mõneks minutiks jahtuma.
- Kui temperatuur oli langenud 21-22 kraadini eemaldasin vahukulbiga üleliigse vahu ja mõõtsin hüdromeetriga ära – tulemuseks 1.035 (eelmisel korral 1.038).
- Riputasin kaasasolnud kuivpärmi peale ja segasin pisut.
- Panin kaane kinni ja paigaldasin õhuluku.
- Panin toanurka, ca 21-22 kraadi peale seisma.
Edasi
- Lasen käia 7 päeva (soovitud lõppnäit 1,006 – eelmisel korral sain kätte 1.014).
- 18.12 lisan Brewers Gold humalagraanulid ja lasen veel 5 päeva seista.
- 23.12 villin läbi suka teise nõusse ümber.
- 24.12 villin pudelisse.
- 29.12 panen esimese proovipudeli külma ja sealt edasi veel paari päevase vahega üks pudel korraga.
- 31.12 viin ilmselt kogu laari külma.
- 14.01 on lõplikult valmis, kuigi tarbimine algab ilmselt varem.
16.12 – Lisasin humala pisut varem
Kuna 5.-ks päevaks on mulksumine sisuliselt lakanud (väga harva laseb mullikese) ja kuna vaatasin, et edasine tegevus jääb algse kava põhjal liiga pühade peale, siis leidsin, et tuleb kogu tegevus paar päeva varasemaks nihutada. Lisasin täna Brewers Gold humalagraanulid. Edasi 21.12 villin teise nõusse ümber ja 22.12 panen pudelisse. 21.12 tuleb siis ka pudeleid pesta.
Mõõtsin enne humala lisamist ka ära. Näit oli 1.012. Aga kui kaane uuesti kinni olin saanud, läks kohe mulksumine taas hooga käima. Seega käib ilmselt suts kangemaks veel.
19.12 – Villisin teise nõusse ümber
Tõin siiski pühade toimetusi ja reisimisi arvestades selle tegevuse veelgi varasemaks ehk siis täna villisin ta teise nõusse ümber. Homme pesen pudelid ja pudelisse villin ilmselt esmaspäeval 21.12.
Ümbervillimise tulemusena kaotasin ca liitri ehk siis pudelisse saan panna 22 liitrit õlut.
21.12 – Villisin pudelisse
Kuna vaikus oli paar päeva juba majas, siis oodata polnud enam miskit ja oli aeg see õlu pudelisse villida. Sain 40×0,5 liitrist pudelit + 8×0,33 liitrist proovipudelit. Nüüd hoian neid nädala jagu toasoojas (kuni 28.12) ja siis paariks nädalaks külma ehk lõplik valmimise kuupäev võiks olla 11.01.2016.
Viimane mõõtmine andis tulemuseks 1.012. Ehk siis 1.006-st jäi siiski puudu ja humala lisamise hetkest enam midagi juurde ei tulnud, aga siiski parem, kui eelmisel korral saavutatud 1.014.
27.12 – Panin mõned proovipudelid külma
Homme (28.12) mekin siis ära ja kui tulemus on OK, siis panen kogu laari külma. Kui ei, siis mul on veel 4 proovipudelit ja katsetan nendega veel mõne päeva.
28.12 – Panin kogu laari külma
Proovipudelite tulemus oli hea. Seega oli aeg kogu laari külma viimiseks. Maitse huvitav, marjane. Läbipaistvus mitte eriti hea. Vaht nõrgavõitu. Aga ega see pikem toasoojas hoidmine miskit juurde poleks andnud.
19.01 – Üks ilus värvi- ja vahunäidis
Minu 33. õlu – Mangrove Jack’s Pils ja Saaz humal
Mangrove Jack’s Pils on saanud üheks mu lemmikõlleks ja nüüd olen teda ka oma uutes katsetustes alusena kasutamas. Sedakorda siis vürtsitan teda tšehhipärase Saaz humalaga. Kuigi selles õlles on juba teatav tšehhipärasus ja humal olemas, leian ma viimaste katsetuste põhjal, et mina vajaks veel tugevamat humalat.
Viimati täiendatud:
Viimati kasutasin ka seda pilsnerit põhjana, kui katasetasin Mandarina Bavaria humalatega ja tulemus oli suurepärane. Tookordne õlletegu siin.
Mangrove Jack’s Pils
Traditsiooniline Tšehhi pilsner, karge ja humalane. Suurepärane värskendaja!
ABV u. 4,7%
Kibedus: IBU 28-36
Kibedus hinnangud 3/5
Värvus: kuldne
Hind: 18 EUR
Humalagraanulid – Saaz 3,4% (100g)
Saaz on Tšehhi variatsiooni aroomihumal, mida kasutatakse pilsner-tüüpi õllede valmistamisel.
Eripäraks on tema mahe mõõdukas lilleline aroom.
Tuntuim õlu, mille valmistamisel kasutatakse Saazi on Pilsner Urquell.
Samuti sobib ta hästi Bohemian tüüpi lager’ite ja Pilsnerite valmistamisel.
Hind: 3.20 EUR
Protsess
- Pesin ja desinfitseerisin paar päeva varem nõud ja muud tarvikud.
- Panin kontsentraadi ja õllekomplekti parandaja 10ks minutiks sooja vette vedelduma.
- Valasin õllekomplekti parandaja nõusse.
- Keetsin 1,5 liitrit vett ja valasin poole komplektiparandaja pakendisse ning ülejäänu nõusse.
- Segasin pakendis olevad jäägid veega ja valasin nõusse.
- Lisasin õllekontsentraadi nõusse.
- Keetsin veel 1,5 liitrit vett ja valasin osa kontsentraadi pakenditesse ning osa nõusse.
- Segasin korralikult pakendis olevad jäägid veega ja valasin samuti nõusse.
- Segasin korralikult, kuni kõik oli segunenud.
- Lisasin kraanist (valasin kõrgelt, et aereeruks paremini) külma vee kuni 22,5 liitri märgini.
- Lasin natuke jahtuda.
- Kui temperatuur oli ca 21-22 kraadi eemaldasin üleliigse vahu ja mõõtsin ära – tulemus 1,046.
- Lisasin pärmi.
- Segasin korralikult läbi.
- Panin kaane peale.
- Paigaldasin õhuluku.
- Panin ca 21-22 kraadisesse toanurka seisma.
Edasi:
- Lasen käia 7 päeva (soovitud lõppnäit 1,008).
- 17.12 lisan Saaz humalagraanulid ja lasen veel 5 päeva seista.
- 22.12 villin läbi suka teise nõusse ümber.
- 24.12 villin pudelisse.
- 29.12 panen esimese proovipudeli külma ja sealt edasi veel paari päevase vahega üks pudel korraga.
- 31.12 viin ilmselt kogu laari külma.
- 14.01 on lõplikult valmis, kuigi tarbimine algab ilmselt varem.
14.12 – Kummalised lood selle õllega
Läks ilusti käima. Ei mulksunud liiga tihedalt. Aga kolmandaks päevaks oli ta täiesti vaikne. Loksutasin nõud ja päev hiljem – muutusteta. Rõhk õhulukus taandus sisuliselt nullpunktini ja oli selge, et ega ta enam tuure üles ei võta.
Tegin täna kaane lahti ja mõõtsin ära. Tulemus mitte just suurepärane, aga mitte ka ülikehv – 1.014. Minu arvutuskäiku arvestades tulemus tegelikult ca 4,7%. Aga kahtlaseks muudab asja liiga kiire käimine ja kiire lõpp.
Ega’s midagi. Panin Saaz humalagraanulid sisse. Nüüd kogu ülejäänud tsükkel tuleb külla lähemale. Ehk siis ilmselt sel nädalavahetusel toimub villimine. Enne seda küll ümbervillimine teise nõusse, et humalasodi väljafiltreerida. Pakun siis, et reedel 18.12 ümbervillimine, laupäeval 19.12 pudelite pesu ja pühapäeval 20.12 pudelisse panek.
17.12 – Villisin ümber
Ümbervillimise tegin siiski päev varem, kui viimati arvestasin. Seda taas Jõulude lähenemist arvestades. Homme (18.12) pesen siis pudelid ja ilmselt 19.12 villin pudelisse.
19.12 – Läks pudelisse
Nii nagu uus plaan ette nägi, läks see laar täna pudelisse. Pärast ümbervillimist teise nõusse läks humalasodi tõttu päris palju kraami raisku ja pudelisse sain panna 21 liitrit, ehk 42 pooleliitrist pudelit sain kokku.
Mõõtmine siiski liiga head tulemust ei andnud – see oli viimase mõõtmisega sama ehk 1.014. Aga kõige hullem see ilmselt pole, sest algne näit oli hea.
Nüüd hoian neid pudeleid nädala jagu toas (arvestades jõuluaegseid reisimisi siis ilmselt järgmine pühapäev ehk 27.12 see aeg lõpeb). Ja siis omakorda 2 nädalat külmas.
24.12 – Kaks proovipudelit läks külma
Tänaseks on 5 päeva toasoojas olekut täis ja otsustasin 2 proovipudelit külma panna, et neid siis 3 päeva pärast mekkida. Samal päeval peaks ka ülejäänud laar külma minema.
27.12 – Mekkisin ära ja panin kogu laari külma
Avasin täna mõni päev tagasi külma pandud proovipudelid. Esimeses polnud üldse vurtsu sees, teises siiski oli. Mõlemal sisu üsna hägune. Valades põhjas üsna palju sadet. Maitse aga hea, omapärane. Aga otsustasin siiski kogu partii külma panna.
24.01 – Värvi ja vahu näide
Päris heaks on see õlleke laagerdunud. Maitsed on paremini segunenud. Iseloom on rohkem välja tulnud. Välja näeb ka juba päris ilus.
Minu 32. õlu – Coopers Lager (teine katse)
See Coopers Lager on siis nüüd teine nö joogiõlu, mille viimastel päevadel käima olen pannud. Eelmine kord tuli ta mul väga hästi välja ja maitses kenasti.
Viimati täiendatud:
Mis ta siis on – Coopers Lager?
Kollane õlekarva õlu, mida kroonib pitsisarnane valge vaht. Selles õlles on koos õrn lillelõhn, väljapeetud linnasemaitse ja suurepärane humalaaroom.
Ideaalne värskendus kuumal suvepäeval. Põnev näide traditsioonilisest heledast ja täidlasest Austria õllest nõudlikele õllesõpradele. Sobib ideaalselt mitmesuguste suupistetega. Komplekt on mõeldud 23l õlle valmistamiseks.
Värvus (EBC ühikut) 90
Kibedus (EBU ühikut) 390
Hind: 15 EUR
Lisandid
Suhkru asemel kasutasin nagu tavapäraselt Mangrove Jack’s vedelat maitseparandajat ja vesi tuli kraanist, sest viimased paar kuud on seda tõestanud, et selle Harku valla veega saab väga head õlut teha.
Protsess:
- Pesin ja steriliseerisin mõned päevad varem õllenõu ja kõik tarvikud.
- Pöörasin hiljutise kraani juurest tekkinud lekke tõttu erilist tähelepanu tihendile ja korralikult kraani kinnikeeramisele.
- Valasin kontsentraadi nõusse.
- Keetsin 1,5 liitrit vett ja valasin enamiku kontsentraadi purki, et sellest viimanegi piisk kätte saada ning ülejäänu otse nõusse. Segasin vett purgis korralikult ja kallasin nõusse.
- Lisasin nõusse õllekomplekti parandaja.
- Keetsin veel 1,5 liitrit vett ja valasin enamiku komplekti parandaja pakendisse, ülejäänu nõusse. Loputasin keeva veega pakendi puhtaks ja valasin nõusse.
- Segasin korralikult.
- Lisasin jaheda vee, kuni 23 liitri märgini.
- Segasin veelkord korralikult ja panin nõule kaane peale ning tunnikeseks õue jahtuma.
- Tõin tagasi, kui temperatuur oli ca 22 kraadi.
- Mõõtsin ära – näit oli 1.040.
- Lisasin pärmi ja segasin läbi.
- Panin kaane peale, paigaldasin õhuluku ja jätsin 22-kraadisesse tuppa seisma/käima.
Edasi:
- Nüüd lasen tal 4-6 päeva käia. Loodan, et näit on seks ajaks 1.010 ringis või pisut vähemgi.
- Ilmselt 25.11 villin pudelisse.
- Siis lasen toasoojas seista 7 päeva ehk kuni 2.12. Proovipudelitega katsetan suts varem.
- Ja siis omakorda külmas vähemalt 2 nädalat, aga soovituslikult 4 nädalat. Vaevalt, et mul viimane küll õnnestub, kui sellest liiga hea joogiõlu tuleb.
23.11 – Kahtlaselt vaikseks oli jäänud
Kuigi temast varem käima pandud õlled tiksusid tema kõrval ilusti edasi, oli selle õlle õhulukk täna õhtuks täiesti vaikne ja veetasegi lukus oli tagasi tõmmanud. Villimiseks on siiski paar päeva aega ja seepärast ostsutasin teda pisut ergutada, ehk nõud natuke loksutada. Äkki võtab veel 2-ks päevas elu sisse?
24.11 – Pidin pudelisse panema
Kuna ta ka pärast eilset loksutamist elu sisse ei võtnud, siis tegin kaane lahti ja mõõtsin ära. Tulemus polnud halb – 1.009. Seega ta käis lihtsalt kiiresti ära (ca 3,5 päevaga). Sellise alg- ja lõppnäiduga peaks kanguseks olema ca 4,6%.
Samas otse kraanist mekitud kraam oli suht pärmine. Seega minu sõber Henz ütleks selle kohta taas, et pärm pole välja käinud. See võib tõsi olla. Ja ilmselt see liiga kiire käimine võib pärmimaitse sisse jätta. Seda saan võrrelda siis, kui sellest õllest 2 päeva varem käima pandud suguvend (Coopers European Lager) valmis saab, sest too käib juba 8.-t päeva.
Nüüd siis tulevad kõik edasised kuupäevad ka lähemale – soojas hoian kuni 01.12 ja külmas olles peaks ta tarbimisküpseks saama 15.12.
01.12 – Läks külma
Päev-paar varem testitud proovipudelite sisu oli hea tulemusega (vurtsu oli, tekkis korralik vaht, sisu peaaegu täiesti läbipaistev, kuldne) ja seega panin kogu laari nädalase toasoleku järel julgelt külma.
Minu 31. õlu – Mangrove Jack’s Robber’s Gold Golden Ale
Mõned humalased pilsnerid on kohe valmimas, lisaks panin eile ja panen ka homme käima ühe tavapärasema lageri ning tundus, et on õige aeg ühe ale’i käimapanekuks. Valituks osutus seniproovimata Mangrove Jack’s Robber’s Gold Golden Ale.
Viimati täiendatud:
Robber’s Gold õllekomplekti kohta ütlevad Pruulmeistrid:
Stiil: Golden Ale
ABV u. 4,2%
Humal: Cascade, Columbus
Kibedus: IBU 32-40
Kibedus: 3/5
Värv: kuldne
Hind: 24 EUR
Pakend sisaldas 2 pakki kontsentraati (sisaldavad juba suhkrut), Burton Union pärmi ja Cascade/Columbus humalagraanuleid.
Pärmi kohta kirjutavad Pruulmeistrid:
Aktiivne kuivpärm, sobilik paljude humalarohkete ning omapäraste Inglise õlle stiilide puhul.
Tuntud üle maailma oma kõrbedate, kuivade ja unikaalsete linnaste ning humalarohkete ale’ide poolest. See sort isoleeriti ja arendati spetsiifiliselt kodu ja käsitööõlede jaoks British Brewing’u poolt. Burton Union pärm on rahulik, kuid kiire käärija, mis toodab kergeid, delikaatseid ja küpse pirni aroomiga estreid ega ei suru alla linnase omadusi. Keskmine happelisus tasakaalustab siid pehme tekstuuri õlledes, mida on kääritatud Burton Union pärmiga.
KÄÄRITUSE MÄRKUSED
Käärimine algab kiiresti, 12-24 tunniga saavutatakse maksimaalne käärimiskihi vaht, mis selle sordi puhul tekib põhi käärimisprotsessi käigus palju ja on paks. Soovitatav on jätta piisavalt ruumi kääritamise anumasse, vastasel korral võib vaht üle ääre tõusta. Maksimaalne erikaal saavutatakse nädalaga, kui virre pole väga suure erikaaluga.
AROOM
Pirni laadsed estrid, võib oodata ka maasika või kiivi laadseid aroome. Puhatad ja delikaatsed linnase ning humala aroomid säilivad ka peale kääritus protsessi. Kui humala ja/või linnase aroome on üritatud eriti esile tuua, siis jäävad selle pärmi omadused tahaplaanile.
MAITSE
Puhas, enamjaolt neutraalne ning ühtlane; valminud õlu on mõõdukalt kuiv kuid õlle keha omadused jäävad alles. Siidine, ühtlane tekstuur, kergest kuni keskmise kehani, mõõdukas happelisus ning üldiselt neutraane maitse. Omaduste poolest sobilik paljude erinevate ale’ide jaoks.
KÕRGE ALKOHOLI SISALDUSEGA ÕLLED
Sobilik kangete ale’ide jaoks, millel on küllaga keha, ilma, et samal ajal oleks raske või tihe.
Protsess:
- Desinfitseerisin paar päeva varem õllenõu ja kõik muud tarvikud.
- Keetsin 1,5 liitrit vett.
- Samal ajal valasin esimese kontsentraadi paki sisu nõusse.
- Keedetud vee valasin tühjendatud pakendisse, et viimane kui tilk sellest kätte saada. Valasin läbiliigutatud segu nõusse.
- Keetsin veel 1,5 liitrit vett ja talitasin samuti, nagu eelmisega.
- Segasin nõus oleva kontsentraadi-vee segu korralikult läbi.
- Lisasin otse kraanist jaheda vee, kuni 23 liitri märgini.
- Segasin veelkord korralikult läbi.
- Panin kaane peale ja viisin õue tunnikeseks jahtuma.
- Tõin tagasi, kui temeperatuur oli 21 krradi ringis.
- Mõõtsin ära. Näiduks sain: 1.040.
- Lisasin Burton Union pärmi ja segasin veelkord läbi.
- Paigaldasin õhuluku ja panin kaane peale ning pani toanurka ca 22 kraadi juures seisma, käima.
Edasised tegevused:
Ilmselt homseks käib juba ilusti.
- 5 päeva pärast ehk 23.11 lisan Cascade/Columbus humalagraanulid pakendis olnud sukaga.
- Sealt edasi 5 päeva pärast ehk 28.11 villin ilmselt ära. Näit peaks seks hetkel olema 1.009.
- Edasi tuleks neid pudeleid nädal aega toasoojas hoida, ehk 5.12 viin külma. Proovipudelitega katsetan ilmselt paar päeva varem.
- Külmas peaks neid hoidma 2 nädalat, ehk siis 19.12 peaks lõplikult valmis olema.
20.11 – On vaikselt mulksuma läinud
Kõik tundub plaanipärane – eile läks nõusse ja täna juba vaikselt mulksub. Liiga kiiret käivitumist ja meeletuid valanguid ma ei ootagi. Pigem vaikselt ja rahulikult. Nii saab ilmselt parem lõpptulemus.
23.11 – Lisasin Cascade/Columbus humala
Täna oli siis 5 päeva käidud ja oli aeg humala lisamiseks. Mõõtsin ka enne seda protseduuri ka ära ja sain näiduks 1.012. Pole paha – 1.009 on suht lähedal. Kuna kaane avamise eel mulksus ta veel üsna kenasti, siis usun, et võtab veel hoo uuesti üles ja käib näidu veel madalamaks. 5 päeva pärast peaks toimuma pudelisse villimine.
Humalagraanulid sai aga lisatud kaasasolnud sukaga, ehk siis sedakorda ei puistanud ma humalat otse nõusse. Selle tulemusena ma ilmselt ei pea teda ka enne pudelisse panemist teise nõusse, läbi suka, ümber villima.
29.11 – Villisin ära
Lasin humalal isegi päeva jagu plaanitust rohkem liguneda ehk kokku 6 päeva, aga nüüd villisin ära. Näit oli nii, nagu planeeritud, 1.009. Sain 40×0,5 liitrit pudelit + 10×0,33 liitrist proovipudelit. Nüüd hoian teda nädala jagu toasoojas (kuni 6.12) ja seejärel 2 nädalat külmas (kuni 20.12). Proovipudelitega katsetan ikka varem.
05.12 – Tegin esimese proovipudeli lahti
Mekk on väga huvitav. Sihukese karmi ja mõruda järelmaitsega. Kuna olen hetkel pisut nohune, siis kõiki lõhnu ja maitseid veel ei tunne. Seega proovin mõne päeva pärast uuesti ja siis saan ehk täpsemalt maitset kirjeldada. Aga värv on ilus tumedam kuldkollane, vaht kenasti püsiv.
6.12 – Pool laarist läks külma
Kuna külmkapp on senist toodangud silmini täis, siis oli mul selle õlle külma viimisega väheke raskusi. Tõstsin siiski olemasolevat toodangud niiviisi ringi, et sain pool laarist ehk 20 pudelit külma pandud. Ongi huvitav maitsta, milline on tulemus nädalase toas hoidmise järel ja milline 2-nädala järel. Seega ülejäänud 20 pudelit panen külma 13.12.
13.12 – Panin teise poole laarist külma
Nüüd oli külmkapis natuke ruumi tekkinud ja sain viimased 20 pudelit külma panna. Arvatavasti ca nädala pärast saan teha ühe võrdluse varasema ja hilisema külma pandud laari vahel. Püüan siis maitseerinevusi tuvastada ja kirjeldada.