Minu 30. õlu – Coopers European Lager

Viimati täiendatud: jaan. 11, 2016 @ 18:22

Kuna viimased paar partiid sai tehtud vähe maitsekamat õlut, siis otsustasin teha nüüd paar niisama joogiõlut ka. Esimeseks väljavalituks sai seniproovimata Coopers European Lager. Selle õlle “venda” olen küll teinud (vaata Coopers Lager). Aga loodetavasti on sellel õllel eelmisega võrreldes teatud eripära.

Coopers European Lager

Pruulmeistrid ütlevad tema kohta nii:

Euroopat tuntakse kui kõige rikkalikuma õllevaliku ja põnevate õllepruulimistraditsioonidega maailmjagu. Euroopat peetakse ka heleda ja täidlase lager-tüüpi õlle sünnikohaks ja kodumaaks. Oma heleda tooni, rikkaliku vahu, kergelt mõrkja maitse ja erilise selgusega jätkab Coopers European Lager seda vana traditsiooni.

Serveeritakse jahutatult. Parima tulemuse saavutamiseks soovitame kasutada esimese kääritamise ajal vahendit Coopers Brew Enhancer 2 (1 kg) ja laagerdada õlut enne tarbimist vähemalt 12 kuud. Toode on mõeldud 23l õlle valmistamiseks.  

Värvus (EBC ühikut)  90
Kibedus (EBU ühikut) 340

Hind: 16 EUR

Minu puhul on 12 kuud laagerdumist suht võimatu saavutada :)

Aga kui sellest saab üks hea joogiõlu ja kui ta on selline väiksema “iseloomuga”, siis saaks teda äkki kasutada järgmine kord humalaga õlle põhjana. Sest mul on selliseid “põhju” katsetamiseks vaja leidma hakata.

Lisandid

Suhkru asemel kasutasin nagu ikka Mangrove Jack’s vedelat maitseparandajat ja vesi tuli sirgelt kraanist, sest viimased paar kuud on seda tõestanud, et selle Harku valla veega saab väga head õlut teha.

Mangrove Jack's õllekomplekti parandaja 1,2kg

Protsess

Nagu varem ka olen kirjutanud, on Coopersi pakend ja juhend poola keelne, seepärast lähtusin puhtalt varasemast kogemusest ja kusagilt abi ei otsinud.

  • Pesin ja steriliseerisin paar päeva varem õllenõu ja kõik tarvikud.
  • Sedakorda pöörasin viimase korra kraani juurest tekkinud lekke tõttu erilist tähelepanu tihendile ja korralikult kraani kinnikeeramisele.
  • Valasin kontsentraadi nõusse.
  • Keetsin 1,5 liitrit vett ja valasin enamiku kontsentraadi purki, et sellest viimanegi piisk kätte saada ning ülejäänu otse nõusse. Segasin vett purgis korralikult ja kallasin nõusse.
  • Lisasin nõusse õllekomplekti parandaja.
  • Keetsin veel 1,5 liitrit vett ja valasin enamiku komplekti parandaja pakendisse, ülejäänu nõusse. Loputasin keeva veega pakendi puhtaks ja valasin nõusse.
  • Segasin korralikult.
  • Lisasin jaheda vee. Sedakorda hoogu minnes pisut rohkem, kuni 23,5 liitrini.
  • Segasin veelkord korralikult ja panin nõule kaane peale ning pooleks tunniks õue  jahtuma.
  • Tõin tagasi, kui temperatuur oli 22 kraadi.
  • Mõõtsin ära – näit oli üllatavalt madal 1.034.
  • Lisasin pärmi ja segasin korralikult.
  • Panin kaane peale, paigaldasin õhuluku ja jätsin 22-kraadisesse tuppa seisma/käima.

Edasi

  • Nüüd lasen tal tiksuda 4-6 päeva. Loodan, et näit on seks ajaks 1.010 ringis.
  • Ilmselt 22.-23.11 villin pudelisse.
  • Siis lasen toasoojas seista 7 päeva ehk kuni 29.-30.11. Proovipudelitega katsetan suts varem.
  • Ja siis omakorda külmas vähemalt 2 nädalat, aga soovituslikult 4 nädalat. Vaevalt, et mul viimane küll õnnestub, kui sellest liiga hea joogiõlu tuleb.

20.11 – Käib korralikult

Algus oli kuidagi vaevaline, aga nüüd käib juba korralikult. Toas on temperatuur ka üsna sobiv – ca 21 kraadi ringis. Seega usun, et nö liiga kiiret käimist (ja liiga kiiret vaikseks jäämist), nagu tihti 23-24 kraadi peal on juhtunud, sedakorda äkki ei tule.

22.11 – Ei saa veel villida

Kuigi olin veendunud, et täna on juba viilimise päev, siis ta pole seda mitte. Tiksub õlleke veel täitsa mehiselt. Ei hakka teda siis torkima, las müdistab. Üldse on seekordsed kolm väikeste vahedega käima pandud õlut väga kenast käinud. Mulksuvad ühtlases rütmis. Ei lase ükski neist liigselt ägedaid valanguid ja ei ole veel ka näha, et ühelgi jõud raugema kipuks. Temeperattur toas ja üsna sobiv – 21-22 kraadi vahel. Aga võibolla meeldib neile hoopis see, et sedakorda istuvad nad ilusti elutoa nurgas, inimeste lähedal :)

23.11 – Ikka ei saa veel villida

Täna on 6 päeva käimist täis, aga õlleke tiksub veel ilusti. Ei hakka teda torkima ja las ta siis käib veel. Vaatame homme uuesti.

27.11 – Lõpuks vaikus ja läks pudelisse

Täna õhtuks oli lõpuks kauaoodatud vaikus saabunud. Võtsin kaane maha, et mõõta, mida ta siis selle 10 päevaga ka sisse käinud oli. Aga ninna paiskus üsna ebameeldiv hapu hais. Mitte just väga rõve, aga siiski ebatavaliselt hapukas. Mulle meenusid kohe suvel paar samalaadset keissi, kus õlled käisid liiga kaua ja pärast oli tulemus hukas (hapu solk, mis lkski peldikust alla). Kardan, et selle õllega võis äkki sama moodi minna.

Siiski villisin ära. Äkki ikka kõlbab juua. Näit oli hea – 1.008. Sain 40 x 0,5 liitrist pudelit + 9 x 0,33 liitrist proovipudelit. Eks viimaste pealt varem proovides siis hakkab tundma, kas on hukas või mitte.

Nüüd siis hoian seda partiid nädal aega (kuni 4.12) toasoojas ja kui kõlbab, siis panen pärast seda 2-ks nädalaks (kuni 18.12) külma.

05.12 – Panin külma

Kuna külmkapp on suht ääreni täis, siis oli selle laari külma saamisega pisut raskusi. Lõpuks mahutasin need 40 pudelit siiski ära. Nüüd siis õige tarbimise kuupäev ka nihkus, ehk 19.12 peale. Proovipudelist ammutatud märjuke siiski liiga hästi ei maitsenud. Hetkel vaevlen küll veel nohu küüsis ning lõhnast ja maitsest 100% aru ei saa, aga miski hapu mekk ikkagi kumab läbi. Loodan siiski parimat, et ta ikka mingil määral tarbitav on ja ei pea teist vetsupotti kallama.

19.12 – Kõlbab juua küll

Kuigi hirm selle hapuks minemise ees oli suur, olen nüüd seda õlut juba mitu päeva maitsnud ja tuleb tunnistada, et pole hullu midagi. Kõlbab juua küll.

11.01 – Ilus värv ja mõnusalt hapukas maitse

Kuigi alguses kartsin, et see hapukus on halvaks mineku märk, siis nüüd seda õlut vähehaaval tarbides, tuleb öelda, et see on pigem tema omapära. Pole tal häda midagi. Soetasin poest vahepeal võrdluseks mitu erinevat tšehhi õlut ja nende maitsest oli isegi tugevamalt hapukust tunda. Täna avasin viimase pudeli sellest laarist ja kuna ta nägi nii hea välja ja ilus vahutort oli kah peal, siis ei saanud end pildi tegemisest eemale hoida.

Coopers European Lager

Minu 29. õlu – Mangrove Jack’s NZ Hopped Pilsner (2. katse)

Viimati täiendatud: dets. 5, 2015 @ 11:18

Kui miski tuleb hästi välja ja maitseb veel paremini, siis tuleb seda uuesti teha. Just selline õlu on Mangrove Jack’s NZ Hopped Pilsner, mis mul ca kuu aega tagasi hästi välja kukkus ja külmkapist meeletu kiirusega haihtus. Nüüd siis panin tema järglase käima. Ainsaks erinevuseks tookordse laariga on see, et kasutasin ainult kraani vett ja nüüd on mul ka olemas nipid, kuidas üleliigsest humalasodist vabaneda. Ehk siis sedakorda võiks ta isegi paremini õnnestuda.

Viide: eelmine NZ Hopped Pilsneri tegemise lugu siin.

Mangrove Jack's NZ Hopped Pils

Tuletan meelde selle NZ Hopped Pilsneri kirjelduse ja andmed:

Olemuselt krõbe ja kuiv, parajalt humalane, mis tagab värskendava maitse. Dry hop Riwaka humalatega annab talle tema klassikalise greibi ja tsitruse lõhna.

ABV Umbes: 4.7%
Kibedus: 3/5
IBU: 28-36
Värv: Kuldne

Hind: 20,50 EUR

Protsess

  • Pesin ja desinfitseerisin mõni päev varem nõud ja muud tarvikud.
  • Keetsin 1,5 liitrit vett ja valasin nõusse.
  • Lisasin NZ Hopped Pilsneri õllekontsentraadi ja Mangrove Jack’s õllekomplekti parandaja.
  • Keetsin veel 1,5 liitrit vett ning valasin kontsentraadi ja parandaja pakenditesse ning segasin korralikult ja valasin samuti nõusse, et kogu kraam korralikult kätte saada.
  • Segasin tugevalt, kuni kõik oli segunenud.
  • Lisasin kraanist (valasin kõrgelt, et aereeruks paremini) külma vee kuni 23 liitri märgini.
  • Panin pooleks tunniks rõdule jahtuma.
  • Kui temperatuur oli ca 22 kraadi, tõin tuppa tagasi.
  • Eemaldasin üleliigse vahu.
  • Mõõtsin ära – tulemus 1,044.
  • Riputasin pärmi peale.
  • Segasin korralikult läbi.
  • Panin kaane peale.
  • Paigaldasin õhuluku.
  • Panin ca 22 kraadisesse toanurka seisma.

Edasi:

Lasen käia 7 päeva (soovitud lõppnäit 1,008).
6.11 lisan humalagraanulid ja lasen veel 4 päeva seista.
10.11 villin läbi suka teise nõusse ümber.
12.11 villin pudelisse.
19.11 panen esimese proovipudeli külma ja sealt edasi veel paari päevase vahega üks pudel korraga.
26.11 viin ilmselt kogu laari külma.
10.12 on lõplikult valmis, kuigi tarbimine algab ilmselt varem.

06.10 – Humal läks sisse

Täna oli käes siis see pärv, kui Dry hop Riwaka humalagraanulid sellele õllele sisse manustada. Enne seda mõõtsin ka ära ja tulemus just ülemäära rõõmustav ei olnud – 1.016 (loodetud tulemus oleks olnud 1.008). Aga ehk võtab veel väikese käimise üles ja tiksub pisut kangemaks.

10.11 – Villisin teise nõusse

Tänaseks oli siis humal piisavalt saanud settida ja lõhna anda ning oli aeg üleliigse sodi eemaldamiseks, ehk teise nõusse ümbervillimiseks. See saigi tehtud, läbi eelnevalt läbikeedetud ja kuivatatud suka. Lõpuks jäi teise nõusse pisut alla 22 liitri õlut. Seega mõned proovipudelid, lisaks kahele kastile, ikka saan.

Paari päeva pärast siis villin pudelisse.

12.11 – Panin pudelisse

Paar päeva settimist teises nõus möödas ja oli aeg see õlleke pudelisse panna. Sain 40×0,5 liitrist pudelit + 9×0,33 liitrist proovipudelit. Nüüd siis nagu eelmise õllegagi, nädala pärast hakkan proovipudelitega katsetama ja max 2 nädala pärast läheb kogu laar külma. Ahjaa, mõõtsin enne villimist ka ja sain näiduks viimasel ajal tavapäraseks saanud 1.014, mis minu arvutuste kohaselt peaks kanguseks tegema ca 4,5%.

Ja veel. Mekkisin ka. Väga mõnusa maitsega oli. Tugevalt humalane ja täidlane. Küllaltki selge (ümbervillimisest on ikka kõvasti kasu). Aga eks ta meeldis mulle sedakorda ka pisut rohkem, sest teadsin, mida oodata. Ja seega on lootused kõrgel, et tuleb sama hea kraam, kui eelmine või isegi äkki parem!

23.11 – Läks külma

Kuna proovipudelite maitsmine oli andnud häid tulemusi, siis leidsin, et on paras aeg see laar külma panna. Väikese kiirustamise tingib ka saabuv sünnipäev ja seda head kraami tahaks kindlasti külalistele pakkuda.

Minu 28. õlu – Mangrove Jack’s Pils ja lisahumal

Viimati täiendatud: dets. 5, 2015 @ 11:20

Nagu viimaste õnnestunud lisahumalaga õllede tulemusena otsustasin, et proovin sellist kraami veel luua, saigi täna väljavalitud üks varasemalt hästi õnnestunud nö “põhi” ja lisada sellele täiendav humal. Põhja valikuks sai Mangrove Jack’s Pils ja lisahumalaks saksa aroomihumal H. Mandarina Bavaria 7,4%.

Mangrove Jack's Pils 2,2 kg

Selle õlle kohta ütlevad Pruulmeistrid nii:

Traditsiooniline Tšehhi pilsner, karge ja humalane. Suurepärane värskendaja!

ABV u. 4,7%
Kibedus: IBU 28-36
Kibedus hinnangud 3/5
Hind: 18 EUR
Värvus: kuldne

Minu varasemad sama õlle tegemised:

Humalagraanulid – H. Mandarina Bavaria 7,4% (100g)

Humalagraanulid - H. Mandarina Bavaria 7,4% (100g)

Cascade’ist aretatud Saksa aroomihumal, millel on iseloomulik meeldivalt puuviljane, põhiliselt mandariini, kergelt magus aroom. Tunda on ka sidruni ja tsitruseliste ning ananassi noote. Sobib nii ale- kui lager-tüüpi õllede valmistamiseks ja kuivhumaldamiseks. Kasutatakse Ameerika-tüüpi IPA-des, black ale’ides, saison-ides.

Loodan, et sobib kenasti ka Tšehhi tüüpi pisnerile.

Hind: 4,80 EUR

Protsess

  • Pesin ja desinfitseerisin paar päeva varem nõud ja muud tarvikud.
  • Keetsin 1,5 liitrit vett ja valasin nõusse.
  • Lisasin õllekontsentraadi ja õllekomplekti parandaja.
  • Keetsin veel 1,5 liitrit vett ja valasin kontsentraadi ja parandaja pakenditesse ning segasin korralikult ja valasin samuti nõusse.
  • Segasin korralikult, kuni kõik oli segunenud.
  • Lisasin kraanist (valasin kõrgelt, et aereeruks paremini) külma vee kuni 22 liitri märgini.
  • Panin pooleks tunniks rõdule jahtuma.
  • Kui temperatuur oli ca 22 kraadi, tõin tuppa tagasi.
  • Eemaldasin üleliigse vahu.
  • Mõõtsin ära – tulemus 1,044.
  • Lisasin pärmi.
  • Segasin korralikult läbi.
  • Panin kaane peale.
  • Paigaldasin õhuluku.
  • panin ca 22 kraadisesse toanurka seisma.

Edasi:

  • Lasen käia 7 päeva (soovitud lõppnäit 1,008).
  • 4.11 lisan humalagraanulid ja lasen veel 4 päeva seista.
  • 8.11 villin läbi suka teise nõusse ümber.
  • 10.11 villin pudelisse.
  • 17.11 panen esimese proovipudeli külma ja sealt edasi veel paari päevase vahega üks pudel korraga.
  • 24.11 viin ilmselt kogu laari külma.
  • 8.12 on lõplikult valmis, kuigi tarbimine algab ilmselt varem.

31.10 – Vaikselt muliseb

Algus, nagu ikka viimasel ajal, oli ka selle õlle käärimisel väga äkiline, aga nüüd on suht vaikseks tõmmanud. Laseb päris pika vahega mullikesi. Aga rõhk tundub õhulukus kenasti sees olevat. Sõltumata sellest, lasen tal ilusti nädala tiksuda ja ei kiputa enne.

05.11 – Humal läks sisse

Kuidagi väga kiiresti jõudis kätte see kuupäev, mil H. Mandarina Bavaria humalagraanulid pidin lisama ja seepärast jäin päeva jagu hiljaks. Sellest pole midagi – tegin seda täna. Nüüd läheb edasi küll tegevus ühe päeva võrra nihkesse. Ehk siis ümbervillimine teise nõusse toimub ilmselt 9.11.

Mõõtsin ka ära ja näiduks sain 1.014. Ehk siis soovitud 1.008-st on veel palju puudu. Ei tea, kas ta enam tuure üles võtabki, et pisut veel käia. Aga loodan siiski parimat.

09.11 – Villisin puhtasse nõusse ümber

Täna sai humala lisamisest 4 päeva mööda ja villisin õllekese puhtasse nõusse ümber. Hästi tegin, sest sodi kiht nõu põhjas oli ligi 5 cm. Tegin seda taas läbi suka, mille olin paar päeva tagasi läbikeetnud ja pärast korralikult kuivatanud (nii peaks igasugu pisilased selles hävinenud olema).

Pärast villimist oli sukk sisuliselt ääreni humalasodi täis ja isegi kraani külge tehtud sõlm tahtis lahti anda. Aga selle tulemusena peaks nüüd pudelisse villimine oluliselt puhtam tulema. Õlut jäi küll teise nõusse järele ainult 21 liitrit (kaotasin ca 1 liitri). Aga selle saab õnneks sisuliselt põhjani ära villida. Lasen tal siiski 2 päeva settida ja siis panen pudelisse.

PS. Suka pesemise järel oli näppudel juures mõnus Carlsbergi lõhn. Loodan, et see humal tagabki äkki mingil määral Carlsbergi meenutava õlle.

11.11 – Villisin pudelisse

Paar päeva ümbervillimise järgset settimist möödas ja nüüd oli aeg õlu pudelisse panna. Sain 20×0,5 liitrist + 20×0,4 liitrist pudelit + 10-kond väiksemat nö proovipudelit. Muudatusena lisasin 0,4-liitristesse pudelitesse suhkrut pisut vähem. Varasemalt olen pannud 0,5-liitrise pudeli jaoks mõeldud kulbiga, aga kohati on need 0,4-sed välja valades liiga palju vahutanud. Ja seepärast panin nüüd neisse pudelitesse suhkrut pisut vähem, ca 0,5 ja 0,33 mõõdu vahele.

Nüüd hoian ilmselt suurema osa laarist 2 nädalat (kuni 25.11) toasoojas, aga proovipudelitega hakkan ilmselt juba nädala pärast katsetama (ehk siis 18.11 paiku). Ja kui hea tulemus saabub varem, siis viin osa laarist varem külma. Sünnipäev ju tulemas :)

Lõplik näit oli pisut kõrge – 1.014, mis teeb ilmselt kanguseks ca 4,5%. Maitse oli huvitav, tugevalt humalane, omapärane. On loota väga head õlut. Pöidlad pihku!

21.11 – Panin kogu laari külma

Kuigi algselt planeeritud kuupäevani oli veel paar paeva aega, olid proovipudelid andnud piisavalt häid tulemusi (vaht olemas, vurts sees jne) ja otsustasin kogu laari siiski külma panna. Sünnipäev tulemas ja nii jõuab äkki ka seda kraami pidulauale panna.

Minu 27. õlu – Coopers Australian Pale Ale

Viimati täiendatud: okt. 31, 2015 @ 20:51

IPA või APA tüüpi õlled pole seni minu lemmikute hulka kuulunud ja seepärast pole ma neid ka kodus tegemisse võtnud. Sedakorda otsustasin teha erandi ja ühe neist ära proovida. Vaituks osutus Coopers Australian Pale Ale. Coopersi toodetega olen seni rahule jäänud ja usun, et ka sellest tuleb hea kraam.

 Coopers Australian Pale Ale

Pruulmeistrite poolne lühikirjeldus

Soovitame gurmaanidele. Sellel õllel on olemas kõik tõelise inglise ale-tüüpi õlle head omadused.  Komplekt on mõeldud 23l õlle valmistamiseks.

Värvus (EBC ühikut)  90
Kibedus (EBU ühikut) 340

Hind: 16 EUR

Protsess:

Ka selle õlle tegemisel lähtusin puhtalt varasematest kogemustest ja ei vaadanud kordagi juhendit.

  • Keetsin 1,5 l vett ja valasin varasemalt desinfitseeritud nõusse.
  • Lisasin kontsentraadi ja maitseparandaja.
  • Keetsin veel 1,5 liitrit vett ja jaotasin selle kontsentraadi purgi ja maitseparandaja paki vahel, et neist kogu sisu lõplikult kätte saada.
  • Valasin mõlema pakendi lõpliku sisu nõusse.
  • Segasin korralikult.
  • Lisasin otse kraanist jaheda vee kuni 23 liitri märgini.
  • Panin rõdule jahtuma.
  • Kui temperatuur oli langenud ca 20 kraadini, tõin nõu tuppa tagasi.
  • Eemaldasin vahukulbiga üleliigse vahu.
  • Mõõtsin hüdromeetriga ära – tulemuseks 1.038.
  • Riputasin kaasasolnud kuivpärmi peale ja segasin pisut.
  • Panin kaane kinni ja paigaldasin õhuluku.
  • Panin pimedasse toanurka, ca 22 kraadi peale seisma.

Soovituslik temperatuur käimise ajal on 21-27 kraadi. Minul on selles toanurgas 22-23 kraadi, seega ilmselt sobiv. Käärimine peaks kestma 4-6 päeva (ilmselt siis ca 22.10 läheb villimiseks). Lõplikku soovitatavat näitu kusagilt väljalugeda ei õnnestunud. Muide Pruulmeistrite poes müüdavate Coopersi pakenditega ei ole kaasas inglisekeelset juhendit, on ainult poola keelne, millest pole võimalik midagi aru saada. Coopersi veebis olev juhend just ka ülemäära palju infot ei sisalda.

Pärast pudelisse panemist tuleb pudeleid nädala jagu toasoojas hoida ja seejärel külmas 2-4 nädalat. Seega esmane valmimise tähtaeg võiks olla ca 12.11.

18.10 – Müdiseb tublisti

Täna hommikul müdises, mis kole. Seega läks ta ilmselt kenasti käima.

20.10 – Vaikselt tiksub

Istusin täna õhtul 10-kond minutit nõu kõrval. On teine üsna vaikseks jäänud, aga õnneks siiski väike jõud temas veel on. Teeb ca 1 minuti järel 2-3 mulksu. Ka on õhulukus veel nö surve peal, sest veetase hoiab end U alumisse punkti. Loodan, et peab niivisi veel paar päeva vastu ja tiksub kenamaks.

22.10 – Villisin ühest nõust teise

Kuna homme hakkan seda kraami pudelisse panema (desinfitseerisin täna 46 traatkorgiga pudelit ära ja panin kuivama) ja üks nõu sattus tühi olema, siis villisin sellesse ümber, et vähendada pärmist ja muudest protsessidest tekkinud sodi. Nii saab homme julgemalt nõu sisuliselt tilgatumaks villida.

Mõõtsin näidu ka ära. See oli 1.012.

23.10 – Pudelis!

Villisin ära. Sain 44 x 0,5 liitrist pudelit + 2 x 0,33 liitrist proovipudelit. Nüüd siis vähemalt nädal hoian toasoojas ja siis vaatame edasi.

31.10 – Läks külma ja mekkisin ka

Eile, pärast esimese proovipudeli mekkimist, panin kogu laari külma. Täna, päev hiljem, avasin testimiseks juba ühe “päris” pudeli. Pean tunnistama, et tegu on väga huvitava õllega. Sellise maitsega kraami pole ma varem teinud ega joonud. Sihuke ALE laadne mekk on, aga pärast neelamist jääb suhu selgelt tuntav vanilje maitse, natuke ehk ka martsipani laadne. Väga huvitav igatahes.

Nüüd tuleb neid vähemalt 2 nädalat külmas hoida, ehk siis esimese õigesti laagerdunud pudeli saan avada 13. novebri paiku. Ilmselt on maitsed seks hetkeks veelgi paremini esile tulnud.

Video

Leidsin veebist ühe videoloo, kus sama marki õlut pruulitakse:

Minu 26. õlu – Finlandia Lager

Viimati täiendatud: okt. 27, 2015 @ 23:57

Kuna külmkapi tagavarad vähenevad ähvardavalt, pidin taas paar õlut käima panema. Üheks valituks olustus Finlandia tootesarjast Finlandia Lager. Sama sarja toode oli mul ka üks esimestest, kui pool aastat tagasi koduõlle tegemisega algust tegin, tookord oli selleks küll Finlandia Premium Lager.

Finlandia Lager

Pruulmeistrid ütlevad selle õlle kohta nii

Finlandia brändi hea ja eripärane maitse tuleneb kõrgkvaliteedilistest odralinnastest. Lisaks on purkides ka humalat ja humalaõli, et teha veelgi täidlasema maitsega õlu.
Kaane all on ka pärm ja kõik vajalikud instruktsioonid kuidas õlut valmistada ning nutikad näpunäited kuidas koguste ja kangustega mängida.
Alla 20°C temperatuuri juures säilib õlu 18 kuud – ja kui on soovi (ja vastupidavust) õlut kauem säilitada, siis on soovitatav hoida teda alla 10°C.
Finlandia pakub õllesõpradele laia valikut ja ahvatlevat maitseelamust – ja seda kõike ilma kunstlike värvainete ja muude e-lisanditeta!
1kg suhkru lisamisel saate kas 18L 6,3%, või 23L 4,9% õlut.
Hind: 10 EUR

Mina lisasin vett kuni 21 liitri märgini, seega saan kanguseks ilmselt midagi nende kahe näidu vahepealset.

Protsess:

Sel korral lähtusin puhtalt varasematest kogemustest ja ei vaadanud kordagi juhendit.

  • Keetsin 1,5 l vett ja valasin varasemalt desinfitseeritud nõusse.
  • Lisasin kontsentraadi ja maitseparandaja.
  • Keetsin veel 1,5 liitrit vett ja jaotasin selle kontsentraadi purgi ja maitseparandaja paki vahel, et neist kogu sisu lõplikult kätte saada.
  • Valasin mõlema pakendi lõpliku sisu nõusse.
  • Segasin korralikult.
  • Lisasin otse kraanist jaheda vee kuni 21 liitri märgini.
  • Panin rõdule jahtuma.
  • Kui temperatuur oli langenud 20 kraadini, tõin nõu tuppa tagasi.
  • Eemaldasin vahukulbiga üleliigse vahu.
  • Mõõtsin hüdromeetriga ära – tulemuseks 1.038.
  • Riputasin kaasasolnud kuivpärmi peale ja segasin pisut.
  • Panin kaane kinni ja paigaldasin õhuluku.
  • Panin pimedasse toanurka, ca 22 kraadi peale seisma.

Nüüd heitsin pigu ka juhendisse. Selles oli vihje, et pärmi oleks võinud enne vees lahustada, aga selle tegemata jätmine olulist mõju ei avalda, kui et protsess käivitub lahustades kiiremini.

Soovituslik temperatuur käimise ajal on 20-25 kraadi. Minul on selles toanurgas 22-23 kraadi, seega sobiv. Käärimine peaks kestma 4-7 päeva. Õlu on villimiseks valmis, kui õhulikust väljub üks mull harvemini kui 3 minuti jooksul või kui näit on 1.006. Eks ma siis mõõdan näidu ära, kui mullitamine katkenud on. Arvatav villimise kuupäev võiks olla ca 23.-24.10.

Pärast pudelisse panemist tuleb pudeleid nädala jagu toasoojas hoida ja seejärel külmas (5-10 kraadi vahel) veel 1 nädal (ehk siis ca 7.11 paiku võiks ta joomiseks valmis olla). Ideaalse tulemuse saavutamiseks tuleks neid 1-2 kuud jahedas hoida. Kardan, et minul sellist kannatust ei ole.

18.10 – Õlu käib ilusti

Täna hommikul müdises, mil kole. Seega läks ilusti käima.

20.10 – Varavõitu küll, aga läks pudelisse

Hirmus müdin katkes ka selle õlle puhul pisut vara. Ei pidanud 4 päevagi vastu. Istusin täna õhtul nõu kõrval 10-kond minutit ja mitte üks mulks. Ka oli õhulukus veetase tagasi normi tõmmanud. Kõik see näitas, et see õlu on oma käimised ära käinud ja tahab pudelisse saada.

Mõõtsin ära. Näit just midagi eriti head ei luba – ainult 1.014, loodetud 1.006 asemel. Aga mis teha. Maitsel polnud viga, lõhn oli mõnus, kangust tundus olevat. Sain 40 pooleliitrist pudelit ja 6 x 0,33l proovipudelit. Nüüd siis hoian neid nädala toasoojas ja 27.10 viin külma.

27.10 – Panin rahuliku südamega külma

Olin juba paar päeva tagasi ühe proovipudeli külma pannud ja mekkinud – vurtsu ja vahtu oli selles veel vähe. Siis panin eile ühe veel ja täna seda mekkides oli kõik juba paigas – vurts oli sees, vaht korralik püsiv, maitse suurepärane, värv ilus, läbipaistev. Panin kogu partii külma. Juba panin tuleviku jaoks ka hea õlle sildi talle külge. See õlu on õnnestunud. Hakkan teda nüüd vaikselt mekutama ja nädala pärast on ta ilmselt täitesi joomisvalmis.